Skip to main content

“Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

Geschreven op | Blog
Met dank aan: Peggy_Marco, pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

“Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ander zijn en begint het meestal met proberen afspraakjes te maken.

Soms zijn afspraakjes heel ambigu: wat verwacht de ander er eigenlijk van? Zoekt die net zoals jij een partner voor de rest van je leven of gaat het puur om één, en wellicht wat meer, zwoele nachten? Of is het net andersom, en zit jij helemaal niet op een vaste relatie te wachten en hoopt die ander juist op meer? De Amerikaanse Dr. Jeremy Nicholson, aka the Attraction Doctor, schreef hier een interessante Engelse blog (2) over waarvan we je de geste niet willen onthouden.

Hier-en-nu seks of toch liever liefde?

Vaak wordt er gedacht dat je deze gedachten helemaal niet kunt beïnvloeden en dat je geen invloed hebt op hoe je date over de afspraak denkt. Onderzoekers Epstude en Förster van de RUG deden hier onderzoek naar (3,4). Zij gaan ervan uit dat liefde en seks van elkaar gescheiden zijn in ons denken, omdat beiden zich op verschillende denkniveaus bevinden, ook wel ‘construal levels’ genoemd. Seks is concreet en speelt zich af in het hier-en-nu, carpe diem zullen we maar zeggen. Liefde daarentegen zou meer abstract zijn en lange termijn gericht.

Even kort door de bocht: als je deze niveaus van denken – dus seks is bij korte termijn versus serieuze relatie bij lange termijn – kunt beïnvloeden, zou je ook de intenties van je partner tijdens je dates kunnen beïnvloeden in theorie door ze bepaalde vragen te stellen. Die vragen zorgen er dan voor dat je in de juiste construal level belandt. De Groningse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat dit inderdaad zo werkte.

De juiste mindset creëren voor wat jij wil

Dit zou betekenen dat iedereen, dus ook jij, de eerste date meer naar je seks- of echte liefdeshand kan zetten dan je dacht. Hoe doe je dat dan? Welke vragen moet je stellen?

Ga je voor een lange termijn relatie met romantische liefde?

Zorg dan dat je inspeelt op het abstracte niveau en de toekomst door vragen te stellen over bijvoorbeeld:

 • Wat willen ze bereiken in de toekomst en wat zijn de doelen?
 • Waarom is dit zo belangrijk voor ze?
 • Hoe zien zij de toekomst en wat is belangrijk voor hen (normen, waarden etc)?

Seks is dus meer gericht op het nu en concreet. Om dat construal level te bereiken kun je het in het gesprek hebben over:

 • Wat ze recent of in het verleden hebben meegemaakt of ervaren (denk aan reizen, verhuizingen, studies, werk etc);
 • De date zelf (het eten, de drankjes, de omgeving etc);
 • Of gewoon iets samen gaan doen zoals wokken, boulderen etc.

Natuurlijk is dit geen wet van Meden en Perzen (gelukkig maar!) maar waarschijnlijk kun je er wel zelf indirect voor zorgen dat je date in ieder geval wat meer op dezelfde golflengte komt te zitten als jezelf. Het proberen een keer waard?

Referenties:

1 Carver K, Joyner K & Udry JR. National estimates of adolescent romantic relationships In: Florsheim P, editor. Adolescent Romantic Relations and Sexual Behavior: Theory, Research, and Practical Implications Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates Publishers; 2003. p. 23–561

2 https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-attraction-doctor/201105/dating-conversation-long-term-plans-or-one-night-stands

3 Epstude, K., & Förster, J. (2011). Seeing love, or seeing lust: How people interpret ambiguous romantic situations. Journal of Experimental Social Psychology, 47(5), 1017-1020.

4 Epstude, K., & Förster, J. (2014). ” Seeing love, or seeing lust: How people interpret ambiguous romantic situations”: Corrigendum.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • E-mail apneu: wat is het, wat doet het en hoe pak je het aan?

  31 oktober 2022
  Linda Stone, TedTalkster en Amerikaanse schrijfster en consultant die eerder hoge posities heeft gehad bij Apple en Microsoft, heeft zich gespecial...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
 • Ik durf niet naar de sportschool want ik ben totaal niet gespierd

  08 november 2022
  Hij loopt vast in dat hij graag nieuwe dingen wil gaan doen, maar dat de drempelvrees dan zo hoog is dan het er nooit van komt. Hij gaat letterlijk...
 • "Wat een flutoefening dacht ik eerst"

  25 september 2022
  Hij is eind vijftig en, zoals hij zelf aangeeft, “even van het padje af”. We proberen nu samen (online) uit te puzzelen hoe hij weer op het juiste ...
 • Een gewicht(ig) probleem

  09 mei 2022
  Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel een probleem, zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht had nog voor Corona! Maar li...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com