Skip to main content

Relaxt de zomer in....

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Ze is lerares “make up” op een ROC – en een goeie ook! Maar ze zat er helemaal doorheen toen ze bij me aanklopte. Ze kon even niet meer tegen de onterechte kritiek die ze de laatste tijd van de leerlingen en de ouders over zich heen kreeg. Zo hoeft het voor haar niet meer, kon ik haar helpen om beter bij zichzelf te blijven? En om alle bagger gemakkelijker van zich af te laten glijden? We zijn een aantal sessies verder en het is ongelofelijk hoe ze snel ze zich weer heeft herpakt. Ze straalt me toe en heeft duidelijk weer overal plezier in. Met en ondanks de overgang die zich ook hevig bij haar roert, staat ze haar mannetje weer vertelt ze blij. Alle tips en tools werken en helpen haar. Maar ook haar collega’s, want ze vertelt ze graag over onze avonturen samen om beter de grenzen te leren bewaken.

Wel meldt ze dat als ze heel eerlijk is vorige week een dipje heeft gehad. Een leerlinge had ze moeten vertellen dat ze niet voldoende studiepunten had gehaald en daarom nu echt een bindend negatief studieadvies had gekregen. Daar had de 17-jarige in het gesprek goed op gereageerd, vertelt ze. En ook haar ouders wisten ervan vertelde de leerlinge en ze had zich ook al ingeschreven voor een andere opleiding. So far so good, denk je dan dus. En ze gingen prettig uit elkaar.

En ineens krijgt ze me toch een boze email van de moeder waar de honden geen brood van lusten! Ze had moeten huilen toen ze het las: zo onjuist en onrechtvaardig. Ze had overal bewijsstukken van en kon alles weerleggen. Maar die gevoelens hadden haar overspoeld, ze was er zelfs een beetje ziek van. Na een paar uur was het weer gezakt en ze ging de volgende dag gewoon naar school. De leerling had zich ziekgemeld en zij had eigenlijk een fijne dag gehad.

We sparren over dat dipjes erbij horen en dat het doodnormaal is dat ze zich zo voelde: dat moet en mag je vooral ook naar vinden. Maar zaak is er niet te lang in blijven hangen – en dat was haar nu (voor het eerst) heel goed gelukt! Normaal duurde het wel twee weken voordat ze weer zover was. Nu we dit zo analyseren kijkt ze me verguld aan.

Ons doel van de vorige keer was dat ze relaxt de zomervakantie in zou gaan. Want normaal zijn die laatste weken op school een gekkenhuis. Ik vraag dan ook belangstellend hoe het lukt met wat we hadden bedacht. Ze begint te grijnzen: “Nou, ik heb onze intentie “Ik ga relaxt de zomervakantie in” op mijn speciale make-up notitieblokje geplakt op het werkbureau. En het helpt mij goed! Ik neem zelfs twee extra dagen eerder vrij. Ik vind het wel best,” zegt ze met een grijns. “En als mijn collega’s het ook nodig hebben dan pakken ze het notitieblokje en leggen het tijdelijk op hun bureau. Het maakt het in de lerarenkamer ook gezelliger, het werkt lichter nu we ook van dingen de humor kunnen inzien” zegt ze peinzend.

We zijn het roerend eens dat onze sessies niet meer nodig zijn. Heb een relaxte zomer!

Deze blog is ook in wat verkorte vorm gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 26 mei 2023. 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • De "ja, maar... " zegger

  30 september 2022
  Hij is eind vijftig, sportief en nerveus. Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij, lichtelijk verbijsterd: “Ze vinden me niet meer zo aardig ke...
 • "Beppie, hou je mijn tassie even vast"

  28 september 2022
  “Ze vinden me niet meer zo aardig sinds ik met de coaching begonnen ben!” Boos en teleurgesteld komen de zinnen eruit, als antwoord op de vraag ho...
 • Oefening voor als je het moeilijk hebt

  30 september 2022
  Heb je het ergens heel erg moeilijk mee? Probeer dan deze oefening eens. 1. Denk aan de persoon van wie je het allermeest op de hele wereld houd. ...
 • De blinde vlek

  29 september 2022
  Ik krijg een appje van een coachee die anders met stress om wil leren gaan. Hij is duidelijk geïrriteerd. De laatste paar dagen waren er verschill...
 • “Ik heb de hele dag door pijn – lastig leven zo” 

  28 september 2022
  Ik sta in de AH en wat ik moet hebben staat precies achter twee mannen die aan het praten zijn, hun wagentjes netjes geparkeerd tussen hen in. Ik h...
 • Dag Glazenwasser!

  02 mei 2023
  Ze is bij me om meer in het “hier en nu” te kunnen leven, dus dat is onze focus. Ze heeft namelijk gemerkt dat ze alles namelijk best wel gejaagd d...
 • Je depressiever eten en drinken

  25 maart 2024
  Ze zit al een poos niet goed in haar vel. Het gaat vooral op het werkvlak niet lekker. Ze is in deze functie min of meer per ongeluk beland en het ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com