De "ja, maar... " zegger

Geschreven op | Blog
Florian Schmetz via Unsplash

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

De "ja, maar... " zegger

Hij is eind vijftig, sportief en nerveus. Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij, lichtelijk verbijsterd: “Ze vinden me niet meer zo aardig kennelijk.”

“Wie zijn ‘ze’?” pols ik voorzichtig. Hij zucht en zegt dan geïrriteerd, “zowat iedereen op mijn werk. Ze vinden me ‘negatief want ik heb de laatste tijd overal mijn bedenkingen bij’ volgens hen. Dat mag toch, dit is toch een democratie? Als ze een stom plan bedenken mag ik toch zeggen wat ik ervan vind?”

“Wat zeg je dan, noem eens een voorbeeld, zodat ik het goed begrijp?” zeg ik. Hij noemt enthousiast een aantal voorbeelden op. Het valt me gelijk op dat hij na elk geopperd idee gelijk op de rem begint te trappen door “nee” of “ja, maar…” te zeggen. En vooral dat “ja, maar…” gebruikt hij heel veel.

Ook al begin je de zin positief met een ja, uiteindelijk zeg je natuurlijk in feite volop nee door het ‘maar’ dat er gelijk achteraankomt. “Zullen we eens een klein rollenspel doen waarbij ik als je collega een idee opper en jij reageert?” stel ik voor. Dat is goed – en hij boort elk idee met verve de grond in.

Daarna wisselen we van rol – nu speel ik hem. Hij oppert een idee dat hij al lang heeft. Ik gooi in elke zin die ik zeg een “nee”, of een “ja, maar…..” en trap hard op elke rem die ik kan vinden. Na vijf minuten discussiëren is hij helemaal klaar met mij. Hij roept met de handen in de lucht gefrustreerd uit: “Mijn god, wat ongelofelijk irritant ben jij zeg, kun je niet even wat enthousiaster zijn en meedenken?!” Ik begin te lachen, gooi ook mijn handen in de lucht terwijl ik roep: “Wie ben ik ook alweer?”

Knal, die komt keihard binnen. Hij is een paar minuten stil.

Hij vraagt dan zachtjes: “Hoe verander ik dit?” Ik zeg opgewekt: “Begin eens door positief mee te gaan in het voorstel, bijvoorbeeld door ‘ja maar’ door ‘ja, en….’ te vervangen – en kijk waar het schip strandt. Dat is echt niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zullen we dát nu eens oefenen?” Ik doe het een keer voor, en dan mag hij.

Het gaat met vallen en opstaan, maar hij krijgt er wel lol in. “Het voelt ook fijner, veel positiever”, zegt hij verrast op het eind.

“Het thuiswerk is dat je deze week alle ‘ja maars…’ vervangt door ‘ja, en…’” zeg ik bij het afscheid. “Ja, maar dat…”, sputtert hij gelijk automatisch tegen. Ik val meteen in de rede en zeg “Ja, en…?” met een scheve grijns. Hij kijkt betrapt, begint ook te grijnzen en neemt wat gedwee afscheid.

 

Deze column is op 2 februari 2022 gepubliceerd in de Baarnsche Courant.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Praatjesmaker

  21 november 2022
  Praatjesmaker Ze vindt het moeilijk om een gesprek te beginnen en te eindigen vertelt ze me. “Dan kom ik bijvoorbeeld op straat een medestudent te...
 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
 • Het Experiment

  28 september 2022
  Ze had gebeld en het had haast – of ze even aan mocht komen waaien, met mondkapje en ze zou echt afstand bewaren. Binnen een uur zit zit ze tegeno...
 • Ik wil niet mee naar zijn kleinkind

  25 september 2022
  Ze kijkt me opstandig aan en zegt: ”Ik heb het volgende probleem. Mijn man en ik zijn sinds vijftien jaar bij elkaar. Wij hebben geen kinderen. Hij...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com