Skip to main content

Daarom zijn er vriendinnen

Geschreven op | Blog
mohamed_hassan via pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Daarom zijn er vriendinnen

Of: Hoe geef je geen compliment

Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat ik op de valreep van de nazomer heb gekocht. Denk Ibiza-stijl, fleurige bloemen, V-hals met kralen erom heen geborduurd en mooie half lange mouwen die uitwaaieren. Een blij jurkje.

Er wordt gebeld. Ik doe de voordeur open. Er staat een meneer die vraagt of ik nog stoelen wil laten stofferen. Ik bedank vriendelijk.

Hij bekijkt me van top tot teen en zegt dan, me gemelijk aankijkend, heel spontaan en echt tegen zijn zin: “U heeft een mooie jurk aan.” Hij is even stil, en zegt dan vervolgens duidelijk zeer verrast: “En hij staat u ook nog goed.” Onbegrijpelijk kennelijk.

Ik incasseer zonder krimp. “Dank u,” zeg ik alleen vrolijk, “het verrast mij ook.” Hij knikt me begrijpend toe, de band is gesmeed en vraagt of hij toch zijn kaartje mag geven, wat mag want we hebben een band. Hij loopt tevreden weg.

Ik loop naar binnen met een grijns. Mijn man zit in de keuken en kijkt me vragend aan, naar het kaartje kijkend. Ik zeg: “Een man die stoelen wil stofferen.” en haal mijn schouders op. Dan zeg ik “Hij vond deze jurk heel mooi trouwens. En, weliswaar kennelijk tot zijn grote verrassing, staat het jurkje mij ook nog goed!” Met een brede, uitdagende grijns ga ik zitten. Kom maar op, denk ik.

Had ik ook niet moeten doen. Mijn man kijkt mij spottend aan en zegt, “Dat zal best. Het was vast een zigeuner, die houden van dat soort jurkjes. Veel kralen en bling bling enzo…” en leest met een scheve grijns verder.

“Kijk, daarom zijn er nu vriendinnen,” kan ik niet nalaten te denken terwijl ik mijn verlies dapper neem.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Excelleren

  12 januari 2023
  Hij wil alles perfect doen op het werk en thuis. Maar de laatste tijd loopt het niet meer lekker en is hij gestrest om niets. Laatst was hij zo bo...
 • Oliebolletje – heb je weer teveel gegeten?

  30 september 2022
  Oliebol is bij ons thuis een liefkozend woordje van mijn zoon als je iets doms/verkeerds hebt gedaan. “Oliebolletje” zegt hij dan tegen me. Ik heb ...
 • test titel

  20 september 2022
  Ze zit als een zielig hoopje op de stoel naar haar voeten te staren, en slaat beleefd koffie of thee af. Ik zie haar ellende, en vraag nonchalant o...
 • Kort lontje

  12 juni 2023
  Het is haar allemaal kennelijk te veel geworden dus nu schiet ze van alles in de stress, terwijl ze vroeger zo relaxed was, vertelt ze. Ze huilt oo...
 • Bij het foute (rechten)eind

  27 februari 2023
  Ze kijkt me ongemakkelijk aan en wiebelt wat op haar stoel. Ik vraag of ze het fijn vindt als ik eerst even uitleg wie ik ben, wat ik doe en wat ze...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...
 • Weinig geld omdenken

  10 oktober 2022
  Vandaag sprak ik tijdens een verjaardag met iemand die me vroeg of ik haar kon helpen iets ‘om te denken’. Ze vertelt dat ze mijn columns in de kr...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com