Skip to main content

De "ja, maar... " zegger

Geschreven op | Blog
Florian Schmetz via Unsplash

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

De "ja, maar... " zegger

Hij is eind vijftig, sportief en nerveus. Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij, lichtelijk verbijsterd: “Ze vinden me niet meer zo aardig kennelijk.”

“Wie zijn ‘ze’?” pols ik voorzichtig. Hij zucht en zegt dan geïrriteerd, “zowat iedereen op mijn werk. Ze vinden me ‘negatief want ik heb de laatste tijd overal mijn bedenkingen bij’ volgens hen. Dat mag toch, dit is toch een democratie? Als ze een stom plan bedenken mag ik toch zeggen wat ik ervan vind?”

“Wat zeg je dan, noem eens een voorbeeld, zodat ik het goed begrijp?” zeg ik. Hij noemt enthousiast een aantal voorbeelden op. Het valt me gelijk op dat hij na elk geopperd idee gelijk op de rem begint te trappen door “nee” of “ja, maar…” te zeggen. En vooral dat “ja, maar…” gebruikt hij heel veel.

Ook al begin je de zin positief met een ja, uiteindelijk zeg je natuurlijk in feite volop nee door het ‘maar’ dat er gelijk achteraankomt. “Zullen we eens een klein rollenspel doen waarbij ik als je collega een idee opper en jij reageert?” stel ik voor. Dat is goed – en hij boort elk idee met verve de grond in.

Daarna wisselen we van rol – nu speel ik hem. Hij oppert een idee dat hij al lang heeft. Ik gooi in elke zin die ik zeg een “nee”, of een “ja, maar…..” en trap hard op elke rem die ik kan vinden. Na vijf minuten discussiëren is hij helemaal klaar met mij. Hij roept met de handen in de lucht gefrustreerd uit: “Mijn god, wat ongelofelijk irritant ben jij zeg, kun je niet even wat enthousiaster zijn en meedenken?!” Ik begin te lachen, gooi ook mijn handen in de lucht terwijl ik roep: “Wie ben ik ook alweer?”

Knal, die komt keihard binnen. Hij is een paar minuten stil.

Hij vraagt dan zachtjes: “Hoe verander ik dit?” Ik zeg opgewekt: “Begin eens door positief mee te gaan in het voorstel, bijvoorbeeld door ‘ja maar’ door ‘ja, en….’ te vervangen – en kijk waar het schip strandt. Dat is echt niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zullen we dát nu eens oefenen?” Ik doe het een keer voor, en dan mag hij.

Het gaat met vallen en opstaan, maar hij krijgt er wel lol in. “Het voelt ook fijner, veel positiever”, zegt hij verrast op het eind.

“Het thuiswerk is dat je deze week alle ‘ja maars…’ vervangt door ‘ja, en…’” zeg ik bij het afscheid. “Ja, maar dat…”, sputtert hij gelijk automatisch tegen. Ik val meteen in de rede en zeg “Ja, en…?” met een scheve grijns. Hij kijkt betrapt, begint ook te grijnzen en neemt wat gedwee afscheid.

 

Deze column is op 2 februari 2022 gepubliceerd in de Baarnsche Courant.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Bj een gelukkig leven hoort dit ideale plaatje

  28 september 2022
  Ze woont al een poosje alleen met haar twee dochters na een vriendschappelijke scheiding en het begint weer te kriebelen. Ze is toe aan een leuke ...
 • Je kopje leegmaken voor 2021

  28 september 2022
  Het is weer december, dit jaar is omgevlogen ondanks (of misschien juist wel door) COVID-19. En deze maand is altijd druk, met alle feestdagen en ...
 • Time Affluence - Have you got enough of it?

  30 september 2022
  Time affluence is the time to do the things that you value (including doing nothing at all!). You may never have heard of this, yet research shows...
 • Ik wil niet mee naar zijn kleinkind

  25 september 2022
  Ze kijkt me opstandig aan en zegt: ”Ik heb het volgende probleem. Mijn man en ik zijn sinds vijftien jaar bij elkaar. Wij hebben geen kinderen. Hij...
 • “Ik heb de hele dag door pijn – lastig leven zo” 

  28 september 2022
  Ik sta in de AH en wat ik moet hebben staat precies achter twee mannen die aan het praten zijn, hun wagentjes netjes geparkeerd tussen hen in. Ik h...
 • Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven

  29 september 2022
  “Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven” 💡 Dat klinkt als erg weinig nu ik dit zo lees. Het is echter een redelijke algemene schatting/aanname op...
 • Nieuwe rond - (g)een nieuwe kans

  30 september 2022
  Hij wil even met me sparren over het volgende. Op zijn 18de heeft hij met een aantal mannen een opleiding gedaan, en langzamerhand is iedereen (bi...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com