Skip to main content

Waarom app je me niet terug?

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Waarom app je me niet terug?

Heb je een leuke date gehad en dan hoor je een week niets. Zucht. Klinkt dat je heel bekend in de oren?

Wat betekent deze stilte nou precies? Je begrijpt er niets van, het was zo’n leuke afspraak weer geweest. Vindt de ander me nou wel of niet leuk, of betekent dit gewoon dat het over en uit is. Je blijft hierover piekeren en malen, want die onduidelijkheid is killing. Moet je nou wel zelf een appje sturen of SMS om het te checken. Of is het je eer te na en wordt het -weer- diep ademhalen en hem/haar gewoon vergeten.

Hoe we met elkaar omgaan en de verwachtingen/wensen die we hierover hebben, hangen nauw samen met onze normen en waarden. En die kunnen enorm verschillen per persoon, per cultuur, per geslacht etc. Belangrijk is dat je je eigen normen en waarden kent en hiernaar handelt. En dat je gewoon duidelijk laat weten aan de ander wat je verwacht en redelijk vindt, op een prettige manier natuurlijk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ander: als die niet elke dag wil appen, dan heeft jouw, in zijn/haar ogen misschien “spammen” of “stalkerige” berichtjes een hele andere uitwerking. Bespreek dit dus als je nog een date met elkaar wilt afspreken. Vraag de ander gewoon wat hij/zij prettig vindt. 

Lees hoe Belgische N. na een leuke eerste date, en snel daarop een zeer gezellig weekendje weg, hiermee omging. 

“Respect is voor mij heel belangrijk. En dat betekent ook attent zijn naar elkaar. Via een datingsite was ik een poosje aan het mailen met iemand die dezelfde achtergrond had als ik. We hadden toffe gesprekken. Ik vertelde hem dat ik graag golfde en hij gaf gelijk aan dit te willen leren. Ik heb toen lessen voor ons geregeld. Die eerste ontmoeting was gelijk leuk. Ik vond hem aantrekkelijk én hij had echt talentvoor de sport. Ik heb hem spontaan mijn golfstok ijzer nr 5 geleend, want hij wilde met mij wekelijks gaan lessen. 

Omdat ik had gezegd zo van de zee te houden, stelde hij nade eerste les spontaan voor om samen naar Mont Saint-Michel in Frankrijk te gaan. Er was over vier dagen een speciaal eb en vloed festival weekend. Pluk de dag, dacht ik, ik vind hem heel leuk en ik zie toekomst in hem. Dus ik zei meteen ja. 

Het was een heel geslaagd weekend. Ik heb hem maandag gelijk een appje gestuurd om te bedanken voor het fijne weekend. En woensdag nog een appje. Hij liet de hele niets van zich horen. Zo onbeleefd en respectloos in mijn ogen. 

Ik besloot daarom niet naar de gezamenlijke zaterdagse golfles te gaan. Hij was ziedend dat ik hem“een blauwtje” had laten lopen. Ik legde hem toen uit dat we geen tandartsafspraak hadden waar je tussendoor niets hoeft te bevestigen. Hij was altijd bezig met zijn telefoon. Hij had maar liefst twee accounts. Dus hij had mijn berichtjes echt wel ontvangen en gezien. En me even terug kunnen appen. Het duurde overigens ook maanden voordat hij eindelijk mijn golfstok ijzernr 5 teruggaf. Al die tijd heb ik zonder moeten spelen. Een golfer zal goed begrijpen dat ik helemaal klaar was met hem. Nog los van het niet appen. Mijn golfvriendin noemt het sindsdien de Mont Saint-Michel stok. Hij was laatst aan het oefenen bij mij op de club. Toen riep de vriendin keihard naar mij: N, pak even je Mont Saint-Michel stok. Ik kreeg de slappe lach. Hij kon er niet om lachen. Ik zeg nu altijd als ik met iemand ga daten: ik zou het fijn vinden als je me terug appt binnen twee dagen als ik een appje stuur. Dat doe ik namelijk ook bij jou.”

Coaching tips: 

 Wat vind jij “normaal” of fatsoenlijk gedrag in het reageren op appjes en SMS-sjes? 
 Bij wie stoor je je hieraan en wat stoort je precies? 
 Heb je het al een keer besproken met de ander op een constructieve manier? Bijvoorbeeld door het als volgt aan te pakken: Ik heb last van het feit dat je een week niet terug appt als ik je een berichtje stuur. Dat zorgt ervoor dat ik denk dat je me niet belangrijk vindt. Ik zou het fijn vinden als ik dezelfde dag nog iets terug hoor. Kunnen we dat vanaf nu afspreken? 
 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Het begint bij een kop koffie

  28 september 2022
  Het gaat echt niet meer.’ De man oogt vermoeid. Hij kijkt naar me met samengeknepen ogen en gebalde vuisten. ‘De huisarts zegt dat ik meer moet on...
 • Lichter werken en leven: veerkrachtiger door en met zeflcompassie

  28 september 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
 • Paardenmiddel

  04 april 2023
  Ze is bij me omdat ze veel problemen heeft met haar schoonmoeder, ook wel bekend als ‘Omapa’. Sinds haar schoonvader (je raadt het vast al: ‘Opapa’...
 • Eeuwige Student

  01 juni 2023
  Hij belt op en vraagt of hij even met me kan praten. Als ik hem later terugbel, steekt hij gelijk van wal. Hij heeft een zoon en een dochter. En d...
 • Time Affluence - Have you got enough of it?

  30 september 2022
  Time affluence is the time to do the things that you value (including doing nothing at all!). You may never have heard of this, yet research shows...
 • Snel in slaap vallen - 3 oefeningen

  29 september 2022
  Heel veel mensen vallen moeilijk in slaap en voor hen is wakker liggen een groot probleem. Algemene tip: focus je niet op het niet kunnen slapen m...
 • Oefening voor als je het moeilijk hebt

  30 september 2022
  Heb je het ergens heel erg moeilijk mee? Probeer dan deze oefening eens. 1. Denk aan de persoon van wie je het allermeest op de hele wereld houd. ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com