Skip to main content

We have all the time in the world versus ik heb nooit tijd

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

We have all the time in the world versus ik heb nooit tijd

“Functioneel ‘nee’ kunnen zeggen is een levenskunst waarmee je jezelf naar een hoger welzijn tilt: je leeft (meer) naar vanuit wat belangrijk voor je is.”

We hebben alle tijd van de wereld, zingt Louis Armstrong terwijl hij al ernstig ziek is. Toch voelt dat voor ons meestal niet zo: het lijkt wel alsof we elke dag, na met frisse moed te zijn opgestaan, met net zo’n grote to-do lijst weer naar bed gaan. Als er al niet iets is bijgekomen. Hoezo, alle tijd van de wereld, Louis? Jij weet wel beter, toch, zo dichtbij het einde van de rit? Of weet jij meer dan wij?

Als je denkt dat je alle tijd van de wereld hebt, geeft dit rust. Maar door dit alleen te denken kom je er niet. Het tegendeel is vaak waar: als je geen deadline of haast hebt, ga je vaak onnodig lang over dingen doen. Of dingen doen die je anders niet zou doen, zoals een tweede bakje koffie met een collega of een extra wandeling met de hond. Ook leuk en nuttig natuurlijk, maar toch… Je to-do lijst wordt er niet kleiner van.

Een gestructureerde aanpak – wat moet en wil ik vandaag doen en hoeveel tijd heb ik daarvoor nodig – is daarbij essentieel. Maar niet alles wat je wilt doen zal lukken op een dag. En zo stap je nog met een onrustig, en een waslijst aan dingen die “morgen dan maar” moeten in je hoofd, je bed in. Geen fijn gevoel. En je weet dat morgen hetzelfde weer zal gebeuren. Pfff… je wordt al moe bij de gedachte alleen.

Eyeopener: Een dag heeft nou eenmaal maar 24 uur waarin je slechts tijd hebt om een aantal activiteiten goed te doen. Accepteer dit en maak keuzes. Dat moet iedereen nou eenmaal doen. Kies elke dag welke dingen het belangrijkste zijn voor jou en ga die doen. Het is normaal dat niet alle dingen af zijn: dat is oke!

Wat niet oke is, is als jij elke dag met een rot gevoel en stress over de waslijst die je nog niet af hebt je dag afsluit. En dat je steeds meer elke dag gedachteloos dingen die moeten en/of die je helemaal niet graag doet, op de automatische piloot gaat afwerken. Dat steeds groeiende lijstje moet immers gedaan worden. En je doet daarom steeds minder leuke dingen, dingen waar je energie van krijgt. Je merkt dat je privétijd steeds meer gaat bestaan uit energie drainers: schoonmaken, boodschappen doen, koken… Alles gaat moeizamer. Herkenbaar? Stop, je tijd is kostbaar, ga daar bewust mee om!

Vraag: Wat doe je graag en/of wat zou je het liefst willen doen dat je nu nog niet doet?

Acties:  1. Zeg vanaf nu nee tegen iets waar je een bloedhekel aan hebt.

2. En doe daarvoor in de plaats iets wat je het liefst, of liever, zou willen doen.

3. Plan sowieso elke dag privétijd in voor iets dat je graag doet. Als is het maar vijf of 10 minuten. Neem dat bad in plaats van een snelle douche, lees verder in dat boek dat zo spannend is of doe dat spelletje voor het slapen gaan met je kind.

Check na een paar dagen het volgende:

Wat doet dit met je?
Wat merkt je omgeving hiervan (je familie, je collega’s etc)?
Tip bij Actie 1: Is het iets dat echt moet gebeuren? Weet je dat wel zeker of denk/vind je dat alleen maar? Wees creatief: wie zou dit misschien wel graag willen doen? Zijn er misschien andere oplossingen voor? Hoe pakken anderen dit aan?

Tip 2: Kijk goed hoe anderen dingen afwimpelen en nee zeggen. Welke manieren spreken jou aan? Ga dat dan ook zo doen.

Tip 3: Vraag anderen naar hun top drie “nee” tips en zinnen. Wedden dat je als bonus hele leuke gesprekken hierover krijgt?

Tip 4: Wat was de leukste manier dat iemand “nee” tegen jou zei? Ga dat ook gebruiken.

Tip 5: Check voor handige “nee” voorbeeldzinnen mijn eerdere blog hierover: https://www.jnscoaching.nl/2019/02/02/free-coaching-tip-for-busy-people/

En tot slot: schat taken die je moet doen realistisch en ruim in qua tijd. Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om het goed te doen in de waan van alledag. Bijkomend voordeel: je haalt daardoor altijd deadlines en hebt genoeg tijd om tegenvallers (die er altijd zullen zijn) op te vangen. Met als resultaat: je stapt je bed in met zin in de uitdagingen van morgen. Je hebt immers alle tijd… Had Louis toch gelijk. :)

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • (Ab)normale angst

  16 oktober 2023
  Hij is midden 40 en loopt er tegenaan dat hij sinds 1 jaar in loondienst is gegaan. Jarenlang was hij zelfstandig ondernemer maar de stress van elk...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • Speels

  30 september 2022
  Ze belt me op omdat ze zich zorgen maakt over haar dochter, zo valt ze gelijk maar met de deur in huis. “Waarover maak je je precies zorgen” vraag...
 • Zure matten

  13 november 2023
  Ze komt voor het eerst bij me. De eerste sessie zegt ze “hallo” en begint gelijk te huilen. Als ze wat rustiger is krijg ik het verhaal te horen: z...
 • Daarom zijn er vriendinnen

  27 september 2022
  Of: Hoe geef je geen compliment Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat...
 • P(f)ew: relationship troubles and mobile phone

  28 september 2022
  Is there a link? Yes, according to PEW research done in October 2019 50% of the significant others are bothered by their partner’s use of the thir...
 • (Z)waar woord

  30 september 2022
  Hij heeft een donderwolk boven zijn hoofd. Als ik vraag wat er aan de hand is, steekt hij gelijk van wal: “Er zijn enorme problemen op het werk. We...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com