Paardenmiddel

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Paardenmiddel

Ze is bij me omdat ze veel problemen heeft met haar schoonmoeder, ook wel bekend als ‘Omapa’. Sinds haar schoonvader (je raadt het vast al: ‘Opapa’) overleden is belt Omapa elke dag op, of komt ze langs. Ze wonen allemaal in hetzelfde dorp.

Ze zucht. En Omapa is echt een aardige vrouw, ze is niet naar tegen haar, maar toch wekt ze zoveel irritatie op. Ze kan het eindeloos hebben over de dure prijzen, het brood wat ineens anders smaakt en of ze nou wel of niet een nieuwe radio moest kopen. “Als je dat graag wil en je hebt het geld, koop die radio dan! Boeien! Als dat je grootste probleem is, dan heb je niets te klagen!” had ze laatst heel geïrriteerd teruggezegd. Zijzelf had immers wel meer zorgen aan haar hoofd, met een baan en vier kinderen. Haar schoonzus had haar later even gebeld en gezegd dat Omapa hier toch wel van geschrokken was geweest. Was dat nou nodig geweest, het arme mens had het al zo zwaar? Ze kijkt me gefrustreerd aan.

“Ik schaam wel een beetje nu. Het flapte er zo uit. Ben ik nou een slecht mens?” vraagt ze dan. Ik haal mijn schouders op en zeg neutraal “We flappen er allemaal wel eens wat uit wat we niet zo bedoelen. Daar zijn we mens voor. Maar je hebt toch het beste met haar voor?” Ja, knikt ze. ‘Maar ze blijft erin hangen, dat stoort me zo. Ze vraagt om alles om advies en ik wil haar niet sturen. Ik ben ‘maar’ de schoondochter,” zegt ze.

“Wanneer irriteert ze je niet?” vraag ik praktisch. Ze schiet in de lach. “Als ik haar dicteer wat ze moet doen en ze dat dan ook braaf doet,” zegt ze. “Maar dat kan ik toch niet de hele tijd doen?!” Ik grijns terug en zeg: “Als het werkt voor alle twee, prima dan toch? Misschien mist ze even de sturing die Opapa gaf. Dan help je haar tijdelijk?” Ze kijkt me al wat vrolijker aan. “Ik ga het meer doen, scheelt sowieso een hoop gedoe.”

“Met al die drukte thuis en op het werk, is het wel van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Wat doe je nu waar je echt blij van wordt?” vraag ik dan. Ze kijkt me verrast aan: “Uhh, eigenlijk niets. Geen tijd voor,” zegt ze dan.

We sparren over wat ze leuk vond als kind. Dat was paardrijden ‘maar dat is heel duur en niet in de buurt’. Toch spreken we af dat ze eens gaat kijken of ze dat weer kan gaan oppakken.

10 dagen later krijg ik een appje met foto van haar stralend op een paard: “Er is een paard waar ik gratis op mag rijden op 10 minuten van mijn huis. Wat heb ik dit gemist!! Ik heb gehuild van puur geluk.”

Als je veel zorgt, zorg dan óók vooral goed voor jezelf. Je verdient het!

Deze blog is ook op 3 april 2023 verschenen in de Baarnsche Courant. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • test titel

  20 september 2022
  Ze zit als een zielig hoopje op de stoel naar haar voeten te staren, en slaat beleefd koffie of thee af. Ik zie haar ellende, en vraag nonchalant o...
 • Het begint bij een kop koffie

  28 september 2022
  Het gaat echt niet meer.’ De man oogt vermoeid. Hij kijkt naar me met samengeknepen ogen en gebalde vuisten. ‘De huisarts zegt dat ik meer moet on...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...
 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com