
Coaching
Psycholoog
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Depressief door je eten

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”
Depressief door je eten
Ze zit al een poos niet goed in haar vel. Het gaat vooral op het werkvlak niet lekker. Ze is in deze functie min of meer per ongeluk beland en het was dus niet echt een bewuste keuze, of haar droombaan. Maar het is ook wel okay. Wat wrikt er dan precies?
We hebben de vorige keer ontdekt dat het vooral aan het team ligt waar ze in zit. Iedereen is minimaal 10 jaar ouder. Ze is zelf midden 20 en nog echt niet aan huisje-boompje-beestje toe. De verhalen van haar collega’s over hun weekend met de zwemles van de kinderen en het bij opa en oma aangaan kunnen haar dus niet zo boeien. En zij zijn op hun beurt ook niet echt geïnteresseerd in haar verhalen over de weekend feestjes en festivals.
Vooral in het weekend slaat de werkstress en het ongenoegen toe. Loopt ze de hele zondag echt enorm te balen en is er geen land met haar te bezeilen vertelt ze. Door de week valt het dan wel weer mee en ze is ook best wel happy op het werk. Hoe kan dat nou zo wisselen? Ze kijkt me gefrustreerd aan.
“Hmm” zeg ik, “zo rot, maar ik denk dat ik begrijp waar het door komt. We hebben het al eerder gehad over onze energiehuishouding, weet je nog?” Ze knikt. Ik ga verder: “We hebben gemerkt dat als je laag in je energie zit, we meer last hebben van onze negatieve gedachten. En, laat me raden, je hebt er meer last van op zondagen als je zaterdag uit bent geweest?” Ze kijkt me verrast aan en knikt dan. “Ja, helemaal als ik dan veel drink en op zaterdag doe ik dat nogal.”
“Oh, goed dat je dat vertelt. Want…. wist je dat wat we eten en drinken beïnvloedt hoe we ons voelen en ons depressiever kan laten zijn? Zo ontstaat 90% van serotonine, het gelukshormoon, in onze darmen” leg ik uit. Ze kijkt me met grote ogen aan en schudt haar hoofd. Ik stuur haar een filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=AKaGQcJSJJQ) dat het haarfijn uitlegt en ook voorbeelden geeft van (on)gezond eten.
De volgende keer dat we elkaar spreken heeft ze bewust een rustig weekend achter de rug, niet gedronken op zaterdag en de hele week gezonder gegeten. Ze voelt zich echt stukken beter en de werk onrust is veel minder vertelt ze vrolijk.
“Top, goed gedaan” zeg ik, “en dat is een hele fijne uitgangspositie om nu op je gemak onder de loep te gaan nemen welke stappen je wilt gaan zetten om in een baan met mensen van jouw leeftijd te komen.”
We sparren over wat ze zelf nog meer kan om haar doel snel te bereiken. Ze zwaait blij als we afscheid nemen.
Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van maandag 17 juni 2024.

Judith Niekel-Sjoerds
Neem contact op
Blog Archief:

Zure matten

De vreemde eend

De Tijdschrijver

Uitstelgedrag

De Middenweg

Trekken versus duwen
