Skip to main content

Dag Glazenwasser!

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Dag Glazenwasser!

Ze is bij me om meer in het “hier en nu” te kunnen leven, dus dat is onze focus. Ze heeft namelijk gemerkt dat ze alles namelijk best wel gejaagd doet: ‘even snel dit, even snel dat’. en, ‘ja natuurlijk, dat kan ook best even tussendoor nog erbij’. Aan het eind van de week is ze op en voelt ze zich geleefd. In het weekend moet er ook van alles en voor ze het weet is het alweer maandagochtend.

Ze merkt dat het lontje korter wordt en ze te weinig oog heeft voor de fijne dingen in haar leven die er óók zijn. Nu een vriendin van haar weer borstkanker heeft en terminaal is, zijn haar ogen hiervoor extra geopend.

We zijn eerst aan de gang gegaan met wat ze nog graag met en voor de dodelijk zieke vriendin wil doen. Daar bewust over durven nadenken, bespreken en dingen inplannen geeft zowel haar als haar vriendin al veel rust. En brengt ze dichter bij elkaar, vertelt ze blij. De volgende stap is dat we aan de gang met een ademhalingsoefening om de drukte uit ons leven te halen. Als ze haar ogen na 7 minuten opent zegt ze: “Dat was fijn. Ik voel me veel relaxter.”

Ik vraag waar ze nog meer zou willen oefenen, bijvoorbeeld een meditatie voor meer energie, meer rust of zelfcompassie. Ze denkt even na en zegt dan “zelfcompassie graag, ik ben nogal streng voor mezelf.”

We doen de Loving Kindness Meditatie, die uit vier zinnetjes bestaat:

Dat ik gezond moge zijn,

dat ik veilig mag zijn,

dat ik gelukkig mag zijn,

dat ik in vrede mag leven.

En die doe je dan vijf keer: voor jezelf, voor iemand van wie je veel houdt, voor een kennis (de buschauffeur, de mevrouw achter de kassa etc), voor iemand met wie je een lastige relatie hebt en als laatste voor ‘de hele wereld’.

“Ik wil hem graag voor mijn vriendin doen als tweede, maar die is niet gezond” zegt ze sip. “Dat Sophie gezond mag zijn” is onzin.” Ik leg uit dat je de zin dan kan aanpassen naar “Dat Sophie zich zo goed als mogelijk mag voelen”.

Ze knikt blij en we doen het samen: eerst zeg ik voor mezelf, dan herhaalt zij het voor zichzelf. Dan doe ik het voor iemand van wie ik veel houd, dan zij voor Sophie. Als we bij de vierde komen (lastige relatie) noemt ze “de glazenwasser” als persoon.

Na de meditatie legt ze me uit dat ze op de een of andere manier geen klik heeft met de glazenwasser. Het schuurt, geen idee waarom maar het is wederzijds. Ik zeg dat het mooie van deze meditatie ook is dat vaak moeilijke relaties beter worden. Ze grijnst en zegt “Ik ben benieuwd.”

Als we elkaar weer zien en ik vraag hoe het is gegaan, zegt ze, lichtelijk verbluft: “Zo grappig: ineens zwaaide de glazenwasser vrolijk naar me, geen idee waarom, maar ik zwaaide vrolijk terug!”

Als jouw houding verandert, hoe klein en subtiel ook, veranderen anderen mee.

 

Deze column is gepubliceerd in de Baarnsche Courant op 1 mei 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Stille moed

  30 september 2022
  Hij is net 18 geworden en het afgelopen jaar de nodige klappen gehad: zijn beste vriend is plotsklaps overleden, hij is zelf ziek geweest én hij we...
 • Omdat

  07 december 2022
  Ze houdt elke dag veel ballen op in de lucht, zowel op het werk als privé. En met Sinterklaas en Kerst in zicht, loopt ze een beetje vast. Ze is m...
 • Bj een gelukkig leven hoort dit ideale plaatje

  28 september 2022
  Ze woont al een poosje alleen met haar twee dochters na een vriendschappelijke scheiding en het begint weer te kriebelen. Ze is toe aan een leuke ...
 • Wat als de bom valt...

  30 september 2022
  Ineens komt er een appje binnen van iemand die eerder paniekklachten had gehad en daar nu prima mee omgaat. Dacht ik. Of ik wilde helpen om zijn g...
 • Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven

  29 september 2022
  “Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven” 💡 Dat klinkt als erg weinig nu ik dit zo lees. Het is echter een redelijke algemene schatting/aanname op...
 • Eerste liefde

  14 februari 2023
  Hij is 7 jaar oud en, net zoals ik, op het verjaardagsfeestje van zijn moeder. Zijn moeder maakt zich wat zorgen: hij is de laatste paar dagen zo s...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com