Oude(r) regel

Geschreven op | Blog
met dank aan geralt via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Oude(r) regel

Ze is eind veertig en heeft twee jaar geleden een ernstig herseninfarct gehad. Ze is goed hersteld maar bepaalde dingen gaan trager en kosten veel moeite.

Ze vindt het loslaten van het feit dat ze niet meer de oude is en de vele dagelijkse herinneringen hieraan moeilijk. En daar loopt ze dus hard tegen aan, elke dag. Ik vraag haar of het infarct haar ook ‘goede’ dingen heeft gebracht. Ze knikt gelijk enthousiast ‘ja’.

Ze vertelt dat de band met haar man en kinderen heel hecht is geworden. Haar man is enorm begripvol en haar grote steun. Ze geniet nu ook veel meer van de kleine dingen, zoals samen koffiedrinken of film kijken. Maar de bedden verschonen is nu iets waar ze elke keer als een (was)berg tegenop ziet. Ze moet dan daarbij hulp vragen en het strijken en opmaken kost haar veel energie. Ze ligt dan de hele middag bij te komen op de bank.

“Hoe vaak was jij de bedden,” pols ik. “Natuurlijk twee keer per week, zoals iedereen toch” zegt ze, stomverbaasd. Ik begin te lachen en zeg “Dat is voor jou misschien heel normaal maar ik ken er genoeg die het maar een keer in de week of om de week doen.” Dat is voor haar een echte eyeopener.

We komen erachter dat het 2x per week de bedden verschonen een regel van haar moeder is. En dat het een oude(r) regel is die eigenlijk niet meer bij haar past.

Ik vraag haar of ze het aandurft om als huiswerk de bedden nu eens 1 keer per week te doen. En niet te strijken. Oeps, dat is heftig vindt ze. “Dat vind ik vies, en lijkt me niet lekker liggen,” zegt ze, met opgetrokken neus.

“We zijn erg slecht in het inschatten hoe we iets gaan vinden blijkt uit onderzoek” leg ik uit. “Dus misschien wil je het gewoon eens uitproberen? De huidige manier trek je immers niet meer?” Ze zegt aarzelend ja, het is wel erg uit haar comfortzone.

De volgende keer vraag ik hoe het “thuiswerk” is gegaan. Ze grijnst en zegt: “Ik doe de bedden nu 1 keer in de week en heb het ook niet gestreken. Het voelde amper anders en het scheelt me zoveel werk. Ik strijk de handdoeken en zo ook niet meer trouwens.” We moeten alle twee hard lachen. Ze is duidelijk blij met de nieuwe aanpak.

Ik krijg een week later een foto via de Whatsapp. Links op de foto staat een kast met keurig gestreken beddengoed en rechts de rommelige, ongestreken versie. “Vóór en ná de coaching” staat eronder. Had haar man haar als geintje geappt meldt ze, met ‘slappe lach’ smiley.

Ik stuur dezelfde smiley en opgestoken duimpje terug.

 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • test titel

  20 september 2022
  Ze zit als een zielig hoopje op de stoel naar haar voeten te staren, en slaat beleefd koffie of thee af. Ik zie haar ellende, en vraag nonchalant o...
 • De Tijdschrijver

  07 maart 2023
  Hij komt toch maar even sparren, want het gaat niet goed met hem. Sinds september vorig jaar heeft hij een nieuwe functie. Die bevalt echt enorm g...
 • Daarom zijn er vriendinnen

  27 september 2022
  Of: Hoe geef je geen compliment Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat...
 • Maak je mijn glas weer even vol?

  28 september 2022
  Ze zit er helemaal doorheen want alles, maar dan ook echt alles, zit tegen. Ik vraag belangstellend wat er allemaal tegen zit. Dat is niet tegen d...
 • P(f)ew: Checking up on old loves…

  28 september 2022
  A love flame may not sometimes not be everlasting as many of us have found out during our lifespan. One of the perks (?) of the online world, is t...
 • Nieuwe rond - (g)een nieuwe kans

  30 september 2022
  Hij wil even met me sparren over het volgende. Op zijn 18de heeft hij met een aantal mannen een opleiding gedaan, en langzamerhand is iedereen (bi...
 • Vakantiep(r)et

  30 september 2022
  Hij kijkt me chagrijnig aan. Ik heb hem net gevraagd hoe zijn vakantie was. “Nou, het was echt (met een snerende stem) geweldig. Ik ben zó bijgeko...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • Lichter werken en leven met zelfkritiek

  09 mei 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com