Dag Glazenwasser!

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Dag Glazenwasser!

Ze is bij me om meer in het “hier en nu” te kunnen leven, dus dat is onze focus. Ze heeft namelijk gemerkt dat ze alles namelijk best wel gejaagd doet: ‘even snel dit, even snel dat’. en, ‘ja natuurlijk, dat kan ook best even tussendoor nog erbij’. Aan het eind van de week is ze op en voelt ze zich geleefd. In het weekend moet er ook van alles en voor ze het weet is het alweer maandagochtend.

Ze merkt dat het lontje korter wordt en ze te weinig oog heeft voor de fijne dingen in haar leven die er óók zijn. Nu een vriendin van haar weer borstkanker heeft en terminaal is, zijn haar ogen hiervoor extra geopend.

We zijn eerst aan de gang gegaan met wat ze nog graag met en voor de dodelijk zieke vriendin wil doen. Daar bewust over durven nadenken, bespreken en dingen inplannen geeft zowel haar als haar vriendin al veel rust. En brengt ze dichter bij elkaar, vertelt ze blij. De volgende stap is dat we aan de gang met een ademhalingsoefening om de drukte uit ons leven te halen. Als ze haar ogen na 7 minuten opent zegt ze: “Dat was fijn. Ik voel me veel relaxter.”

Ik vraag waar ze nog meer zou willen oefenen, bijvoorbeeld een meditatie voor meer energie, meer rust of zelfcompassie. Ze denkt even na en zegt dan “zelfcompassie graag, ik ben nogal streng voor mezelf.”

We doen de Loving Kindness Meditatie, die uit vier zinnetjes bestaat:

Dat ik gezond moge zijn,

dat ik veilig mag zijn,

dat ik gelukkig mag zijn,

dat ik in vrede mag leven.

En die doe je dan vijf keer: voor jezelf, voor iemand van wie je veel houdt, voor een kennis (de buschauffeur, de mevrouw achter de kassa etc), voor iemand met wie je een lastige relatie hebt en als laatste voor ‘de hele wereld’.

“Ik wil hem graag voor mijn vriendin doen als tweede, maar die is niet gezond” zegt ze sip. “Dat Sophie gezond mag zijn” is onzin.” Ik leg uit dat je de zin dan kan aanpassen naar “Dat Sophie zich zo goed als mogelijk mag voelen”.

Ze knikt blij en we doen het samen: eerst zeg ik voor mezelf, dan herhaalt zij het voor zichzelf. Dan doe ik het voor iemand van wie ik veel houd, dan zij voor Sophie. Als we bij de vierde komen (lastige relatie) noemt ze “de glazenwasser” als persoon.

Na de meditatie legt ze me uit dat ze op de een of andere manier geen klik heeft met de glazenwasser. Het schuurt, geen idee waarom maar het is wederzijds. Ik zeg dat het mooie van deze meditatie ook is dat vaak moeilijke relaties beter worden. Ze grijnst en zegt “Ik ben benieuwd.”

Als we elkaar weer zien en ik vraag hoe het is gegaan, zegt ze, lichtelijk verbluft: “Zo grappig: ineens zwaaide de glazenwasser vrolijk naar me, geen idee waarom, maar ik zwaaide vrolijk terug!”

Als jouw houding verandert, hoe klein en subtiel ook, veranderen anderen mee.

 

Deze column is gepubliceerd in de Baarnsche Courant op 1 mei 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • E-mail apneu: wat is het, wat doet het en hoe pak je het aan?

  31 oktober 2022
  Linda Stone, TedTalkster en Amerikaanse schrijfster en consultant die eerder hoge posities heeft gehad bij Apple en Microsoft, heeft zich gespecial...
 • Dag Glazenwasser!

  02 mei 2023
  Ze is bij me om meer in het “hier en nu” te kunnen leven, dus dat is onze focus. Ze heeft namelijk gemerkt dat ze alles namelijk best wel gejaagd d...
 • Het Experiment

  28 september 2022
  Ze had gebeld en het had haast – of ze even aan mocht komen waaien, met mondkapje en ze zou echt afstand bewaren. Binnen een uur zit zit ze tegeno...
 • Eerste liefde

  14 februari 2023
  Hij is 7 jaar oud en, net zoals ik, op het verjaardagsfeestje van zijn moeder. Zijn moeder maakt zich wat zorgen: hij is de laatste paar dagen zo s...
 • Nieuwe Start

  14 oktober 2022
  All good things end sooner or later.... Voor heel veel mensen is er nu een nieuwe tijd aangebroken door Corona en de (energie)crisis. Dingen zijn ...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com