(Z)waar woord

Geschreven op | Blog
Afbeelding van LN_Photoart op Pixabay

Hij heeft een donderwolk boven zijn hoofd. Als ik vraag wat er aan de hand is, steekt hij gelijk van wal: “Er zijn enorme problemen op het werk. We hebben gigantische financiële tegenvallers en moeten reorganiseren, dat loopt super slecht. En nu nog de dreigende situatie in Oost-Europa. Ik zie het nog amper zitten door alle stress.”

Ik zeg dat ik begrijp dat hij er even doorheen zit. Heel normaal. “Sommige dingen zijn – en blijven – niet leuk. Dingen als een grote financiële tegenvaller, Corona-perikelen, een escalerende oorlog etcetera plegen een behoorlijke aanslag op ons welbevinden. Dat je daar mee in je maag zit en je daar zorgen over hebt is uiteraard heel normaal. Dat mag je ook écht rot vinden, zo voelen en zeggen – al is het maar tegen jezelf.”

Veel mensen denken dat je alles maar positief moet herframen en dat je je dan beter voelt en het probleem weg is. Maar zo werkt het in de praktijk helaas niet. Sterker nog, als je dat doet dan kan je je zomaar zelfs slechter voelen omdat je die geforceerde, positieve gedachten die je braaf tegen jezelf roept niet gelooft. Je “faalt” dan ook nog eens in het positief denken. Oók dat nog!

Hoe “licht” of “zwaar” jij met de onvermijdelijke nare dingen die nu eenmaal ook op je pad komen omgaat, kun je wel mede bepalen door bijvoorbeeld goed je woorden te kiezen. Jouw woordkeuze beïnvloedt niet alleen jezelf, maar ook je omgeving!

Ik geef daarom als huiswerk om vanaf nu te letten op welke woorden hij gebruikt om iets te zeggen. Met die woorden kleur je dingen namelijk in. “Hoe zwart maak je jouw kleurplaat van de reorganisatie door bijvoorbeeld woorden als “mega drama”, “complete ramp”, “volledig incompetent”, “dit komen we nooit meer te boven” etc. te gebruiken?” vraag ik. Omdat ik bewust zijn eigen woorden gebruik waarmee hij mij net de reorganisatie schetste, voelt hij gelijk wat ik bedoel.

“Wat moet ik dan zeggen?” vraagt hij, uit het lood. Ik leg uit dat je vooral eerlijk dingen kan en mag benoemen maar dat je je beter niet laat meeslepen door (te) negatieve emoties – en woorden. “Het klinkt en voelt bijvoorbeeld al heel anders als je zegt: “De reorganisatie is lastig met tegenslagen maar we maken vorderingen.” Hij kijkt me aan, en zegt met een flauwe lach: “Ja, die versie klopt ook en voelt inderdaad fijner.”

Als hij weggaat heeft hij een ‘moeilijke periode op het werk met een lastige reorganisatie waarbij hij voor zijn bedrijf de zaken weer zo snel mogelijk goed op de rit gaat zetten.’ De donderwolk heeft plaats gemaakt voor lichte bewolking met zon.

 

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 13 april 2022.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Snel in slaap vallen - 3 oefeningen

  29 september 2022
  Heel veel mensen vallen moeilijk in slaap en voor hen is wakker liggen een groot probleem. Algemene tip: focus je niet op het niet kunnen slapen m...
 • Mini Bodyscan

  28 september 2022
  Welcome to the guided meditation of the mini body scan. I also like to call this exercise a reboot of your body and mind in less than 10 minutes. I...
 • "De buren vroegen: gaat het wel goed met je?"

  30 september 2022
  We spreken elkaar telefonisch om even bij te praten. Hij (sportieve, energieke veertiger met eigen bedrijf en gezin) kwam een paar weken geleden b...
 • Paniek in de tent

  28 september 2022
  Ik krijg een Whatsapp videotelefoontje van een onbekend nummer. Ik neem op en ik zie een vrouw die me redelijk panisch aankijkt. Ze stelt zich voor...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!