Coaching
Psycholoog
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Kopje thee om beter te slapen?
“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”
Kopje thee om beter te slapen?
Het is zo eenvoudig als het lukt: zalig slapen.
Lekker in bed gaan liggen, je hoofd op het kussen leggen en binnen een paar minuten in dromenland zijn. Wie droomt daar niet van? Voor genoeg mensen is in slaap vallen of een nacht goed doorslapen echter een nachtmerrie. Ze hebben het idee dat ze echt geen oog dichtdoen en trekken daarvoor alles uit de kast.
Helpt slaapthee je ook echt om beter te slapen of draait alleen de fabrikant van slaapthee zich nog een keertje lekker om in bed?
Er is geen glashelder ‘ja’ of ‘nee’ antwoord op de vraag of je slaapthee moet drinken om inderdaad ook echt beter te slapen. Het scheelt uiteraard een slok op een kop thee als je er echt in gelooft: als je denkt dat het werkt, zal het ook beter resultaat hebben (het zogenaamde placebo-effect).
Wat weten we wel:
In zowel zwarte als groene thee zit theïne, en dat werkt ongeveer net zo als cafeïne. Drink dit dus niet meer 6 uur voor het slapen gaan!
In kruidenthee zit geen theïne, dus dat kun je rustig nog voor het slapen drinken.
In 'slaapthee' worden vaak de volgende kruiden gebruikt:
Sint-janskruid: je vindt dit kruid vaak in ‘slaapthee’ terug omdat dit kruid het centrale zenuwstelsel helpt kalmeren, angsten helpt verminderen en de aanmaak van het hormoon serotonine stimuleert (dat op zijn beurt weer het ‘donkerhormoon’ melatonine aanmaakt dat ons helpt in te slapen).
Valeriaan: valeriaan helpt je om loom te worden en gemakkelijker tot rust te komen en door te slapen.
Kamille: dit kruid kalmeert ons centrale zenuwstelsel en helpt de spieren te ontspannen.
Wil je goed (door)slapen: zorg dat je ook lekker actief bent overdag zodat je goed lichamelijk moe bent als je je bed in duikt. En pak zeker 15-30 minuten daglicht door tussen 11 uur en 15 uur een ommetje te maken.
Zorg goed voor jezelf en doe dat ook echt! Nu de dagen weer donker zijn en je minder snel de kou ingaat schiet het daglicht er vaak bij in. En dan gaat je biologische klok van de leg, en dus je slaapritme!