Skip to main content

“Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

Geschreven op | Blog
Met dank aan: Peggy_Marco, pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

“Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ander zijn en begint het meestal met proberen afspraakjes te maken.

Soms zijn afspraakjes heel ambigu: wat verwacht de ander er eigenlijk van? Zoekt die net zoals jij een partner voor de rest van je leven of gaat het puur om één, en wellicht wat meer, zwoele nachten? Of is het net andersom, en zit jij helemaal niet op een vaste relatie te wachten en hoopt die ander juist op meer? De Amerikaanse Dr. Jeremy Nicholson, aka the Attraction Doctor, schreef hier een interessante Engelse blog (2) over waarvan we je de geste niet willen onthouden.

Hier-en-nu seks of toch liever liefde?

Vaak wordt er gedacht dat je deze gedachten helemaal niet kunt beïnvloeden en dat je geen invloed hebt op hoe je date over de afspraak denkt. Onderzoekers Epstude en Förster van de RUG deden hier onderzoek naar (3,4). Zij gaan ervan uit dat liefde en seks van elkaar gescheiden zijn in ons denken, omdat beiden zich op verschillende denkniveaus bevinden, ook wel ‘construal levels’ genoemd. Seks is concreet en speelt zich af in het hier-en-nu, carpe diem zullen we maar zeggen. Liefde daarentegen zou meer abstract zijn en lange termijn gericht.

Even kort door de bocht: als je deze niveaus van denken – dus seks is bij korte termijn versus serieuze relatie bij lange termijn – kunt beïnvloeden, zou je ook de intenties van je partner tijdens je dates kunnen beïnvloeden in theorie door ze bepaalde vragen te stellen. Die vragen zorgen er dan voor dat je in de juiste construal level belandt. De Groningse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat dit inderdaad zo werkte.

De juiste mindset creëren voor wat jij wil

Dit zou betekenen dat iedereen, dus ook jij, de eerste date meer naar je seks- of echte liefdeshand kan zetten dan je dacht. Hoe doe je dat dan? Welke vragen moet je stellen?

Ga je voor een lange termijn relatie met romantische liefde?

Zorg dan dat je inspeelt op het abstracte niveau en de toekomst door vragen te stellen over bijvoorbeeld:

 • Wat willen ze bereiken in de toekomst en wat zijn de doelen?
 • Waarom is dit zo belangrijk voor ze?
 • Hoe zien zij de toekomst en wat is belangrijk voor hen (normen, waarden etc)?

Seks is dus meer gericht op het nu en concreet. Om dat construal level te bereiken kun je het in het gesprek hebben over:

 • Wat ze recent of in het verleden hebben meegemaakt of ervaren (denk aan reizen, verhuizingen, studies, werk etc);
 • De date zelf (het eten, de drankjes, de omgeving etc);
 • Of gewoon iets samen gaan doen zoals wokken, boulderen etc.

Natuurlijk is dit geen wet van Meden en Perzen (gelukkig maar!) maar waarschijnlijk kun je er wel zelf indirect voor zorgen dat je date in ieder geval wat meer op dezelfde golflengte komt te zitten als jezelf. Het proberen een keer waard?

Referenties:

1 Carver K, Joyner K & Udry JR. National estimates of adolescent romantic relationships In: Florsheim P, editor. Adolescent Romantic Relations and Sexual Behavior: Theory, Research, and Practical Implications Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates Publishers; 2003. p. 23–561

2 https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-attraction-doctor/201105/dating-conversation-long-term-plans-or-one-night-stands

3 Epstude, K., & Förster, J. (2011). Seeing love, or seeing lust: How people interpret ambiguous romantic situations. Journal of Experimental Social Psychology, 47(5), 1017-1020.

4 Epstude, K., & Förster, J. (2014). ” Seeing love, or seeing lust: How people interpret ambiguous romantic situations”: Corrigendum.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Vakantiep(r)et

  30 september 2022
  Hij kijkt me chagrijnig aan. Ik heb hem net gevraagd hoe zijn vakantie was. “Nou, het was echt (met een snerende stem) geweldig. Ik ben zó bijgeko...
 • Enorme uitglijder

  25 juli 2023
  Ze is helemaal van het padje af gegaan en in een burn-out beland vorig jaar. Zij die altijd zo sterk was en alles onder controle had. Niets was haa...
 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • Action Man

  28 november 2023
  Alles in zijn privéleven is een beetje vastgelopen, en nu loopt het ook niet meer lekker op zijn werk. We gaan daarom aan de gang om te kijken wat ...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com