Coaching
Psycholoog
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Anders dan anderen
“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”
Anders dan anderen
Ze (eind 30, single, werkend in de IT) wil graag ondersteuning bij het leren omgaan met haar snelwerkende brein. Haar ADHD zorgt ervoor dat ze het heel moeilijk vindt om te focussen, vooral op het werk. Thuis kan ze redelijk goed haar focus behouden maar als ze in een grote groep in een vergadering moet zitten dan haakt ze heel snel af en tekent ze poppetjes op papier.
“Waar ik tegenaan loop is dat ik op alles anders reageer. De meeste mensen bijvoorbeeld worden juist erg wakker en actief van koffie. Ik niet, als ik koffiedrink dan val ik in slaap” vertelt ze. Ze kijkt me met een grimas aan, en ik moet ook lachen van de weersomstuit. Ze vervolgt: “Als ik in een vergadering zit, maar ook bijvoorbeeld tijdens een film of zelfs een keer op een date, dan val ik letterlijk soms in slaap. Mijn neuroloog heeft me uitgelegd dat ik dan ‘onderprikkeld’ raak en daardoor mijn hersenen in een automatische shut-down gaan. En dan schiet ik in de slaapstand.” Ik zeg meelevend “Dat moet hartstikke lastig voor je zijn”.
Ze knikt ja, en ik zie dat ze volschiet. “En op het werk als er veel mensen zijn dan ga ik weer hartstikke ‘aan’, en let ik op alles en verlies ik de focus en kom ik letterlijk bekaf thuis. Ik wil gewoon graag wat praktische tips die me helpen om wat gemakkelijker te functioneren op het werk. Ik zie enorm op tegen die kantoordagen en mijn administratie loopt echt te veel achter,” eindigt ze met een diepe zucht. Ik zeg: “Ik kan me daar van alles bij voorstellen. Laten we eens kijken of ik nog tips heb die je kunnen helpen.”
We gaan daarom eerst in op structuur. Structuur handhaven is vaak moeilijk voor mensen met ADHD en weer structuur in hun leven brengen kan heel helpend zijn. Maar niet voor haar vertelt ze meteen: zij gedijt (uiteraard :)) juist beter op géén structuur. Wanneer zij er zin in heeft gebeurt het, en anders niet. Ik lach haar toe en opper “Maar als we de structuur dan nou juist eens structuurloos maken: jij plant bijvoorbeeld 2 x 30 minuten in de week voor focustijd in en jij bepaalt wanneer je dat die week of dag gaat doen. Maar je gaat het dan wel doen. Hetzelfde doe je voor je admin. Is dat wat?”
Ze is even stil en denkt na. “Ja, dat zou best eens kunnen werken voor mij” zegt ze dan. “Maar bij de admin taken val ik soms in slaap en dan is de tijd weer voorbij” zegt ze, sip. Ik denk even na en zeg dan “Als je nou een ‘happy playlist’ maakt van muziek waar je blij en actief van wordt en je zet die op terwijl je de admin doet, helpt dat wellicht?” Ik krijg een brede grijns en duim omhoog als reactie.
We sparren daarna over wat ze kan doen om op het werk niet te veel en niet te weinig prikkels te hebben. Zoals bijvoorbeeld half uurtjes te boeken in een aparte focus-ruimte op het werk om bij te komen. En een ‘noise cancelling koptelefoon’ op te zetten waar dat kan. Ik tip haar ook een boek met praktische tips en handvaten voor ADHD waarin ook veel aandacht is voor onderprikkeling. Want dat kan net zo vervelend voelen als overprikkeling.
Rustiger loopt ze de deur uit.
Deze column is ook in iets kortere vorm gepubliceerde in de Baarnsche Courant van 17 december 2024.