Skip to main content

"De Grote Liefde"

Geschreven op | Blog
Curology via Unsplash

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

"De Grote Liefde"

Ze vertelt dat ze net vijftig is geworden en een fijne partner in haar leven mist. Of ik toevallig leuke mannen ‘in voorraad’ heb en haar daaraan kan koppelen, vraagt ze hoopvol.

Als ik haar uitleg dat ik niet aan partnerbemiddeling doe maar wel kan helpen om voluit te leven met én zonder partner vindt ze dat zelfs een beter idee. Want partners komen en gaan is haar ervaring.

Ze vertelt dat ze sinds haar grote eerste liefde plotsklaps overleed op haar 25ste alleen maar ‘losse flodders’ heeft gehad. Vrijblijvende relaties, met wie ze nooit is gaan samenwonen. Als ik haar vraag wat daarvan de reden was, haalt ze haar schouders op. “Er was altijd wel iets waar ik op afknapte.” Ze is even stil en zegt dan sip: “En een aantal bleek getrouwd te zijn. Dat schoot dus ook niet op.”

“Denk je nog wel eens aan je eerste liefde?” pols ik voorzichtig. Ze zegt gelijk: “Vaak. Ik hield echt van hem maar hij ging vreemd. Daarom waren we uit elkaar toen hij stierf door een auto-ongeluk. Ik vraag me steeds af hoe het zou zijn geweest met hem.” Ik vraag haar om voor de volgende keer haar ‘ideale partner’ voor mij te visualiseren, met links en rechtsboven wat lege ruimte.

De volgende sessie toont ze vol trots haar Droomprins. Ze heeft alles uit de kast getrokken en haar A1 formaat (!) Prins mét huis en auto ziet er prachtig uit. Ik ben onder de indruk van dit enorme kunstwerk, en zeg haar dat ook. Ze straalt. “Okay” zeg ik, “dus dit is wat je eigenlijk zoekt. Plak nu eens deze twee heren rechts en links naast je droomprins.” Ik geef haar plaatjes van Sinterklaas en de Kerstman. Monter doet ze dit.

Dan vraag ik: “Wat hebben deze drie heren met elkaar gemeen?” Ze is stil, kijkt goed en zegt dan aarzelend: “Uh, ze zijn allemaal aardig?” Ik schiet onwillekeurig in de lach en zeg: “Wat denk je van: ze bestaan alle drie niet?”

Ze kijkt me volledig verrast aan en zegt “Goh, stom van me zeg”. “Nee joh, helemaal niet” zeg ik geruststellend terug. “Maar zolang jij denkt dat deze man echt rondloopt, maakt niemand een kans. En als hij al zou bestaan, dan is hij in werkelijkheid niet zo perfect als jij droomt. Dus zal jij altijd teleurgesteld worden.”

Ze denkt hierover na en vraagt dan: “En wat nu dan?” “We beginnen met een schone lei door open te staan voor wat er wél is. Hoe wil je afscheid van deze nep Prins nemen?” vraag ik, “door het toiletspoelen is favoriet, maar ook de vuurkorf scoort goed.”

Terwijl ze hem doortrekt fluistert ze “dag schatje”.

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Time Affluence - Have you got enough of it?

  30 september 2022
  Time affluence is the time to do the things that you value (including doing nothing at all!). You may never have heard of this, yet research shows...
 • Laatste redmiddel

  24 april 2023
  Wat kun je nog doen je als je nooit echt lekker slaapt en dat dit niet komt door een speciale ziekte, je hebt dit gewoon ingebakken meegekregen. De...
 • "Ik ben niet meer de oude"

  30 september 2022
  Ze neemt een slok koffie en zucht even. Ik vraag voorzichtig “Gaat het?” Ik weet dat ze chemo heeft gehad en daar nog steeds last van heeft en sne...
 • Kopje thee om beter te slapen?

  30 september 2022
  Het is zo eenvoudig als het lukt: zalig slapen. Lekker in bed gaan liggen, je hoofd op het kussen leggen en binnen een paar minuten in dromenland ...
 • P(f)ew: Checking up on old loves…

  28 september 2022
  A love flame may not sometimes not be everlasting as many of us have found out during our lifespan. One of the perks (?) of the online world, is t...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com