Skip to main content

Dag Glazenwasser!

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Ze is bij me om meer in het “hier en nu” te kunnen leven, dus dat is onze focus. Ze heeft namelijk gemerkt dat ze alles namelijk best wel gejaagd doet: ‘even snel dit, even snel dat’. en, ‘ja natuurlijk, dat kan ook best even tussendoor nog erbij’. Aan het eind van de week is ze op en voelt ze zich geleefd. In het weekend moet er ook van alles en voor ze het weet is het alweer maandagochtend.

Ze merkt dat het lontje korter wordt en ze te weinig oog heeft voor de fijne dingen in haar leven die er óók zijn. Nu een vriendin van haar weer borstkanker heeft en terminaal is, zijn haar ogen hiervoor extra geopend.

We zijn eerst aan de gang gegaan met wat ze nog graag met en voor de dodelijk zieke vriendin wil doen. Daar bewust over durven nadenken, bespreken en dingen inplannen geeft zowel haar als haar vriendin al veel rust. En brengt ze dichter bij elkaar, vertelt ze blij. De volgende stap is dat we aan de gang met een ademhalingsoefening om de drukte uit ons leven te halen. Als ze haar ogen na 7 minuten opent zegt ze: “Dat was fijn. Ik voel me veel relaxter.”

Ik vraag waar ze nog meer zou willen oefenen, bijvoorbeeld een meditatie voor meer energie, meer rust of zelfcompassie. Ze denkt even na en zegt dan “zelfcompassie graag, ik ben nogal streng voor mezelf.”

We doen de Loving Kindness Meditatie, die uit vier zinnetjes bestaat:

Dat ik gezond moge zijn,

dat ik veilig mag zijn,

dat ik gelukkig mag zijn,

dat ik in vrede mag leven.

En die doe je dan vijf keer: voor jezelf, voor iemand van wie je veel houdt, voor een kennis (de buschauffeur, de mevrouw achter de kassa etc), voor iemand met wie je een lastige relatie hebt en als laatste voor ‘de hele wereld’.

“Ik wil hem graag voor mijn vriendin doen als tweede, maar die is niet gezond” zegt ze sip. “Dat Sophie gezond mag zijn” is onzin.” Ik leg uit dat je de zin dan kan aanpassen naar “Dat Sophie zich zo goed als mogelijk mag voelen”.

Ze knikt blij en we doen het samen: eerst zeg ik voor mezelf, dan herhaalt zij het voor zichzelf. Dan doe ik het voor iemand van wie ik veel houd, dan zij voor Sophie. Als we bij de vierde komen (lastige relatie) noemt ze “de glazenwasser” als persoon.

Na de meditatie legt ze me uit dat ze op de een of andere manier geen klik heeft met de glazenwasser. Het schuurt, geen idee waarom maar het is wederzijds. Ik zeg dat het mooie van deze meditatie ook is dat vaak moeilijke relaties beter worden. Ze grijnst en zegt “Ik ben benieuwd.”

Als we elkaar weer zien en ik vraag hoe het is gegaan, zegt ze, lichtelijk verbluft: “Zo grappig: ineens zwaaide de glazenwasser vrolijk naar me, geen idee waarom, maar ik zwaaide vrolijk terug!”

Als jouw houding verandert, hoe klein en subtiel ook, veranderen anderen mee.

 

Deze column is gepubliceerd in de Baarnsche Courant op 1 mei 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Lichter werken en leven met zelfkritiek

  09 mei 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
 • De blinde vlek

  29 september 2022
  Ik krijg een appje van een coachee die anders met stress om wil leren gaan. Hij is duidelijk geïrriteerd. De laatste paar dagen waren er verschill...
 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • Paniek in de tent

  28 september 2022
  Ik krijg een Whatsapp videotelefoontje van een onbekend nummer. Ik neem op en ik zie een vrouw die me redelijk panisch aankijkt. Ze stelt zich voor...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com