Praatjesmaker

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Praatjesmaker

Praatjesmaker

Ze vindt het moeilijk om een gesprek te beginnen en te eindigen vertelt ze me. “Dan kom ik bijvoorbeeld op straat een medestudent tegen die ik een beetje ken, en dan moet je wel ‘hoi’ zeggen. Dat weet ik ook wel, anders ben ik onbeleefd. Maar wat ik na ‘hoi’ moet zeggen, echt geen idee. En als ik dan haspelend een kort gesprekje heb gevoerd, dan weet ik niet goed hoe ik het gesprek weer netjes snel kan beëindigen. Die ander heeft vaak ook niet zo’n behoefte aan een gesprek met mij en zit al helemaal niet op mijn gestuntel te wachten. Dus het is lastig en vreemd voor ons allebei” zegt ze, de situatie vlijmscherp analyserend. 

Ik lach haar warm toe en zeg “Ja, dat kan ook heel lastig zijn, die gesprekjes over koetjes-en-kalfjes moeten voeren die eigenlijk over niets gaan. Even voor mij ter informatie, gaat het voeren van gesprekken op andere gebieden wel goed? Vind je dus alleen de ‘oppervlakkige’ gesprekken lastig of bijvoorbeeld serieuze, zakelijke gesprekken ook?” Ze hoeft daar niet over na te denken en zegt meteen “Nee, als het over mijn studie of persoonlijke dingen gaat dan kan ik mij juist heel goed uitdrukken. En kan ik prima discussiëren en overleggen. Maar als ik dan bij de lift sta en iemand tegenkom die ik ken, is dat bijvoorbeeld weer lastig.”

Ik knik en vat samen: “Dus de ‘hi-bye’ gesprekjes vind je lastig maar als het om inhoudelijke gesprekken gaat dan is het geen probleem?” Ze knikt en zegt, gniffelend “hi-bye gesprekjes”, grappige term.” “Hmm” zeg ik weer knikkend, “in de praktijk vinden heel veel mensen dit moeilijk. De koffiemachine is zo’n beruchte plek waar mensen met pijn in hun buik naar toe gaan omdat ze echt niet weten wat ze tegen anderen moeten zeggen.” Ze kijkt me verrast aan en vraagt “Hebben zoveel mensen hier last van dan?” Ik zeg “Je wilt het niet weten! Denk ook aan bijvoorbeeld ouders die bij voetbal of hockey staan te kijken en echt geen idee hebben wat ze tegen de andere ouders moeten zeggen.” Ze zegt peinzend: “Mijn vader vond dat ook vreselijk en kwam nooit kijken bij mij.” “Ah, zie je, dus je hebt die vaardigheid als kind niet veel meegekregen. Maar die gesprekjes kun je gewoon leren. Zullen we eens wat handige zinnen op papier zetten en daarmee oefenen?” vraag ik.

Aan het eind van de sessie heeft ze acht standaardzinnen die ze kan gebruiken voor koetjes-en-kalfjes gesprekken. En heeft ze en passant ook geleerd hoe ze beleefd géén gesprekje hoeft te voeren als ze daar geen zin in heeft. Want ook dat kan en mag. Bye! ;)

Deze column is op 21 november 2022 ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant. 

Engelse workshop/ e-learning:

WIl jij ook over koetjes en kalfjes kunnen praten in het Engels? Hier vind je meer informatie over deze leuke workshop en e-learning die je leert te 'small talken': https://jnscoaching.nl/voor-bedrijven/workshops-e-learnings/light-talks-hoe-voer-je-nou-leuke-koetjes-en-kalfjes-gesprekjes-in-het-engels.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Mini Bodyscan

  28 september 2022
  Welcome to the guided meditation of the mini body scan. I also like to call this exercise a reboot of your body and mind in less than 10 minutes. I...
 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • (Z)waar woord

  30 september 2022
  Hij heeft een donderwolk boven zijn hoofd. Als ik vraag wat er aan de hand is, steekt hij gelijk van wal: “Er zijn enorme problemen op het werk. We...
 • Ik durf niet naar de sportschool want ik ben totaal niet gespierd

  08 november 2022
  Hij loopt vast in dat hij graag nieuwe dingen wil gaan doen, maar dat de drempelvrees dan zo hoog is dan het er nooit van komt. Hij gaat letterlijk...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com