Skip to main content

Bij het foute (rechten)eind

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Bij het foute (rechten)eind

Ze kijkt me ongemakkelijk aan en wiebelt wat op haar stoel. Ik vraag of ze het fijn vindt als ik eerst even uitleg wie ik ben, wat ik doe en wat ze kan verwachten. Ze knikt verlegen en zegt “Ja, graag.” En dan, heel zachtjes, “ik vind het namelijk best wel eng.” Ik zeg dat ik dat goed kan begrijpen.

Ik vertel kort wie ik ben, hoe een sessie eruitziet en dat ze mij of als coach of als psycholoog kan zien - wat zij het fijnste vindt. “Het is jouw feestje” eindig ik. Daar moet ze om glimlachen, het ijs is gebroken. Ze zegt “Dat klinkt fijn en waar ik ook op hoopte. Ik denk dat ik dan voor coach ga.”

Ze vertelt dat ze net 30 jaar is geworden en rechten heeft gestudeerd. Ze werkt sinds vier jaar bij een advocatenbureau. En de laatste tijd is ze zo aan het twijfelen: wil ik dit nou wel de rest van mijn leven blijven doen? Het is een echte ratrace, ze maakt veel uren in de week. Ze heeft amper vrije tijd. Ze woont samen met haar vriend, die ook 60 uur werkt. In hun vrij tijd doen ze leuke dingen. Als ze tenminste niet te moe zijn.

De twijfel over het werk knaagt steeds meer aan haar, vertelt ze. “Van de gedachte ik moet dit de rest van mijn leven doen (onbewust grijpt ze naar haar keel) raak ik zó gestrest. Ik word letterlijk misselijk van die gedachte. Maar ja, ik heb nou eenmaal rechten gestudeerd, dus het houdt op voor mij.” Ze kijkt me intens verdrietig aan.

Ik zeg, haar warm aankijkend: “Dit is zo herkenbaar en past zo bij jouw levensfase. Op je 30ste heb je je studie afgerond en je eerste werkervaringen opgedaan. En dan ga je je weer bezinnen op de volgende fase: wat wil ik nu? En dat kan heel goed hetzelfde zijn, maar we groeien ook als mens. Dus dan kan je ook wat anders belangrijk of leuker zijn gaan vinden. En: je moet éérst dingen ervaren voordat je echt weet hoe je iets gaat vinden.”

“Maar ik heb nou eenmaal rechten gestudeerd” zegt ze gefrustreerd. “Ah” zeg ik, “met mijn (rechten)studie heb ik vier heel verschillende jobs gehad.” Ik noem ze. “En nu, na een andere master, ben ik heel gelukkig als psychologe. Maar wat ik over vijf jaar wil doen, geen idee nog.” Ik kijk haar glimlachend aan, ze kijkt verbluft terug.

“Echt, dat kan, zo wisselen van baan?” stamelt ze. “Ja, echt, dat is juist leuk vind ik” zeg ik. We zijn even stil. Ze denkt diep na.

“Dit te horen geeft me al zoveel lucht” zegt ze dan. We besluiten samen te gaan ontdekken wat ze graag wil in een baan en hoe ze dat kan aanpakken.

Blij neemt ze afscheid – het avontuur dat leven heet lonkt weer.

Deze column is ook op 20 februari verschenen in de Baarnsche Courant. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Aan / Uit

  18 januari 2024
  De hele dag staat ze eigenlijk ‘aan’: van het moment dat ze wakker wordt begint het gelijk met gedachten die door haar hoofd racen. En het stopt pa...
 • Bj een gelukkig leven hoort dit ideale plaatje

  28 september 2022
  Ze woont al een poosje alleen met haar twee dochters na een vriendschappelijke scheiding en het begint weer te kriebelen. Ze is toe aan een leuke ...
 • Twijfel

  30 september 2022
  Ze is 19 en met frisse tegenzin gaan studeren. Want ze wilde naar Groningen maar het is Utrecht geworden, en dat betekende dat ze gewoon thuis kon ...
 • Eerste liefde

  14 februari 2023
  Hij is 7 jaar oud en, net zoals ik, op het verjaardagsfeestje van zijn moeder. Zijn moeder maakt zich wat zorgen: hij is de laatste paar dagen zo s...
 • Career Story Interview (English)

  29 september 2022
  Are you stuck and wondering what your next career move or step should be? Are you all of a sudden doubting everything (yes, that too!) and feel inc...
 • Wat als de bom valt...

  30 september 2022
  Ineens komt er een appje binnen van iemand die eerder paniekklachten had gehad en daar nu prima mee omgaat. Dacht ik. Of ik wilde helpen om zijn g...
 • Een gewicht(ig) probleem

  09 mei 2022
  Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel een probleem, zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht had nog voor Corona! Maar li...
 • Oude(r) regel

  30 september 2022
  Ze is eind veertig en heeft twee jaar geleden een ernstig herseninfarct gehad. Ze is goed hersteld maar bepaalde dingen gaan trager en kosten veel ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com