Kies je zwaar

Geschreven op | Blog
Met dank aan SIsdahgoldenhair via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Kies je zwaar

Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er ondertussen al lang en breed weer aan. Ze is zelfs ietsje breder, zegt ze met de nodige zelfspot.

“Het lijkt wel hoe meer ik dieet, hoe dikker ik word’, vervolgt ze, me lichtelijk wanhopend aankijkend. “Ik loop nu het risico om in de categorie ‘zwaar overgewicht’ te komen en dat wil ik echt niet. Overdag eet ik echt gezond en snoep ik niet, maar ’s avonds bij het tv kijken op de bank gaat het mis. En voor ik er erg in heb, is de zak chips op en sta ik toastjes te smeren. Ik ben nu 12 kilo zwaarder dan dertien jaar geleden. Erg toch, ik ben er depri van?!”

Ik lach haar warm toe en zeg: “Nou, erg… Ik vind het eerder rot voor jou dat je hier zo mee worstelt en tegenaan loopt. Maar het is wel heel herkenbaar. Vrouwen worden na hun veertigste al sneller wat zwaarder als de hormoonhuishouding anders wordt door de naderende overgang. Jij merkt dat je ‘jojoot’ met je gewicht ondanks alle diëten – of misschien wel juist dankzij, want dat blijkt uit onderzoek: mensen die aan diëten doen gaan meestal na een dieet, of ze nu hun streefgewicht hebben gehaald of niet, weer gewoon verder op de oude voet – en eten nog een beetje méér om te compenseren voor het afzien tijdens het dieet. Voor een duurzaam lichter gewicht is een andere mindset nodig van waaruit je gaat leven.” Ze laat dit even bezinken.

“Dat betekent dat ik dan heel anders moet gaan eten en niet meer elke woensdag patat met saté mag bijvoorbeeld? Dat vinden we allemaal zo lekker!” Ik zeg neutraal: “Als je graag op gewicht wilt blijven of wilt afvallen moet je keuzes maken.”

En dan vervolg ik langzaam: “Overgewicht hebben is zwaar…, op gewicht blijven of afvallen is zwaar… Kies je zwaar.”

We zijn even stil.

Ze kijkt me wat uitdagend aan en vraagt: “Hoe krijg je dan die ‘andere’ mindset? Dat zijn zeker heel wat wekelijkse sessies?!” Ik begin te lachen en zeg: “Ik ben niet zo van veel sessies. Ken je het ABC?” “Ja, natuurlijk”, zegt ze verbouwereerd. “Nou, dan zijn we in max een half uurtje klaar vermoed ik en kun je het gaan uitproberen. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak duurzaam resultaten kan opleveren’, antwoord ik vrolijk.

Drie dagen later krijg ik een appje. ‘De tip om tanden te poetsen om 20 uur werkt uitstekend tegen snacken ’s avonds. De zoete aardappelfrietjes uit oven waren ook lekker. Het ABC-en lukt goed.”

Ik app een ‘applausje’ terug.

 

Deze column is gepubliceerd in De Baarsche Courant op 20 juni 2022.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven

  29 september 2022
  “Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven” 💡 Dat klinkt als erg weinig nu ik dit zo lees. Het is echter een redelijke algemene schatting/aanname op...
 • Daarom zijn er vriendinnen

  27 september 2022
  Of: Hoe geef je geen compliment Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
 • Uitstelgedrag

  06 februari 2023
  Het eerste bijbaantje is niet naar wens gegaan. Het jongleren met volle borden en drankjes op een terras was geen succes gebleken. Toen bij de vier...
 • Een gewicht(ig) probleem

  30 september 2022
  Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel een probleem, zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht had nog voor Corona! Maar l...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com