Skip to main content

Excelleren

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Excelleren

Hij wil alles perfect doen op het werk en thuis. Maar de laatste tijd loopt het niet meer lekker en is hij gestrest om niets.

Laatst was hij zo boos geworden op de puppy dat hij hem een trap had gegeven. Het geblaf en gespring van die jonge hond toen hij thuiskwam was net de druppel geweest. Zijn zoontje was helemaal overstuur geraakt en zijn vrouw had gezegd dat wat haar betreft de maat vol was. Hij vertelt dat bij hem thuis zijn moeder altijd aan het schoonmaken was en dat het huis zo in VT wonen kon. Spelen deed hij dan ook het liefst bij vriendjes. Ook zijn vader, een accountant, was een Pietje Precies en alles, zoals het vlees, werd thuis afgemeten.

“Oh, dat klinkt als een strak regime dat je met de paplepel ingegoten hebt gekregen”, zeg ik meelevend. Hij knikt. “En ik ben juist best soepel met de kinderen hoor. Ik zeur echt niet als ze een keer met vieze laarzen door de keuken lopen of zo. En ze mogen best een keer hun groente laten staan” zegt hij, me verdrietig aankijkend. “Uit wat voor gezin komt je vrouw?” vraag ik belangstellend. Hij trekt een grimas en zegt: “Uit een huishouden van Jan van Steen. Maar zij noemt het ‘gezellig’.” We grijnzen naar elkaar.

“Hmm, lastig voor je. En dat perfectionisme zoals jij het noemt zit je dus in de weg, op het werk en privé?” check ik. Hij zucht bevestigend en zegt: “Maar ik wil echt niet minder gaan presteren hoor, helemaal niet op het werk. Van mijn prestatie-bonus doen we leuke dingen. Dáár hoor je ze thuis niet over,” eindigt hij smalend.

“Je wilt de lat dus hoog blijven leggen voor jezelf. En dat is prima natuurlijk. Maar ook wat relaxter met dingen omgaan. Als we het woord ‘perfect’ nou eens vervangen door ‘excelleren’, zou je dat meer ruimte geven?” vraag ik. Hij kijkt me verrast aan, en laat dan het woord rollen op zijn tong: “‘ex-cel-le-ren’. Huh, dat klinkt prima. Minder streng dan perfect op de een of andere manier?” eindigt hij vragend. “Ja” zeg ik, “het is wat lichter. Het hoeft niet meer perfect te zijn, maar wel boven het maaiveld uit steken. Kun je daar wat mee?” “Ik denk het wel. Maar heb je een voorbeeld voor me?” vraagt hij.

Ik geef als thuiswerk mee dat hij zijn rapportage die hij morgen moet inleveren nog 1 keer goed tegenleest en dan niet meer. De tijd die daardoor overblijft wordt besteed aan een gezellige ‘na het eten’ wandeling met de puppy en het gezin. “Goh, wat heb ik daar al zin in” zegt hij bij het afscheid nemen.

Deze blog is ook op 9 januari 2023 gepubliceerd in de Baarnsche Courant. 

 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • P(f)ew: Checking up on old loves…

  28 september 2022
  A love flame may not sometimes not be everlasting as many of us have found out during our lifespan. One of the perks (?) of the online world, is t...
 • “Van afvoerputje naar professioneel nee/ja zegger”

  27 september 2022
  Hij installeert zich uitgebreid op de gemakkelijke bank met een grote cappucino, inspecteert eens goed de onbekende ruimte en kijkt me dan met een ...
 • Enorme uitglijder

  25 juli 2023
  Ze is helemaal van het padje af gegaan en in een burn-out beland vorig jaar. Zij die altijd zo sterk was en alles onder controle had. Niets was haa...
 • Snel in slaap vallen - 3 oefeningen

  29 september 2022
  Heel veel mensen vallen moeilijk in slaap en voor hen is wakker liggen een groot probleem. Algemene tip: focus je niet op het niet kunnen slapen m...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com