Skip to main content

Kies je zwaar

Geschreven op | Blog
Met dank aan SIsdahgoldenhair via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Kies je zwaar

Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er ondertussen al lang en breed weer aan. Ze is zelfs ietsje breder, zegt ze met de nodige zelfspot.

“Het lijkt wel hoe meer ik dieet, hoe dikker ik word’, vervolgt ze, me lichtelijk wanhopend aankijkend. “Ik loop nu het risico om in de categorie ‘zwaar overgewicht’ te komen en dat wil ik echt niet. Overdag eet ik echt gezond en snoep ik niet, maar ’s avonds bij het tv kijken op de bank gaat het mis. En voor ik er erg in heb, is de zak chips op en sta ik toastjes te smeren. Ik ben nu 12 kilo zwaarder dan dertien jaar geleden. Erg toch, ik ben er depri van?!”

Ik lach haar warm toe en zeg: “Nou, erg… Ik vind het eerder rot voor jou dat je hier zo mee worstelt en tegenaan loopt. Maar het is wel heel herkenbaar. Vrouwen worden na hun veertigste al sneller wat zwaarder als de hormoonhuishouding anders wordt door de naderende overgang. Jij merkt dat je ‘jojoot’ met je gewicht ondanks alle diëten – of misschien wel juist dankzij, want dat blijkt uit onderzoek: mensen die aan diëten doen gaan meestal na een dieet, of ze nu hun streefgewicht hebben gehaald of niet, weer gewoon verder op de oude voet – en eten nog een beetje méér om te compenseren voor het afzien tijdens het dieet. Voor een duurzaam lichter gewicht is een andere mindset nodig van waaruit je gaat leven.” Ze laat dit even bezinken.

“Dat betekent dat ik dan heel anders moet gaan eten en niet meer elke woensdag patat met saté mag bijvoorbeeld? Dat vinden we allemaal zo lekker!” Ik zeg neutraal: “Als je graag op gewicht wilt blijven of wilt afvallen moet je keuzes maken.”

En dan vervolg ik langzaam: “Overgewicht hebben is zwaar…, op gewicht blijven of afvallen is zwaar… Kies je zwaar.”

We zijn even stil.

Ze kijkt me wat uitdagend aan en vraagt: “Hoe krijg je dan die ‘andere’ mindset? Dat zijn zeker heel wat wekelijkse sessies?!” Ik begin te lachen en zeg: “Ik ben niet zo van veel sessies. Ken je het ABC?” “Ja, natuurlijk”, zegt ze verbouwereerd. “Nou, dan zijn we in max een half uurtje klaar vermoed ik en kun je het gaan uitproberen. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak duurzaam resultaten kan opleveren’, antwoord ik vrolijk.

Drie dagen later krijg ik een appje. ‘De tip om tanden te poetsen om 20 uur werkt uitstekend tegen snacken ’s avonds. De zoete aardappelfrietjes uit oven waren ook lekker. Het ABC-en lukt goed.”

Ik app een ‘applausje’ terug.

 

Deze column is gepubliceerd in De Baarsche Courant op 20 juni 2022.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Roeien of Kanoën?

  30 september 2022
  Ze is midden veertig en zegt gedecideerd, de armen over elkaar slaand: “Ik wil dit niet meer, ik ben het zat.” Ik knik bevestigend, en zeg “Okay, ...
 • "U zegt echt helemaal niets interessants"

  27 september 2022
  Ik sta bij de slager buiten te wachten en bijna iedereen draagt nu mondkapjes. De oudere man voor me wil een stap vooruit doen en wordt bijna door ...
 • Bij het foute (rechten)eind

  27 februari 2023
  Ze kijkt me ongemakkelijk aan en wiebelt wat op haar stoel. Ik vraag of ze het fijn vindt als ik eerst even uitleg wie ik ben, wat ik doe en wat ze...
 • Droomkerst

  22 december 2023
  Elk jaar komen de kinderen met aanhang bij hen kerst vieren op Eerste Kerstdag. Hartstikke leuk natuurlijk, maar óók heel druk. Ze loopt nu tegen d...
 • "De buren vroegen: gaat het wel goed met je?"

  30 september 2022
  We spreken elkaar telefonisch om even bij te praten. Hij (sportieve, energieke veertiger met eigen bedrijf en gezin) kwam een paar weken geleden b...
 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Te verlegen voor woorden

  27 september 2022
  Ze heeft net individuele tennistraining gehad op de baan naast ons en loopt voor ons het clubhuis in. Ze stopt voor de kleedkamerdeur en leest de p...
 • E-mail apneu: wat is het, wat doet het en hoe pak je het aan?

  31 oktober 2022
  Linda Stone, TedTalkster en Amerikaanse schrijfster en consultant die eerder hoge posities heeft gehad bij Apple en Microsoft, heeft zich gespecial...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com