Skip to main content

"Ik ben niet meer de oude"

Geschreven op | Blog
Met dank aan Rosanegra_1 via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

"Ik ben niet meer de oude"

Ze neemt een slok koffie en zucht even. Ik vraag voorzichtig “Gaat het?”

Ik weet dat ze chemo heeft gehad en daar nog steeds last van heeft en snel moe is. Ze haalt haar schouders gelaten op en zegt: “Ach joh, ik baal gewoon. Ik heb ineens overal cellulitis, en mijn huid is ook zo dun geworden en gaat snel kapot.”

Ze kijkt me verdrietig aan. Ik blijf stil want er zit haar duidelijk meer dwars. Dat blijkt haar gewicht te zijn – ze heeft ineens irritante vetrollen op haar heupen.

Ze was altijd een lichtgewicht en trots op haar slanke postuur. Maar omdat ze binnenkort een hersteloperatie ondergaat moet ze aankomen zodat de artsen ook genoeg huid hebben om te transplanteren. Die operatie gaat ongeveer 10 uur duren, dus dat is niet niks. Maar het is nodig, zowel mentaal als medisch gezien, en ze zal blij zijn als ze van die koude dode plek die ze na de operatie heeft overgehouden, af is. Ook kan ze minder aan na de kankerbehandeling, en heeft ze een geheugen als een zeef.

Ze vertelt dat ze weer is begonnen met werken bij een nieuw bedrijf, halve dagen. Ze wordt ingewerkt door een jonge vrouw die constant roept dat het ‘zo gemakkelijk is’. Dat de collega er zelf een dikke twee jaar voor nodig had om het te snappen is de collega kennelijk vergeten. Als zij nu ’s middags thuiskomt wil ze alleen maar slapen, zo kapot is ze. En de dag erna is ze al het geleerde weer vergeten. Ze voelt zich zo stom en dom – dat had ze vroeger nooit. “Ik ben niet meer de oude” eindigt ze, met dikke tranen in de ogen.

Het blijkt dat eigenlijk niemand van haar verwacht dat ze alweer aan het werk gaat omdat het wel heel snel is. We brainstormen over opties om het werkprobleem aan te pakken. De mogelijke alternatieven geven haar gelijk meer lucht. Ook doen we een oefening die haar helpt om weer gemakkelijker in haar eigen vel te zitten. “Ik jaag mezelf te veel op – het mag ook een tandje minder nu” zegt ze bij het afscheid.

Vaak zijn we zelf onze ergste vijand en willen en eisen we onmogelijke dingen van onszelf terwijl ons lijf zegt: ho, even stap op de plaats en bijkomen. Maar dat willen we dan niet horen. Zeker als je extra kwetsbaar bent omdat je net erg ziek bent geweest en je niet wilt ‘zeuren’, loop je dit afbrandrisico. Juist dan is (gepaste) assertiviteit en feedback heel belangrijk om het voor iedereen werkbaar te houden. Niet alleen op het werk maar ook in de privésfeer.

Herkenbaar?

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • "Kan niet"

  07 maart 2024
  Ze is net afgestudeerd en begonnen in haar eerste baan. Sinds een paar weken merkt ze dat erg onrustig is en daarom trekt ze nu bij mij aan de bel....
 • Vakantiep(r)et

  30 september 2022
  Hij kijkt me chagrijnig aan. Ik heb hem net gevraagd hoe zijn vakantie was. “Nou, het was echt (met een snerende stem) geweldig. Ik ben zó bijgeko...
 • “Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

  27 september 2022
  Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ...
 • Lichter werken en leven met zelfkritiek

  09 mei 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
 • (Ab)normale angst

  16 oktober 2023
  Hij is midden 40 en loopt er tegenaan dat hij sinds 1 jaar in loondienst is gegaan. Jarenlang was hij zelfstandig ondernemer maar de stress van elk...
 • Oliebolletje – heb je weer teveel gegeten?

  30 september 2022
  Oliebol is bij ons thuis een liefkozend woordje van mijn zoon als je iets doms/verkeerds hebt gedaan. “Oliebolletje” zegt hij dan tegen me. Ik heb ...
 • 4 x 4

  07 augustus 2023
  Ze komt eigenlijk bij me om anders met werkstress om te gaan. Haar baan in de verpleging vergt veel van haar – ze staat constant aan. Als ik haar v...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com