Skip to main content

Waarom app je me niet terug?

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Waarom app je me niet terug?

Heb je een leuke date gehad en dan hoor je een week niets. Zucht. Klinkt dat je heel bekend in de oren?

Wat betekent deze stilte nou precies? Je begrijpt er niets van, het was zo’n leuke afspraak weer geweest. Vindt de ander me nou wel of niet leuk, of betekent dit gewoon dat het over en uit is. Je blijft hierover piekeren en malen, want die onduidelijkheid is killing. Moet je nou wel zelf een appje sturen of SMS om het te checken. Of is het je eer te na en wordt het -weer- diep ademhalen en hem/haar gewoon vergeten.

Hoe we met elkaar omgaan en de verwachtingen/wensen die we hierover hebben, hangen nauw samen met onze normen en waarden. En die kunnen enorm verschillen per persoon, per cultuur, per geslacht etc. Belangrijk is dat je je eigen normen en waarden kent en hiernaar handelt. En dat je gewoon duidelijk laat weten aan de ander wat je verwacht en redelijk vindt, op een prettige manier natuurlijk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ander: als die niet elke dag wil appen, dan heeft jouw, in zijn/haar ogen misschien “spammen” of “stalkerige” berichtjes een hele andere uitwerking. Bespreek dit dus als je nog een date met elkaar wilt afspreken. Vraag de ander gewoon wat hij/zij prettig vindt. 

Lees hoe Belgische N. na een leuke eerste date, en snel daarop een zeer gezellig weekendje weg, hiermee omging. 

“Respect is voor mij heel belangrijk. En dat betekent ook attent zijn naar elkaar. Via een datingsite was ik een poosje aan het mailen met iemand die dezelfde achtergrond had als ik. We hadden toffe gesprekken. Ik vertelde hem dat ik graag golfde en hij gaf gelijk aan dit te willen leren. Ik heb toen lessen voor ons geregeld. Die eerste ontmoeting was gelijk leuk. Ik vond hem aantrekkelijk én hij had echt talentvoor de sport. Ik heb hem spontaan mijn golfstok ijzer nr 5 geleend, want hij wilde met mij wekelijks gaan lessen. 

Omdat ik had gezegd zo van de zee te houden, stelde hij nade eerste les spontaan voor om samen naar Mont Saint-Michel in Frankrijk te gaan. Er was over vier dagen een speciaal eb en vloed festival weekend. Pluk de dag, dacht ik, ik vind hem heel leuk en ik zie toekomst in hem. Dus ik zei meteen ja. 

Het was een heel geslaagd weekend. Ik heb hem maandag gelijk een appje gestuurd om te bedanken voor het fijne weekend. En woensdag nog een appje. Hij liet de hele niets van zich horen. Zo onbeleefd en respectloos in mijn ogen. 

Ik besloot daarom niet naar de gezamenlijke zaterdagse golfles te gaan. Hij was ziedend dat ik hem“een blauwtje” had laten lopen. Ik legde hem toen uit dat we geen tandartsafspraak hadden waar je tussendoor niets hoeft te bevestigen. Hij was altijd bezig met zijn telefoon. Hij had maar liefst twee accounts. Dus hij had mijn berichtjes echt wel ontvangen en gezien. En me even terug kunnen appen. Het duurde overigens ook maanden voordat hij eindelijk mijn golfstok ijzernr 5 teruggaf. Al die tijd heb ik zonder moeten spelen. Een golfer zal goed begrijpen dat ik helemaal klaar was met hem. Nog los van het niet appen. Mijn golfvriendin noemt het sindsdien de Mont Saint-Michel stok. Hij was laatst aan het oefenen bij mij op de club. Toen riep de vriendin keihard naar mij: N, pak even je Mont Saint-Michel stok. Ik kreeg de slappe lach. Hij kon er niet om lachen. Ik zeg nu altijd als ik met iemand ga daten: ik zou het fijn vinden als je me terug appt binnen twee dagen als ik een appje stuur. Dat doe ik namelijk ook bij jou.”

Coaching tips: 

 Wat vind jij “normaal” of fatsoenlijk gedrag in het reageren op appjes en SMS-sjes? 
 Bij wie stoor je je hieraan en wat stoort je precies? 
 Heb je het al een keer besproken met de ander op een constructieve manier? Bijvoorbeeld door het als volgt aan te pakken: Ik heb last van het feit dat je een week niet terug appt als ik je een berichtje stuur. Dat zorgt ervoor dat ik denk dat je me niet belangrijk vindt. Ik zou het fijn vinden als ik dezelfde dag nog iets terug hoor. Kunnen we dat vanaf nu afspreken? 
 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Op gewicht blijven op vakantie en toch lekker eten?

  30 september 2022
  Herken je dit: na een geweldige vakantie waarin je helemaal tot rust bent gekomen, mede dankzij het lekkere eten, de terrasjes en de borrel op terr...
 • Wat doe je als je kind ineens geen contact meer met je wil? En je hebt alles uit de kast getrokken?

  20 maart 2023
  Ze zit er helemaal doorheen. Ze begint te huilen als ik de deur opendoe en nog steeds huilend zit ze tegenover me. Een zakdoek wordt in dank afgeno...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com