Skip to main content

Daarom zijn er vriendinnen

Geschreven op | Blog
mohamed_hassan via pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Daarom zijn er vriendinnen

Of: Hoe geef je geen compliment

Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat ik op de valreep van de nazomer heb gekocht. Denk Ibiza-stijl, fleurige bloemen, V-hals met kralen erom heen geborduurd en mooie half lange mouwen die uitwaaieren. Een blij jurkje.

Er wordt gebeld. Ik doe de voordeur open. Er staat een meneer die vraagt of ik nog stoelen wil laten stofferen. Ik bedank vriendelijk.

Hij bekijkt me van top tot teen en zegt dan, me gemelijk aankijkend, heel spontaan en echt tegen zijn zin: “U heeft een mooie jurk aan.” Hij is even stil, en zegt dan vervolgens duidelijk zeer verrast: “En hij staat u ook nog goed.” Onbegrijpelijk kennelijk.

Ik incasseer zonder krimp. “Dank u,” zeg ik alleen vrolijk, “het verrast mij ook.” Hij knikt me begrijpend toe, de band is gesmeed en vraagt of hij toch zijn kaartje mag geven, wat mag want we hebben een band. Hij loopt tevreden weg.

Ik loop naar binnen met een grijns. Mijn man zit in de keuken en kijkt me vragend aan, naar het kaartje kijkend. Ik zeg: “Een man die stoelen wil stofferen.” en haal mijn schouders op. Dan zeg ik “Hij vond deze jurk heel mooi trouwens. En, weliswaar kennelijk tot zijn grote verrassing, staat het jurkje mij ook nog goed!” Met een brede, uitdagende grijns ga ik zitten. Kom maar op, denk ik.

Had ik ook niet moeten doen. Mijn man kijkt mij spottend aan en zegt, “Dat zal best. Het was vast een zigeuner, die houden van dat soort jurkjes. Veel kralen en bling bling enzo…” en leest met een scheve grijns verder.

“Kijk, daarom zijn er nu vriendinnen,” kan ik niet nalaten te denken terwijl ik mijn verlies dapper neem.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • "Kan niet"

  07 maart 2024
  Ze is net afgestudeerd en begonnen in haar eerste baan. Sinds een paar weken merkt ze dat erg onrustig is en daarom trekt ze nu bij mij aan de bel....
 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • Praatjesmaker

  21 november 2022
  Praatjesmaker Ze vindt het moeilijk om een gesprek te beginnen en te eindigen vertelt ze me. “Dan kom ik bijvoorbeeld op straat een medestudent te...
 • (Foute) studiekeuze: hoe nu verder?

  30 september 2022
  In augustus gaat weer een nieuw studiejaar van start. Voor veel studenten was het online studeren, (weer) thuiswonen hierdoor en het gebrek aan soc...
 • Het geheim

  22 augustus 2023
  Ze (vrouw van eind 30) stond op de wachtlijst voor de GGZ maar moest nog weken wachten voordat ze terecht kon waarschijnlijk. En dat trok ze niet. ...
 • Toppie & floppie 2.0

  09 april 2024
  Ze is bij me om beter met werkstress om te gaan. Maar dochterlief wordt geplaagd op de Buitenschoolse opvang (BSO). Kunnen we het daarom daar nu ov...
 • "Beppie, hou je mijn tassie even vast"

  28 september 2022
  “Ze vinden me niet meer zo aardig sinds ik met de coaching begonnen ben!” Boos en teleurgesteld komen de zinnen eruit, als antwoord op de vraag ho...
 • De banaan

  30 mei 2023
  Hij is bij me voor stress en piekeren. Hij is een soort van “rupsje nooit genoeg”: hij had eigenlijk al veel verder moeten zijn in zijn carrière, h...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com