Skip to main content

Toppie & floppie 2.0

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Toppie & floppie 2.0

Ze is bij me om beter met werkstress om te gaan. Maar dochterlief wordt geplaagd op de Buitenschoolse opvang (BSO). Kunnen we het daarom daar nu over hebben? Uiteraard kan dat.

Ze vertelt dat haar dochter 3 dagen per week naar de BSO gaat en daar heel veel vriendinnetjes heeft. En nu is er kennelijk een nieuw meisje dat heel hard aan haar dochters paardenstaart trekt en haar gemeen knijpt. Vorige week barstte de bom en wilde haar dochter niet uit school naar de BSO en begon ze echt heel hard te huilen. “De juf heeft toen gebeld en ik ben gelijk naar school gekomen. En toen kwam het hele verhaal eruit. Ik heb het op de BSO besproken en ze pakken dit hopelijk goed op. Vandaag gaat mijn dochter er weer voor het eerst heen en ik heb er buikpijn van” zegt ze. Dat begrijp ik helemaal: dit soort dingen gaan recht door je mama-ziel.

Ze vertelt dat ze nu elke avond voor het slapen gaan met haar dochter “Toppie en floppie” doet. Dan vertelt haar dochter bij Toppie ‘wat er die dag leuk was - en hopelijk was dit dan iets op de BSO vandaag’ zegt ze gestresst. “En bij Floppie wat er die dag niet leuk was en dan gaat ze slapen. Maar zo houden we dan vinger aan de pols” zegt ze en kijkt me dan afwachtend aan.

Ik ben even stil en zeg dan: “Ik vind het een heel mooie oefening. Maar mag ik een suggestie doen?” Graag zelfs is het antwoord. “Ik zou het niet voor het bed gaan doen en ook niet met floppie eindigen. Dan ga je met negatieve gedachten inslapen en word je vaak ook negatiever wakker.” “Shit, ja, daar heb je wel een punt” zegt ze, “maar wat kan ik dan beter doen?”

Ik vertel dat in ons gezin bij het avondeten iedereen om de beurt elke avond vertelde wat er die dag fijn was geweest en wat ze minder leuk hadden gevonden. Mijn man en ik dus ook – zo leren kinderen meteen dat ook volwassenen leuke dingen en minder leuke dingen op een dag meemaken. Zo wordt het veilig en normaal om ook moeilijkere dingen te bespreken. “Oh” zegt ze, “goed idee, dat klinkt heel fijn”. “Ga het eens proberen” stel ik voor.

's Avonds krijg ik gelijk een appje. De oefening was een hit thuis: dochterlief vertelde opgelucht dat op de BSO eerst het meisje haar excuses had aangeboden en ze allemaal samen koekjes hadden gebakken. Haar man had verteld over een irritante collega waarna haar zoon op zijn beurt enthousiast vertelde over een leraar die belachelijk veel huiswerk gaf. Ze hadden tijdens het eten niet alleen lief en leed met elkaar gedeeld maar ook eens lekker gelachen met zijn allen.

Ik app terug: Top, fijn om te horen!

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant op 8 april 2024. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Aan / Uit

  18 januari 2024
  De hele dag staat ze eigenlijk ‘aan’: van het moment dat ze wakker wordt begint het gelijk met gedachten die door haar hoofd racen. En het stopt pa...
 • SOS signaal

  09 oktober 2023
  Hij valt stil en kijkt me gefrustreerd aan. Net heeft hij me uitgebreid verteld over zijn fijne relatie die heel lang goed gaat en dan, ineens, ont...
 • De mismaakte vinger

  28 september 2022
  Bij een snoei ongelukje in de tuin is hij een stukje vinger verloren. Hij werd afgeleid door een voorbijkomende brommer en knipte in plaats van he...
 • Excelleren

  12 januari 2023
  Hij wil alles perfect doen op het werk en thuis. Maar de laatste tijd loopt het niet meer lekker en is hij gestrest om niets. Laatst was hij zo bo...
 • Dag Glazenwasser!

  02 mei 2023
  Ze is bij me om meer in het “hier en nu” te kunnen leven, dus dat is onze focus. Ze heeft namelijk gemerkt dat ze alles namelijk best wel gejaagd d...
 • Het begint bij een kop koffie

  28 september 2022
  Het gaat echt niet meer.’ De man oogt vermoeid. Hij kijkt naar me met samengeknepen ogen en gebalde vuisten. ‘De huisarts zegt dat ik meer moet on...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com