Skip to main content

Kopje thee om beter te slapen?

Geschreven op | Blog
Artixana via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Kopje thee om beter te slapen?

Het is zo eenvoudig als het lukt: zalig slapen.

Lekker in bed gaan liggen, je hoofd op het kussen leggen en binnen een paar minuten in dromenland zijn. Wie droomt daar niet van? Voor genoeg mensen is in slaap vallen of een nacht goed doorslapen echter een nachtmerrie. Ze hebben het idee dat ze echt geen oog dichtdoen en trekken daarvoor alles uit de kast.

Helpt slaapthee je ook echt om beter te slapen of draait alleen de fabrikant van slaapthee zich nog een keertje lekker om in bed?

Er is geen glashelder ‘ja’ of ‘nee’ antwoord op de vraag of je slaapthee moet drinken om inderdaad ook echt beter te slapen. Het scheelt uiteraard een slok op een kop thee als je er echt in gelooft: als je denkt dat het werkt, zal het ook beter resultaat hebben (het zogenaamde placebo-effect).

Wat weten we wel:

In zowel zwarte als groene thee zit theïne, en dat werkt ongeveer net zo als cafeïne. Drink dit dus niet meer 6 uur voor het slapen gaan!

In kruidenthee zit geen theïne, dus dat kun je rustig nog voor het slapen drinken.

In 'slaapthee' worden vaak de volgende kruiden gebruikt:

Sint-janskruid: je vindt dit kruid vaak in ‘slaapthee’ terug omdat dit kruid het centrale zenuwstelsel helpt kalmeren, angsten helpt verminderen en de aanmaak van het hormoon serotonine stimuleert (dat op zijn beurt weer het ‘donkerhormoon’ melatonine aanmaakt dat ons helpt in te slapen).

Valeriaan: valeriaan helpt je om loom te worden en gemakkelijker tot rust te komen en door te slapen.

Kamille: dit kruid kalmeert ons centrale zenuwstelsel en helpt de spieren te ontspannen.

Wil je goed (door)slapen: zorg dat je ook lekker actief bent overdag zodat je goed lichamelijk moe bent als je je bed in duikt. En pak zeker 15-30 minuten daglicht door tussen 11 uur en 15 uur een ommetje te maken.

Zorg goed voor jezelf en doe dat ook echt! Nu de dagen weer donker zijn en je minder snel de kou ingaat schiet het daglicht er vaak bij in. En dan gaat je biologische klok van de leg, en dus je slaapritme!

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

Action Man

28 november 2023
Alles in zijn privéleven is een beetje vastgelopen, en nu loopt het ook niet meer lekker op zijn werk. We gaan daarom aan de gang om te kijken wat hi…

In 16 tellen Zen

22 april 2024
Hij werkt op de IT-afdeling bij een snelgroeiende startup en dat bevalt heel erg goed. Sinds twee maanden heeft hij een nevenfunctie erbij. Leuk en u…

Paardenmiddel

04 april 2023
Ze is bij me omdat ze veel problemen heeft met haar schoonmoeder, ook wel bekend als ‘Omapa’. Sinds haar schoonvader (je raadt het vast al: ‘Opapa’)…

Kwartiertje boos per dag

11 juli 2023
Hij is begin 40 en kijkt me vrolijk aan. Ik kijk vrolijk terug. Door dit te spiegelen hebben we gelijk contact. “Wat brengt je bij me” vraag ik belan…

Nieuwe Start

14 oktober 2022
All good things end sooner or later.... Voor heel veel mensen is er nu een nieuwe tijd aangebroken door Corona en de (energie)crisis. Dingen zijn an…

De "ja, maar... " zegger

30 september 2022
Hij is eind vijftig, sportief en nerveus. Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij, lichtelijk verbijsterd: “Ze vinden me niet meer zo aardig kenn…

365 Gelukbriefjes voor 2024

04 januari 2024
“Ik zal blij zijn als dit jaar erop zit. Wat een shit jaar is dit geweest zeg!” roept ze terwijl ze in de stoel neerploft. De koffie die al voor haar…