Skip to main content

Je kopje leegmaken voor 2021

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Het is weer december, dit jaar is omgevlogen ondanks (of misschien juist wel door) COVID-19.

En deze maand is altijd druk, met alle feestdagen en borrels om het eind van het jaar te vieren. En ook al doen we het dit jaar massaal virtueel, druk blijft het.

En langzaamaan beginnen we ook weer na te denken over goede voornemens voor 2021. En kijken we terug op onze voornemens van dit jaar. Weet jij ze nog? Als je ze vergeten bent, je bent niet de enige: Uit longitudinaal (langdurig) onderzoek door Norcross & Vangarelli (1988) bleek dat na een week al ruim bijna een kwart zich niet meer aan de voornemens hield. Een maand later was dit al bijna gestegen tot de helft en na twee jaar hield bijna 80% zich er al niet meer aan. Als ze nog wisten wat ze ook alweer als voornemens hadden.

Ruim de helft van degenen die zich wel aan hun voornemens hielden waren minimaal een keer in de fout gegaan, met een gemiddelde van 14 bloopers in de twee jaar dat het onderzoek liep. Als ze de mist in gingen kwam dit door negatieve emoties, veel stress en gebrek aan persoonlijke controle. Ook al is deze studie uit de vorige eeuw, het is een van de weinige studies die deelnemers langere tijd volgden op dit gebied.

Onderzoekers Höchli, Brügger, en Messner (2019) stellen een andere aanpak voor als je dingen wilt veranderen in je leven en je daar succesvol in wilt zijn. Zij denken dat je meer bereikt als je een overkoepelend doel stelt en daarvoor kleinere doelen formuleert die je stapsgewijs helpen je hoofddoel te bereiken. Uiteraard is het heel belangrijk om intrinsiek gemotiveerd te zijn: jij moet dit doel zelf echt graag willen en het moet echt belangrijk voor jou zijn. Ook moet je goed bedenken hoe je dit kan bereiken, wat daarvoor nodig is en wat je kan doen bij eventuele beren op de weg. Als je met dit in gedachten een plan formuleert, heb je meer kans om het ook te gaan bereiken. Maar dan ben je in mijn ogen constructief, serieus en doelgericht aan het werken om iets te bereiken wat belangrijk voor jou is. En dat gaat veel verder dan een vaak oppervlakkig geformuleerd voornemen.

Ik zelf doe dan ook niet aan voornemens, ik werk met intenties aan dingen die voor mij belangrijk zijn. En intenties zijn gemakkelijk en snel toe te passen in je leven. (Mocht je interesse hebben om dit te leren: ik heb net een incompany e-learning over intenties afgerond met een slow track en een fast track.)

Intenties, zo blijkt uit onderzoek, helpen je welzijn te vergroten en maken het omarmen van een nieuwe levensstijl, zoals anders gaan eten of meer bewegen, gemakkelijker. Om maar wat te noemen. Ik zal daar regelmatig wat over posten. Wat bij intenties belangrijk is, is de juiste houding – want anders werkt het niet. Je moet iets niet alleen roepen, je moet het ook echt gaan doen en willen doen. Het nieuwe jaar brengt iedereen weer kansen en mogelijkheden. Maar als je daar iets mee wil gaan doen, dan moet je dan wel voor openstaan, of het nu om voornemens gaat (want er zijn mensen die het jarenlang volhouden – ook al zijn het er maar weinig) of intenties of hoe je het ook wilt verwoorden.

En openstaan kan alleen als er plek voor is: er kan pas weer iets nieuws in, als er ruimte voor is of als er plek is vrijgemaakt als het vol zat. Vergelijk het maar een kopje thee: als dat vol is, kun je er geen verse thee bij schenken, dat stroomt gewoon weg. Verse thee smaakt het lekkerst als het in een leeg kopje wordt geschonken.

Zorg dus eerst dat je hoofd weer fris en schoon wordt als het bovenin is dichtgeslibd. Is dit het geval bij jou: Gebruik deze dagen dan ook om te kijken hoe leeg of vol jouw hoofd is en wat je kunt doen om in 2021 een frisse “head start” te maken, zoals ze mooi in het Engels zeggen.

Je doet dit door je bijvoorbeeld te ontspannen door iets te gaan doen wat je fijn vindt zoals wandelen of sporten, schilderen, yoga-en of mediteren (bijvoorbeeld door met mij De veilige plek of het Strand meditatie te doen, maar online en in apps zijn er meditaties te kust en te keur) etc. En na te denken wat voor jou nou echt belangrijk is, wat je graag zou willen veranderen en wat daarvoor nodig is.

Mijn december tip is dan ook: maak ruimte vrij in je hoofd door je theekopje kritisch te bekijken en thee die oud is en niet meer lekker smaakt weg te gooien. En vul je theepot met waarden en doelen die voor jou echt belangrijk zijn en ga in 2021 daar thee van drinken.

Tip: Ben jij meer een koffieleut? Gebruik dan als metafoor een koffiepot en koffiekopje.

Bronnen: Höchli, B., Messner, C., Prof. Dr., & Brügger, A. (2019, December 12). Making New Year’s Resolutions that Stick: Long-Term Goal Pursuit Motivated by a Combination of Superordinate and Subordinate Goals. https://doi.org/10.31234/osf.io/bmrkp

Norcross, J. C., & Vangarelli, D. J. (1988). The resolution solution: longitudinal examination of New Year’s change attempts. Journal of substance abuse, 1(2), 127–134. https://doi.org/10.1016/s0899-3289(88)80016-6

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Tolereren of accepteren?

  30 oktober 2023
  Ze heeft al 12 jaar een fijne relatie met haar vriend. Sinds een jaar wonen ze samen en hebben ze alles op orde: huisje, boompje, twee auto’s in pl...
 • Nieuwe Start

  14 oktober 2022
  All good things end sooner or later.... Voor heel veel mensen is er nu een nieuwe tijd aangebroken door Corona en de (energie)crisis. Dingen zijn ...
 • Daarom zijn er vriendinnen

  27 september 2022
  Of: Hoe geef je geen compliment Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat...
 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com