Daarom zijn er vriendinnen

Geschreven op | Blog
mohamed_hassan via pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Daarom zijn er vriendinnen

Of: Hoe geef je geen compliment

Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat ik op de valreep van de nazomer heb gekocht. Denk Ibiza-stijl, fleurige bloemen, V-hals met kralen erom heen geborduurd en mooie half lange mouwen die uitwaaieren. Een blij jurkje.

Er wordt gebeld. Ik doe de voordeur open. Er staat een meneer die vraagt of ik nog stoelen wil laten stofferen. Ik bedank vriendelijk.

Hij bekijkt me van top tot teen en zegt dan, me gemelijk aankijkend, heel spontaan en echt tegen zijn zin: “U heeft een mooie jurk aan.” Hij is even stil, en zegt dan vervolgens duidelijk zeer verrast: “En hij staat u ook nog goed.” Onbegrijpelijk kennelijk.

Ik incasseer zonder krimp. “Dank u,” zeg ik alleen vrolijk, “het verrast mij ook.” Hij knikt me begrijpend toe, de band is gesmeed en vraagt of hij toch zijn kaartje mag geven, wat mag want we hebben een band. Hij loopt tevreden weg.

Ik loop naar binnen met een grijns. Mijn man zit in de keuken en kijkt me vragend aan, naar het kaartje kijkend. Ik zeg: “Een man die stoelen wil stofferen.” en haal mijn schouders op. Dan zeg ik “Hij vond deze jurk heel mooi trouwens. En, weliswaar kennelijk tot zijn grote verrassing, staat het jurkje mij ook nog goed!” Met een brede, uitdagende grijns ga ik zitten. Kom maar op, denk ik.

Had ik ook niet moeten doen. Mijn man kijkt mij spottend aan en zegt, “Dat zal best. Het was vast een zigeuner, die houden van dat soort jurkjes. Veel kralen en bling bling enzo…” en leest met een scheve grijns verder.

“Kijk, daarom zijn er nu vriendinnen,” kan ik niet nalaten te denken terwijl ik mijn verlies dapper neem.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • (On)zekere moeder

  23 januari 2023
  Haar hele leven loopt ze er al tegenaan: alles moet perfect zijn. Maar met een klein kindje in huis en een kat merkt ze dat dingen niet meer gaan h...
 • "Ik ben niet meer de oude"

  30 september 2022
  Ze neemt een slok koffie en zucht even. Ik vraag voorzichtig “Gaat het?” Ik weet dat ze chemo heeft gehad en daar nog steeds last van heeft en sne...
 • Onbegrip

  30 september 2022
  We kennen elkaar van sport en lopen toevallig gezamenlijk de supermarkt in. Anderen passeren ons rakelings om snel de winkel in te schieten. Hij z...
 • Ik sta met haar op... maar ga niet met haar naar bed

  30 september 2022
  Ik sta met haar op… Ze heeft duidelijk geen zin. Ze kleedt zich inwendig mopperend aan. Ik zwijg terwijl ik in de badkamerspiegel naar haar kijk...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com