"Ik ben niet meer de oude"

Geschreven op | Blog
Met dank aan Rosanegra_1 via Pixabay

Ze neemt een slok koffie en zucht even. Ik vraag voorzichtig “Gaat het?”

Ik weet dat ze chemo heeft gehad en daar nog steeds last van heeft en snel moe is. Ze haalt haar schouders gelaten op en zegt: “Ach joh, ik baal gewoon. Ik heb ineens overal cellulitis, en mijn huid is ook zo dun geworden en gaat snel kapot.”

Ze kijkt me verdrietig aan. Ik blijf stil want er zit haar duidelijk meer dwars. Dat blijkt haar gewicht te zijn – ze heeft ineens irritante vetrollen op haar heupen.

Ze was altijd een lichtgewicht en trots op haar slanke postuur. Maar omdat ze binnenkort een hersteloperatie ondergaat moet ze aankomen zodat de artsen ook genoeg huid hebben om te transplanteren. Die operatie gaat ongeveer 10 uur duren, dus dat is niet niks. Maar het is nodig, zowel mentaal als medisch gezien, en ze zal blij zijn als ze van die koude dode plek die ze na de operatie heeft overgehouden, af is. Ook kan ze minder aan na de kankerbehandeling, en heeft ze een geheugen als een zeef.

Ze vertelt dat ze weer is begonnen met werken bij een nieuw bedrijf, halve dagen. Ze wordt ingewerkt door een jonge vrouw die constant roept dat het ‘zo gemakkelijk is’. Dat de collega er zelf een dikke twee jaar voor nodig had om het te snappen is de collega kennelijk vergeten. Als zij nu ’s middags thuiskomt wil ze alleen maar slapen, zo kapot is ze. En de dag erna is ze al het geleerde weer vergeten. Ze voelt zich zo stom en dom – dat had ze vroeger nooit. “Ik ben niet meer de oude” eindigt ze, met dikke tranen in de ogen.

Het blijkt dat eigenlijk niemand van haar verwacht dat ze alweer aan het werk gaat omdat het wel heel snel is. We brainstormen over opties om het werkprobleem aan te pakken. De mogelijke alternatieven geven haar gelijk meer lucht. Ook doen we een oefening die haar helpt om weer gemakkelijker in haar eigen vel te zitten. “Ik jaag mezelf te veel op – het mag ook een tandje minder nu” zegt ze bij het afscheid.

Vaak zijn we zelf onze ergste vijand en willen en eisen we onmogelijke dingen van onszelf terwijl ons lijf zegt: ho, even stap op de plaats en bijkomen. Maar dat willen we dan niet horen. Zeker als je extra kwetsbaar bent omdat je net erg ziek bent geweest en je niet wilt ‘zeuren’, loop je dit afbrandrisico. Juist dan is (gepaste) assertiviteit en feedback heel belangrijk om het voor iedereen werkbaar te houden. Niet alleen op het werk maar ook in de privésfeer.

Herkenbaar?

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Career Story Interview (English)

  29 september 2022
  Are you stuck and wondering what your next career move or step should be? Are you all of a sudden doubting everything (yes, that too!) and feel inc...
 • Twijfel

  30 september 2022
  Ze is 19 en met frisse tegenzin gaan studeren. Want ze wilde naar Groningen maar het is Utrecht geworden, en dat betekende dat ze gewoon thuis kon ...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
 • (Z)waar woord

  30 september 2022
  Hij heeft een donderwolk boven zijn hoofd. Als ik vraag wat er aan de hand is, steekt hij gelijk van wal: “Er zijn enorme problemen op het werk. We...
 • WOOP

  30 september 2022
  Hij zucht gefrustreerd als ik hem vraag waar ik hem mee kan helpen. “Ik wil even gewoon met je sparren” zegt hij. “Ik heb namelijk allemaal ideeën ...
 • “Ik heb de hele dag door pijn – lastig leven zo” 

  28 september 2022
  Ik sta in de AH en wat ik moet hebben staat precies achter twee mannen die aan het praten zijn, hun wagentjes netjes geparkeerd tussen hen in. Ik h...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!