Skip to main content

(Foute) studiekeuze: hoe nu verder?

Geschreven op | Blog
foto van Mohamed_hassan via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

(Foute) studiekeuze: hoe nu verder?

In augustus gaat weer een nieuw studiejaar van start. Voor veel studenten was het online studeren, (weer) thuiswonen hierdoor en het gebrek aan sociale contacten lastig.

De “studie” valt dan al snel tegen want het is anders dan op de havo/vwo, met veel meer zelfstudie en minder schoolse aanpak. Ook het vooral online leren is voor iedereen, inclusief de opleiding, een relatief nieuw fenomeen. Dat is snel, en ook lastig, schakelen voor velen en iedereen wordt voor het gevoel in het diepe gegooid, terwijl het zwemdiploma voor de meesten niet meer adequaat is voor deze leerdiepte.

  • Maar liefst 32% switcht of valt uit het eerste jaar.

Wat mij opvalt is dat veel studenten geen plan “B” (laat staan plan C of D) hebben als dingen tegenvallen. Ze stoppen dus (acuut) omdat dat de enige optie is die ze zien. Want de redenatie is, zoals ook veel van hun vrienden die hebben, als volgt: “Ik zie het echt niet meer zitten, dus wat is het nut? Ik zoek een baantje en probeer het volgend jaar opnieuw met een andere studie. Daar ga ik dan me nu mooi op oriënteren.”

Laatst had ik een sessie met een student die de gekozen studie enorm vond tegenvallen. Ook was hij niet ingeloot in zijn favoriete stad-het-verst-weg-van-huis, dus zat hij alsnog op de Uni om de hoek. En dus ook niet op kamers want het was goed te bereizen en anders moest hij veel lenen voor eigenlijk niets. Dubbel balen dus. Hij wilde stoppen maar zijn vader vond dat geen optie. Hij wist het even ook niet meer en de tentamens stonden voor de deur. Dat was echt een brug te ver – hij kon zich er niet toe zetten. Ruzies thuis dus.

Na een gesprek was het hem duidelijk dat er wel degelijk meer opties zijn dan stoppen. Sterker nog: acuut stoppen in de praktijk had voor veel van zijn vrienden verkeerd uitgepakt concludeerde hij al snel voor zichzelf. Van de ervaringen van anderen kun je veel leren – en dat kwartje viel hard tijdens de sessie.

We kwamen er ook achter waarom het studeren niet goed ging. Met een plan van aanpak hiervoor, vanuit wat voor HEM belangrijk en waardevol is, ging hij de deur uit. De komende maanden gaat hij rustig ontdekken wat hij precies wil terwijl hij ook doorgaat met studeren, want de studie doorzetten blijkt toch erg belangrijk voor hem te zijn.

En het zou me niet verbazen als hij toch deze studie of iets soortgelijks blijft doen, want het sloot naadloos aan bij zijn interesse en krachten, zo bleek uit een test die we deden.

Tips voor ouders van (toekomstige) studenten:

– Als je kind gaat studeren bespreek ook mogelijke opties voor als het tegenvalt en wat ze dan als traject kunnen doen. Wijs ze bijvoorbeeld op het bestaan van een studentendecaan (ik hoor zo vaak: Ik wist niet dat die er zijn.)

– Luister goed bij problemen. Wat is er eigenlijk aan de hand?

– Vraag door als je kind wil stoppen: wat zijn de acties de komende maanden? Wijs rustig op voor- en nadelen.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

Kort lontje

30 september 2022
Het is haar allemaal kennelijk te veel geworden dus nu schiet ze van alles in de stress, terwijl ze vroeger zo relaxed was, vertelt ze. Ze huilt oo...

Brief aan jezelf

20 mei 2024
Hij werkt al een aantal jaar op de Zuid-as en sinds een paar maanden merkt hij dat hij in een negatieve spiraal zit qua werk. Hij kan het niet prec...

Gezond socialisen dit weekend

30 september 2022
We mogen weer (wat) dus we gaan erop uit. Toch hebben veel mensen last van “corona kilos”. Mijn drie hoe-houd-ik-mijn-gewicht-op-peil-bij-uit-eten...

Bang versus angstig

28 september 2022
                                                                                      'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...

Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

16 november 2022
Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...

"U zegt echt helemaal niets interessants"

27 september 2022
Ik sta bij de slager buiten te wachten en bijna iedereen draagt nu mondkapjes. De oudere man voor me wil een stap vooruit doen en wordt bijna door ...

ChatGTP

30 januari 2024
Ze vermoedt dat ze of ADD of ADHD heeft. Daar loopt ze nu zo tegenaan dat ze het graag zeker wil weten. Ze komt sparren om te kijken hoe ze dit het...
    Wil jij ook lichter leven en werken?

    Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

    concept & webdesign smackitcreations.com