Skip to main content

Twijfel

Geschreven op | Blog
met dank aan JESSHOOTS-com via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Ze is 19 en met frisse tegenzin gaan studeren. Want ze wilde naar Groningen maar het is Utrecht geworden, en dat betekende dat ze gewoon thuis kon blijven wonen – een tegenvaller.

De pandemie had het ‘studentenleven’ non-existent gemaakt, de studiegenoten waren niet leuk en de studie idem. Ze had verwacht dat rechten heel interessant zou zijn en je kan er veel mee. Want ze vond veel dingen leuk: bij de politie, de advocatuur….

Maar nu, nu was niks leuk en over een week had ze tentamens waar ze zó geen zin in had. Ze wilde eigenlijk stoppen. Lastig dus, en veel onrust, want het niet leren zorgde voor veel schuldgevoel.

“Ik ben lui” vindt ze zelf, “ik moet leren maar ik doe het niet, het lukt niet.” Als ik doorvraag blijkt dat ze op het vwo al haar huiswerk deed tijdens de verplichte studie-uren op school. “Ah”, zei ik “kan het zijn dat jij thuis als ‘chillplek’ ziet omdat je nooit veel thuis leerde?”

Ze denkt na en zegt dan: “Ja, dat klopt wel. Ik ging eerst naar de uni bieb om te leren, maar die is al maanden dicht. Ik ga wel soms met mijn moeder mee naar het werk en dan leer ik gewoon.”

Als ik haar vraag wat ze herkent van een lijstje met dingen die bij een “motivatiedip” horen, zegt ze “Eigenlijk alles wel… Het is zo lastig, moet ik nu stoppen of doorgaan of…”

We bepraten wat het alternatief is: als ze stopt wat dan? Dat werd dan ‘wat sporten, in de horeca bijverdienen en kijken of een andere studie wat is’. Ik vraag haar hoe goed dit werkt voor haar (vele) vrienden die al gestopt zijn. Dat blijkt geen succes te zijn. Ze concludeert dat dat voor haar ook dan waarschijnlijk geen fijne oplossing zal zijn.

Van lotgenoten kun je veel leren – óók wat niet werkt.

We doen een oefening om te achterhalen wat ze eigenlijk zelf vindt dat ze moet doen. Ik vraag haar om in gedachten 10 jaar in de toekomst te gaan: ze is volwassen geworden en heeft haar plekje gevonden qua werk en vrienden. Ik vraag haar wat zij als 28-jarige nu zichzelf zou adviseren wat te doen, met alle levenswijsheid die ze dan heeft opgedaan. Ze aarzelt geen seconde: “Gewoon doorzetten, en mijn propedeuse halen!” Ik ben stil, en zij ook – stoppen is ineens voor haar geen goede optie meer.

We bespreken daarom tentamen tips en hoe je leren leuk(er) kunt maken. Ook gaat ze met de studentendecaan sparren over de studiekeuze.

We doen nog een sterkte- en krachtenanalyse, en daaruit blijkt dat rechten verrassend goed bij haar past. Doelgerichter loopt ze de deur uit.

 

Deze column is op 30 mei 2022 ook gepubliceerd in De Baarnsche Courant.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Action Man

  28 november 2023
  Alles in zijn privéleven is een beetje vastgelopen, en nu loopt het ook niet meer lekker op zijn werk. We gaan daarom aan de gang om te kijken wat ...
 • Nieuwe rond - (g)een nieuwe kans

  30 september 2022
  Hij wil even met me sparren over het volgende. Op zijn 18de heeft hij met een aantal mannen een opleiding gedaan, en langzamerhand is iedereen (bi...
 • 365 Gelukbriefjes voor 2024

  04 januari 2024
  “Ik zal blij zijn als dit jaar erop zit. Wat een shit jaar is dit geweest zeg!” roept ze terwijl ze in de stoel neerploft. De koffie die al voor ha...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...
 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • Career Story Interview (English)

  29 september 2022
  Are you stuck and wondering what your next career move or step should be? Are you all of a sudden doubting everything (yes, that too!) and feel inc...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com