Skip to main content

365 Gelukbriefjes voor 2024

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

365 Gelukbriefjes voor 2024

“Ik zal blij zijn als dit jaar erop zit. Wat een shit jaar is dit geweest zeg!” roept ze terwijl ze in de stoel neerploft. De koffie die al voor haar klaar staat gebruikt ze om haar handen te warmen.

“Wat is er allemaal zo shit geweest voor jou?” vraag ik nieuwsgierig. Ze zegt “Heb je even een paar uur?” en draait grappig met haar ogen in de rondte. “Ik heb alle tijd van de wereld, vertel” zeg ik terug. Het jaar was al slecht begonnen met het nieuws dat haar moeder van begin 60 ineens ernstig ziek was geworden en in drie maanden overleden was. Haar vader van 72 bleek een groot klein kind te zijn die niet eens een redelijke maaltijd kon koken. Ook op haar werk was het hommeles geweest met wéér een reorganisatie en haar workload was nog zwaarder geworden. Haar vriendje met wie ze plannen had gehad om te trouwen had besloten in augustus dat het ‘niet meer leuk was’. Hij ging zonder haar de wereld verkennen en zit nu lekker in Australië te feesten. Iedereen om haar heen wordt zwanger, en dat wil zij ook zo graag, beëindigt ze haar relaas. “En ik ben vast een hele hoop nog vergeten” zegt ze met een scheve grijns.

We lachen elkaar even toe en ik zeg “Het leven kan soms behoorlijk shit zijn he?” Ze kijkt me verrast aan en knikt dan. Ik ga verder: “Het leven is vaak niet eerlijk en het deelt lukraak klappen uit. Het is wat het is. We hebben dan alleen een keuze in hoe we het ons laten beïnvloeden. En we denken snel en graag negatief en laten ons dan meeslepen. Dat moeten we ‘fusie’ in de psychologie.” Ik laat haar een filmpje zien die dit uitlegt en ze herkent zichzelf meteen erin.

“Er is gelukkig ook zoiets als ‘defusie’ door oefeningen en tools die we kunnen inzetten om meer afstand te nemen van bijvoorbeeld die negatieve blik en onze positieve kijk te versterken,” leg ik dan uit. We gaan aan de gang met een aantal oefeningen om haar hierbij te helpen. Als laatste vraag ik “Zou je een oefening willen gaan doen die je helpen om volgend jaar ook de positieve dingen te blijven zien en je helpen dit ook te herinneren aan het eind van 2024 in plaats van alleen de nare dingen, zoals nu?” Ze knikt meteen ‘ja’.

We spreken af dat ze een glazen pot op de keukentafel gaat zetten. Elke dag doet ze er een briefje in met iets dat leuk was die dag of dat ze fijn vond. Het mogen grote en kleine dingen zijn, van een lief appje, een zonnige dag tot een promotie krijgen die ze graag wil etc. Dan heeft ze aan het eind 365 briefjes geluk om op terug te kijken. En de glazen pot op tafel doet haar elke dag herinneren aan de vele leuke momenten die er ook zijn.

“Leuk idee! Ik denk dat dat me echt wel gaat helpen om inderdaad óók de mooie dingen te blijven zien. Want die waren er eigenlijk ook genoeg dit jaar” zegt ze, peinzend.

Deze column is iets verkort ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van maandag 3 januari 2024. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Gezond socialisen dit weekend

  30 september 2022
  We mogen weer (wat) dus we gaan erop uit. Toch hebben veel mensen last van “corona kilos”. Mijn drie hoe-houd-ik-mijn-gewicht-op-peil-bij-uit-eten...
 • Vakantiep(r)et

  30 september 2022
  Hij kijkt me chagrijnig aan. Ik heb hem net gevraagd hoe zijn vakantie was. “Nou, het was echt (met een snerende stem) geweldig. Ik ben zó bijgeko...
 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • "Beppie, hou je mijn tassie even vast"

  28 september 2022
  “Ze vinden me niet meer zo aardig sinds ik met de coaching begonnen ben!” Boos en teleurgesteld komen de zinnen eruit, als antwoord op de vraag ho...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com