Skip to main content

Wat als de bom valt...

Geschreven op | Blog
OpenClipArt-Vectors via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Wat als de bom valt...

Ineens komt er een appje binnen van iemand die eerder paniekklachten had gehad en daar nu prima mee omgaat. Dacht ik.

Of ik wilde helpen om zijn gedachten “weer op het juiste spoor te krijgen”. We bellen.

Een ex-vriendin heeft zelfmoord gepleegd. Toen hij het hoorde had hij gelijk zijn vriend gebeld, die voorstelde om samen te gaan lunchen als ‘oppepper’. Ik zeg dat ik me goed kan voorstellen dat hij door dit nare nieuws van slag is.

“Ja” zegt hij, “maar weet je nou wat het gekke is. Ik zat daar dus niet zo erg mee. Maar wat mij wél enorm triggerde was dat mijn vriend echt heel bezorgd is over Oekraïne. Ik ben nu ook helemaal in paniek en wil het liefst naar Australië emigreren eigenlijk want wat als het hier ook oorlog wordt…”

Ik check: “Als ik je goed begrijp kun je de zelfdoding van je ex-vriendin goed een plek geven. Maar de opmerking van je vriend over de oorlog in Oekraïne en de mogelijke impact daarvan hier drukten allerlei paniekknoppen bij je in. En jouw ‘Bert’ is weer lekker bezig zo te horen.” Bert is de naam die hij aan zijn oerbrein/verstand heeft gegeven. Bert vindt alles eng en zaait graag enorme paniek – terwijl er meestal niets aan de hand is zo hebben we eerder ontdekt. “Ja, daar lijkt het wel weer op”, zucht hij.

Ik vervolg: “Weet je, er is nu heel veel gaande en terecht dat je daar zorgen om maakt. Dat doet iedereen. Maar heeft in paniek raken nut?” “Nee, natuurlijk niet” antwoordt hij meteen, resoluut. “Okay” zeg ik, “het is volgens mij wél nuttig om te bedenken wat je kunt doen als bepaalde dingen inderdaad gaan gebeuren. Meer kun je niet doen. En het goede nieuws is dat je alles al in huis hebt om óók met paniekgedachten over de oorlog om te gaan. Paniek is paniek. Je kunt hetzelfde doen als dat je nu al doet bij paniek over je werk bijvoorbeeld. Die oefeningen werken toch goed voor je?” pols ik. “Werk is nu zelfs ontspannend voor me,” zegt hij, trots.

We oefenen samen met de nieuwe paniek. ‘Kernbom’ is bij hem een heftig woord blijkt.

Dan zeg ik, “weet je, ik heb natuurlijk ook die gedachten van ‘wat als…’. Bij kernbom denk ik gelijk aan het liedje van Doe maar… ‘als de bom valt’. Op de een of andere manier moet ik grijnzen bij dat refrein, en voelt het gelijk lichter. Ken je het?” Hij is even stil en zegt dan, ook lachend: “Natúúrlijk ken ik dat lied, mooi!!”

Het geladen woord ‘kernbom’ is nu gelinkt aan een mooi liedje. Ook dat helpt hem meer afstand te scheppen.

 

Deze column is gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 28 maart 2022.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • “Van afvoerputje naar professioneel nee/ja zegger”

  27 september 2022
  Hij installeert zich uitgebreid op de gemakkelijke bank met een grote cappucino, inspecteert eens goed de onbekende ruimte en kijkt me dan met een ...
 • Excelleren

  12 januari 2023
  Hij wil alles perfect doen op het werk en thuis. Maar de laatste tijd loopt het niet meer lekker en is hij gestrest om niets. Laatst was hij zo bo...
 • "De Grote Liefde"

  30 september 2022
  Ze vertelt dat ze net vijftig is geworden en een fijne partner in haar leven mist. Of ik toevallig leuke mannen ‘in voorraad’ heb en haar daaraan k...
 • Ont-moeten

  04 september 2023
  Ze kijkt me gestrest en wat argwanend aan. Dit is de eerste keer dat ze bij iemand aanklopt om hulp. Normaal trekt ze alles prima maar vorige week...
 • Lichter werken en leven met zelfkritiek

  09 mei 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • De Tijdschrijver

  07 maart 2023
  Hij komt toch maar even sparren, want het gaat niet goed met hem. Sinds september vorig jaar heeft hij een nieuwe functie. Die bevalt echt enorm g...
 • Paniek in de tent

  28 september 2022
  Ik krijg een Whatsapp videotelefoontje van een onbekend nummer. Ik neem op en ik zie een vrouw die me redelijk panisch aankijkt. Ze stelt zich voor...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com