Skip to main content

"De Grote Liefde"

Geschreven op | Blog
Curology via Unsplash

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

"De Grote Liefde"

Ze vertelt dat ze net vijftig is geworden en een fijne partner in haar leven mist. Of ik toevallig leuke mannen ‘in voorraad’ heb en haar daaraan kan koppelen, vraagt ze hoopvol.

Als ik haar uitleg dat ik niet aan partnerbemiddeling doe maar wel kan helpen om voluit te leven met én zonder partner vindt ze dat zelfs een beter idee. Want partners komen en gaan is haar ervaring.

Ze vertelt dat ze sinds haar grote eerste liefde plotsklaps overleed op haar 25ste alleen maar ‘losse flodders’ heeft gehad. Vrijblijvende relaties, met wie ze nooit is gaan samenwonen. Als ik haar vraag wat daarvan de reden was, haalt ze haar schouders op. “Er was altijd wel iets waar ik op afknapte.” Ze is even stil en zegt dan sip: “En een aantal bleek getrouwd te zijn. Dat schoot dus ook niet op.”

“Denk je nog wel eens aan je eerste liefde?” pols ik voorzichtig. Ze zegt gelijk: “Vaak. Ik hield echt van hem maar hij ging vreemd. Daarom waren we uit elkaar toen hij stierf door een auto-ongeluk. Ik vraag me steeds af hoe het zou zijn geweest met hem.” Ik vraag haar om voor de volgende keer haar ‘ideale partner’ voor mij te visualiseren, met links en rechtsboven wat lege ruimte.

De volgende sessie toont ze vol trots haar Droomprins. Ze heeft alles uit de kast getrokken en haar A1 formaat (!) Prins mét huis en auto ziet er prachtig uit. Ik ben onder de indruk van dit enorme kunstwerk, en zeg haar dat ook. Ze straalt. “Okay” zeg ik, “dus dit is wat je eigenlijk zoekt. Plak nu eens deze twee heren rechts en links naast je droomprins.” Ik geef haar plaatjes van Sinterklaas en de Kerstman. Monter doet ze dit.

Dan vraag ik: “Wat hebben deze drie heren met elkaar gemeen?” Ze is stil, kijkt goed en zegt dan aarzelend: “Uh, ze zijn allemaal aardig?” Ik schiet onwillekeurig in de lach en zeg: “Wat denk je van: ze bestaan alle drie niet?”

Ze kijkt me volledig verrast aan en zegt “Goh, stom van me zeg”. “Nee joh, helemaal niet” zeg ik geruststellend terug. “Maar zolang jij denkt dat deze man echt rondloopt, maakt niemand een kans. En als hij al zou bestaan, dan is hij in werkelijkheid niet zo perfect als jij droomt. Dus zal jij altijd teleurgesteld worden.”

Ze denkt hierover na en vraagt dan: “En wat nu dan?” “We beginnen met een schone lei door open te staan voor wat er wél is. Hoe wil je afscheid van deze nep Prins nemen?” vraag ik, “door het toiletspoelen is favoriet, maar ook de vuurkorf scoort goed.”

Terwijl ze hem doortrekt fluistert ze “dag schatje”.

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • De mismaakte vinger

  28 september 2022
  Bij een snoei ongelukje in de tuin is hij een stukje vinger verloren. Hij werd afgeleid door een voorbijkomende brommer en knipte in plaats van he...
 • De "ja, maar... " zegger

  30 september 2022
  Hij is eind vijftig, sportief en nerveus. Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij, lichtelijk verbijsterd: “Ze vinden me niet meer zo aardig ke...
 • Wereldpijn

  23 oktober 2023
  Ze is dik in de 80, stevent recht op me af in de supermarkt en zegt: “U bent van die columns toch, mag ik wat vragen?” We zoeken een rustig plekje ...
 • "Ik ben niet meer de oude"

  30 september 2022
  Ze neemt een slok koffie en zucht even. Ik vraag voorzichtig “Gaat het?” Ik weet dat ze chemo heeft gehad en daar nog steeds last van heeft en sne...
 • Ik wil niet mee naar zijn kleinkind

  25 september 2022
  Ze kijkt me opstandig aan en zegt: ”Ik heb het volgende probleem. Mijn man en ik zijn sinds vijftien jaar bij elkaar. Wij hebben geen kinderen. Hij...
 • Wat als de bom valt...

  30 september 2022
  Ineens komt er een appje binnen van iemand die eerder paniekklachten had gehad en daar nu prima mee omgaat. Dacht ik. Of ik wilde helpen om zijn g...
 • "Wat een flutoefening dacht ik eerst"

  25 september 2022
  Hij is eind vijftig en, zoals hij zelf aangeeft, “even van het padje af”. We proberen nu samen (online) uit te puzzelen hoe hij weer op het juiste ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com