Skip to main content

Het geheim

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Ze (vrouw van eind 30) stond op de wachtlijst voor de GGZ maar moest nog weken wachten voordat ze terecht kon waarschijnlijk. En dat trok ze niet. Dus of ze in de tussentijd bij mij kon sparren en haar verhaal kwijt kan? Want haar emmertje loopt echt over.

Niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk: de eerste paar keren dat we elkaar zien kan ze eigenlijk alleen maar huilen terwijl ze praat. Thuis toen ze klein was had haar agressieve vader dingen gedaan die eigenlijk helemaal niet hadden mogen gebeuren. Dat realiseerde ze zich al langer maar de afgelopen twee jaar kon ze het niet weer wegdrukken. Het speelde steeds meer en meer in haar gedachten; het verdriet en de pijn schreeuwde steeds harder in haar.

Het geheim vrat en ze kon het niet meer negeren. Dat wilde ze ook niet meer. Langzaam maar zeker heeft ze recent haar moeilijke jeugd met twee mensen in haar naaste omgeving gedeeld. Het delen zorgt voor meer rust bij haar. Maar ook voor veel emoties.

Ze kan gelukkig redelijk snel bij een GGZ-psychologe terecht die met huiselijk geweld ervaring heeft. En ze is ook bij een wandelclub gegaan. Dat laatste helpt haar enorm, zegt ze blij. Ze durft nu zelfs weer boswandelingetjes alleen te maken – voor die tijd was dat geen optie voor haar. Ze kreeg al een paniekaanval bij de gedachte! En nu kijkt ze ernaar uit. Haar wereld wordt weer groter en kleurrijker, met kleine stapjes.

In de afgelopen paar maanden heb ik haar zien veranderen van een vrouw die letterlijk overstroomde van verdriet naar iemand die weer plezier in het leven terugkrijgt.

Ik spreek haar vandaag weer. Ze is bijna klaar met het verwerkingsproces en ze wil het contact met haar vader behouden meldt ze. Alles heeft een plek gekregen voor haar, op nog 1 dingetje na, zegt ze. “Dat hangt nog als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd, het gesprek met mijn vader. Ik wil hem laten weten wat zijn agressie thuis met mij heeft gedaan. Ik hoef geen excuses of wat dan ook: ik wil het gewoon kwijt en dan is het goed voor mij. Maar er is nooit een goed moment” vertelt ze, en kijkt me gefrustreerd aan.

Als ik opper dat ze misschien een brief kan schrijven aan haar vader waarin ze alles opschrijft wat haar dwarszit, inclusief dat ze geen reactie op de brief wil en dat het dan zo, wat haar betreft, klaar is, haakt ze gelijk aan: “Yes…, yes, dat ga ik doen!! Dan geef ik hem de brief en daarna ga ik gewoon gelijk weg. Dan kijkt hij maar wat hij ermee doet.”

Ze kijkt me vol opluchting aan – de laatste horde is geen obstakel meer.

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 21 augustus 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • (On)zekere moeder

  23 januari 2023
  Haar hele leven loopt ze er al tegenaan: alles moet perfect zijn. Maar met een klein kindje in huis en een kat merkt ze dat dingen niet meer gaan h...
 • Kort lontje

  12 juni 2023
  Het is haar allemaal kennelijk te veel geworden dus nu schiet ze van alles in de stress, terwijl ze vroeger zo relaxed was, vertelt ze. Ze huilt oo...
 • Eeuwige Student

  01 juni 2023
  Hij belt op en vraagt of hij even met me kan praten. Als ik hem later terugbel, steekt hij gelijk van wal. Hij heeft een zoon en een dochter. En d...
 • Are you remembering your past or re-membering it?

  29 september 2022
  Sometimes we prefer not to remember certain life or career incidents as they are unpleasant or are not in line with how we see ourselves now. There...
 • Relaxt de zomer in....

  26 juni 2023
  Ze is lerares “make up” op een ROC – en een goeie ook! Maar ze zat er helemaal doorheen toen ze bij me aanklopte. Ze kon even niet meer tegen de on...
 • “Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

  27 september 2022
  Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com