Skip to main content

Oude(r) regel

Geschreven op | Blog
met dank aan geralt via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Oude(r) regel

Ze is eind veertig en heeft twee jaar geleden een ernstig herseninfarct gehad. Ze is goed hersteld maar bepaalde dingen gaan trager en kosten veel moeite.

Ze vindt het loslaten van het feit dat ze niet meer de oude is en de vele dagelijkse herinneringen hieraan moeilijk. En daar loopt ze dus hard tegen aan, elke dag. Ik vraag haar of het infarct haar ook ‘goede’ dingen heeft gebracht. Ze knikt gelijk enthousiast ‘ja’.

Ze vertelt dat de band met haar man en kinderen heel hecht is geworden. Haar man is enorm begripvol en haar grote steun. Ze geniet nu ook veel meer van de kleine dingen, zoals samen koffiedrinken of film kijken. Maar de bedden verschonen is nu iets waar ze elke keer als een (was)berg tegenop ziet. Ze moet dan daarbij hulp vragen en het strijken en opmaken kost haar veel energie. Ze ligt dan de hele middag bij te komen op de bank.

“Hoe vaak was jij de bedden,” pols ik. “Natuurlijk twee keer per week, zoals iedereen toch” zegt ze, stomverbaasd. Ik begin te lachen en zeg “Dat is voor jou misschien heel normaal maar ik ken er genoeg die het maar een keer in de week of om de week doen.” Dat is voor haar een echte eyeopener.

We komen erachter dat het 2x per week de bedden verschonen een regel van haar moeder is. En dat het een oude(r) regel is die eigenlijk niet meer bij haar past.

Ik vraag haar of ze het aandurft om als huiswerk de bedden nu eens 1 keer per week te doen. En niet te strijken. Oeps, dat is heftig vindt ze. “Dat vind ik vies, en lijkt me niet lekker liggen,” zegt ze, met opgetrokken neus.

“We zijn erg slecht in het inschatten hoe we iets gaan vinden blijkt uit onderzoek” leg ik uit. “Dus misschien wil je het gewoon eens uitproberen? De huidige manier trek je immers niet meer?” Ze zegt aarzelend ja, het is wel erg uit haar comfortzone.

De volgende keer vraag ik hoe het “thuiswerk” is gegaan. Ze grijnst en zegt: “Ik doe de bedden nu 1 keer in de week en heb het ook niet gestreken. Het voelde amper anders en het scheelt me zoveel werk. Ik strijk de handdoeken en zo ook niet meer trouwens.” We moeten alle twee hard lachen. Ze is duidelijk blij met de nieuwe aanpak.

Ik krijg een week later een foto via de Whatsapp. Links op de foto staat een kast met keurig gestreken beddengoed en rechts de rommelige, ongestreken versie. “Vóór en ná de coaching” staat eronder. Had haar man haar als geintje geappt meldt ze, met ‘slappe lach’ smiley.

Ik stuur dezelfde smiley en opgestoken duimpje terug.

 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • (On)zekere moeder

  23 januari 2023
  Haar hele leven loopt ze er al tegenaan: alles moet perfect zijn. Maar met een klein kindje in huis en een kat merkt ze dat dingen niet meer gaan h...
 • Eeuwige Student

  01 juni 2023
  Hij belt op en vraagt of hij even met me kan praten. Als ik hem later terugbel, steekt hij gelijk van wal. Hij heeft een zoon en een dochter. En d...
 • Career Story Interview (English)

  29 september 2022
  Are you stuck and wondering what your next career move or step should be? Are you all of a sudden doubting everything (yes, that too!) and feel inc...
 • Rollenspel

  09 oktober 2023
  Hij werkt nu drie jaar voor het bedrijf. In het begin was het allemaal leuk, maar nu – nu is het een struggle geworden. Hij heeft al een paar keer ...
 • E-mail apneu: wat is het, wat doet het en hoe pak je het aan?

  31 oktober 2022
  Linda Stone, TedTalkster en Amerikaanse schrijfster en consultant die eerder hoge posities heeft gehad bij Apple en Microsoft, heeft zich gespecial...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com