Je snackmonstertje te lijf

Geschreven op | Blog
Foto van Wolfgang Eckert via pixabay

Oefening: het ‘late night snackmonster’ te lijf

Komt het snackmonster ook bij jou langs als je nog wat later op de avond op de bank zit te hangen of als je je wat onrustig voelt? Hij schreeuwt om eten en daarom gaan we snel op zoek naar wat comfort eten om hem zo de mond te snoeren.

We eten het nare gevoel en onvrede weg… eventjes dan. Ongemerkt vliegen de kilo’s eraan, want hoe later op de avond, des te ongezonder we gaan snacks. Bovendien slapen we ook nog eens slechter op een volle maag. Dus worden we alleen maar ontevredener, helemaal als de broek niet meer soepeltjes dichtgaat. Hoe negeer je dit snackmonstertje?

 1. Focus op je buik waarin je snackmonstertje (hoe ziet het eruit?) om aandacht brult. Geef het aandacht en ruimte, maar doe er verder niets mee: het mag er zijn, that’s all. Je gaat het letterlijk en figuurlijk niet meer voeden. Vergelijk het maar met een dreinende kleuter die wéér om een ijsje zeurt – “krijs wat je wilt, je hebt genoeg gehad, je krijgt het niet” zegt de verstandige ouder. Jij gaat nu net zo verstandig optreden tegen jouw snackmonstertje. Je hoort het, je ziet het, je denkt “he, ben je daar weer…” en … je negeert het gedrag verder.
 2. Focus je op datgene wat je nu aan het doen bent, bijvoorbeeld tv kijken of een boek lezen. Het snackmonstertje zal blijven roepen, maar blijf het behandelen als een zeurend kind: negeer het zeuren.
 3. Als je het toch niet kan weerstaan, kies dan voor de meest gezonde optie. Of zorg gewoon dat er niets verleidelijks in huis is.

Tip 1: En mocht je ‘s avonds echt per se nog iets willen “snaaien” doe dan een klein snackje waar je slaperig van wordt, zoals een handje kersen of ongebrande walnoten (daar zit melatonine in), ongebrande hazelnoten (hier zit calcium in dat je helpt ontspannen) of neem een kruidenthee. Ikzelf drink bijvoorbeeld graag Mandarin Orange Spice van Celestial Seasonings, een warme comfort thee.

Je zult zien, dat jouw eigen dreinende kleine eetmonster steeds minder langs zal komen als je het ook als verstandige ouder negeert. Waarom? Omdat je leert inzien dat je “trek” eigenlijk helemaal geen trek is, maar bijvoorbeeld onvrede. En doordat het monstertje er nu mag zijn zonder dat je er mee in gevecht gaat, hoef je ook niets meer te doen, dus ga je het ook niet meer weg eten.

Tip 2: Door je tanden vroeg te poetsen, voorkom je ook dat je snel iets lekkers pakt. Je hebt je tanden immers al gepoetst?

De oefening komt uit mijn nieuwste in-company e-learning om beter te leren slapen. Interesse om je medewerkers te helpen bij het goed slapen, helemaal in deze moeilijke tijden? Mail dan vooral naar info@jnscoaching.nl.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • Te verlegen voor woorden

  27 september 2022
  Ze heeft net individuele tennistraining gehad op de baan naast ons en loopt voor ons het clubhuis in. Ze stopt voor de kleedkamerdeur en leest de p...
 • Weinig geld omdenken

  10 oktober 2022
  Vandaag sprak ik tijdens een verjaardag met iemand die me vroeg of ik haar kon helpen iets ‘om te denken’. Ze vertelt dat ze mijn columns in de kr...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!