Skip to main content

Eeuwige Student

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Eeuwige Student

Hij belt op en vraagt of hij even met me kan praten. Als ik hem later terugbel, steekt hij gelijk van wal.

Hij heeft een zoon en een dochter. En die dochter, daar heeft hij nou nooit problemen mee. Die heeft HBO gedaan en was in vier jaar klaar, zonder gedoe. Maar zijn zoon, tjsa dat is een ander verhaal. De zoon is al 26 jaar en studeert nog. “Nog steeds moet ik eigenlijk zeggen”, zegt hij chagrijnig. Pa sponsort zoonlief al jaren met ondertussen zijn derde studie, maar na 8 jaar is pa-lief het sponsoren beu.

“Ja, dat kan ik me goed voorstellen dat je na 8 jaar denkt: en nu is het wel genoeg. Hoe lang denkt hij nog nodig te hebben om het af te ronden?” vraag ik belangstellend. Pa snuift en zegt “Nog drie maanden, maar dat zei hij zes maanden geleden ook al.” Ik moet glimlachen, maar dat ziet pa gelukkig niet door de telefoon.

“Wat is de afspraak tussen jullie qua sponsoring van de studie?” vraag ik dan. “Uhm, nou ik betaal hem elke maand 650 euro voor de kamerhuur en zo. En het collegegeld en de boeken.” “Daar zal hij heel blij mee zijn. En waar betaalt hij bijvoorbeeld het eten van?” vraag ik door. “Hij werkt regelmatig als uitzendkracht. Van mijn ex krijgt hij ook elke maand 200 euro. En hij leent ook soms bij DUO.”

“Het klinkt alsof hij zijn maandelijkse studenteninkomen aardig voor elkaar heeft” zeg ik neutraal. “Hij wel,” zegt pa chagrijnig. “Maar mijn vrouw vindt 650 euro in de maand nu wel erg veel worden, met de energierekening die de spuigaten uitloopt. We komen nu zelf amper rond, en onze kinderen kosten ook veel geld.” Ah, het knelpunt komt nu goed naar boven.

“Heb je dit al eens met je zoon besproken?” vraag ik neutraal. “Dat ga ik hem toch niet zeggen, dat zijn pa het niet meer kan betalen?” zegt hij wat verbeten. “Nou, ik denk dat je hem rustig kan uitleggen dat het na 8 jaar wat jullie betreft ophoudt. En dat je bijvoorbeeld nog drie maanden wilt sponsoren maar dat het dan klaar is. Daar is niets mis mee, toch?” Weer een stilte.

“Jij vindt dat niet gek als ik dat zou zeggen, ben ik dan geen slechte vader?” vraagt hij dan. “Nee, ik vind dat doodnormaal. Dan weet je zoon ook waar hij aan toe is, en kan hij een plan trekken” eindig ik. “Daar zit wat in. Ik ga het met mijn vrouw bespreken.” “Misschien is het handig om je ex ook erbij te betrekken” geef ik nog als tip.

Twee weken later krijg ik een mailtje. Zoonlief studeert over 9 weken af als het meezit. Hij had gezegd: “Pa, dat was net de stok achter de deur die ik nodig had.”

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van woensdag 31 mei 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Uitstelgedrag

  06 februari 2023
  Het eerste bijbaantje is niet naar wens gegaan. Het jongleren met volle borden en drankjes op een terras was geen succes gebleken. Toen bij de vier...
 • "U zegt echt helemaal niets interessants"

  27 september 2022
  Ik sta bij de slager buiten te wachten en bijna iedereen draagt nu mondkapjes. De oudere man voor me wil een stap vooruit doen en wordt bijna door ...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
 • Eerste liefde

  14 februari 2023
  Hij is 7 jaar oud en, net zoals ik, op het verjaardagsfeestje van zijn moeder. Zijn moeder maakt zich wat zorgen: hij is de laatste paar dagen zo s...
 • Op gewicht blijven op vakantie en toch lekker eten?

  30 september 2022
  Herken je dit: na een geweldige vakantie waarin je helemaal tot rust bent gekomen, mede dankzij het lekkere eten, de terrasjes en de borrel op terr...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com