"De Grote Liefde"

Geschreven op | Blog
Curology via Unsplash

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

"De Grote Liefde"

Ze vertelt dat ze net vijftig is geworden en een fijne partner in haar leven mist. Of ik toevallig leuke mannen ‘in voorraad’ heb en haar daaraan kan koppelen, vraagt ze hoopvol.

Als ik haar uitleg dat ik niet aan partnerbemiddeling doe maar wel kan helpen om voluit te leven met én zonder partner vindt ze dat zelfs een beter idee. Want partners komen en gaan is haar ervaring.

Ze vertelt dat ze sinds haar grote eerste liefde plotsklaps overleed op haar 25ste alleen maar ‘losse flodders’ heeft gehad. Vrijblijvende relaties, met wie ze nooit is gaan samenwonen. Als ik haar vraag wat daarvan de reden was, haalt ze haar schouders op. “Er was altijd wel iets waar ik op afknapte.” Ze is even stil en zegt dan sip: “En een aantal bleek getrouwd te zijn. Dat schoot dus ook niet op.”

“Denk je nog wel eens aan je eerste liefde?” pols ik voorzichtig. Ze zegt gelijk: “Vaak. Ik hield echt van hem maar hij ging vreemd. Daarom waren we uit elkaar toen hij stierf door een auto-ongeluk. Ik vraag me steeds af hoe het zou zijn geweest met hem.” Ik vraag haar om voor de volgende keer haar ‘ideale partner’ voor mij te visualiseren, met links en rechtsboven wat lege ruimte.

De volgende sessie toont ze vol trots haar Droomprins. Ze heeft alles uit de kast getrokken en haar A1 formaat (!) Prins mét huis en auto ziet er prachtig uit. Ik ben onder de indruk van dit enorme kunstwerk, en zeg haar dat ook. Ze straalt. “Okay” zeg ik, “dus dit is wat je eigenlijk zoekt. Plak nu eens deze twee heren rechts en links naast je droomprins.” Ik geef haar plaatjes van Sinterklaas en de Kerstman. Monter doet ze dit.

Dan vraag ik: “Wat hebben deze drie heren met elkaar gemeen?” Ze is stil, kijkt goed en zegt dan aarzelend: “Uh, ze zijn allemaal aardig?” Ik schiet onwillekeurig in de lach en zeg: “Wat denk je van: ze bestaan alle drie niet?”

Ze kijkt me volledig verrast aan en zegt “Goh, stom van me zeg”. “Nee joh, helemaal niet” zeg ik geruststellend terug. “Maar zolang jij denkt dat deze man echt rondloopt, maakt niemand een kans. En als hij al zou bestaan, dan is hij in werkelijkheid niet zo perfect als jij droomt. Dus zal jij altijd teleurgesteld worden.”

Ze denkt hierover na en vraagt dan: “En wat nu dan?” “We beginnen met een schone lei door open te staan voor wat er wél is. Hoe wil je afscheid van deze nep Prins nemen?” vraag ik, “door het toiletspoelen is favoriet, maar ook de vuurkorf scoort goed.”

Terwijl ze hem doortrekt fluistert ze “dag schatje”.

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Paardenmiddel

  04 april 2023
  Ze is bij me omdat ze veel problemen heeft met haar schoonmoeder, ook wel bekend als ‘Omapa’. Sinds haar schoonvader (je raadt het vast al: ‘Opapa’...
 • Je snackmonstertje te lijf

  27 september 2022
  Oefening: het ‘late night snackmonster’ te lijf Komt het snackmonster ook bij jou langs als je nog wat later op de avond op de bank zit te hangen...
 • Nieuwe Start

  14 oktober 2022
  All good things end sooner or later.... Voor heel veel mensen is er nu een nieuwe tijd aangebroken door Corona en de (energie)crisis. Dingen zijn ...
 • “Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

  27 september 2022
  Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ...
 • "U zegt echt helemaal niets interessants"

  27 september 2022
  Ik sta bij de slager buiten te wachten en bijna iedereen draagt nu mondkapjes. De oudere man voor me wil een stap vooruit doen en wordt bijna door ...
 • Twijfel

  30 september 2022
  Ze is 19 en met frisse tegenzin gaan studeren. Want ze wilde naar Groningen maar het is Utrecht geworden, en dat betekende dat ze gewoon thuis kon ...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • Ik durf niet naar de sportschool want ik ben totaal niet gespierd

  08 november 2022
  Hij loopt vast in dat hij graag nieuwe dingen wil gaan doen, maar dat de drempelvrees dan zo hoog is dan het er nooit van komt. Hij gaat letterlijk...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com