
Coaching
Psycholoog
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Gokverslaving

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”
Gokverslaving
Hij is midden 30, heeft een nieuwe baan waar hij helemaal happy in is en een fijn gezin met twee kindjes van acht en twee. De verhuizing naar een koophuis is achter de rug, de stress van de nieuwe baan ook en nu merkt hij dat ‘het oude duiveltje’ op zijn schouder weer gaat trekken aan hem. Hij stopt met praten en kijkt mij aan.
Ik vraag uiteraard nieuwsgierig wat ‘zijn oude duiveltje’ tegen hem zegt. Hij zucht diep en vertelt dat hij al zijn hele leven te kampen heeft met een gokverslaving. Hij is daar acht jaar geleden voor behandeld. Dat was een heel intensief traject geweest waar hij veel had geleerd. Het had ook echt geholpen. Tot nu toe. Nu hij weer in rustiger vaarwater is gekomen merkt hij dat het duiveltje vooral op momenten dat hij net lekker zit, de kop opsteekt. Hij heeft zich al geblokkeerd op alle online goksites die hij kent, dus het online gokken gaat niet meer. Dan zwijgt hij weer en kijkt me aan. Ik kijk terug en zeg “Goede actie”.
“Het blijft nu zo trekken aan me” zegt hij. “En ik ben bang dat ik er geen weerstand aan kan bieden. Ook als ik mezelf blok van sites, zijn er sluipweggetjes die ik kan nemen. Ik heb er al drie helemaal uitgedacht, oa een casino net over de grens. Toen ik me daarop betrapte, was dat echt een wake-up call. Ik ben bang dat ik binnenkort aan het stemmetje bezwijk en weer ga gokken. En dat wil ik niet. Ik wil niet alles wat ik nu heb kwijtraken.” We sparren over wat hem het beste nu zou ondersteunen. Weer de intensieve gespecialiseerde hulpverlening in wil hij niet: zijn vrouw weet van niets. En er is (nog) niets aan de hand. Zijn er niet dingen die ik kan doen voor hem als ondersteuning, ook al ben ik niet specialist hierin?
Ik zeg dat ik begrijp wat hij wil en dat ik graag meedenk etc. We evalueren dan wel regelmatig of ik inderdaad ‘genoeg’ ben en anders bespreken we weer de andere opties. Want ik wil uiteraard dat hij de beste hulp krijgt die hij nu nodig heeft. Dat vindt hij uitstekend.
Ik vraag hem eerst of hij de app kent van de Jellinek kliniek kent, de Zelfhulp Gokken app – die ondersteunt bij het zelfstandig willen stoppen met gokken. Meer info kan hij vinden op https://www.zelfhulpgokken.nl/nl. Je kan dat gewoon op je mobiel doen. Hij gaat na de sessie gelijk kijken zegt hij, blij met deze laagdrempelige en gratis optie.
Daarna sparren we over wat hij nu kan doen als alternatief om het duiveltje beter te negeren. Hij vertelt dat hij eerder heeft geleerd dat afleiding goed werkt voor hem. Hij heeft daarom al een cursus Italiaans op de plank liggen, de hardloopschoenen achterin de auto gelegd en hij luistert graag naar podcasts over reizen. We spreken af dat hij een van deze dingen gaat doen als het duiveltje opspeelt.
En de volgende keer sparren we dan verder, ook over wat hij vindt van de Jellinek app.
Deze column is ook in iets gewijzigde vorm gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 18 maart 2025.

Judith Niekel-Sjoerds
Neem contact op
Blog Archief:

Rollenspel

Je depressiever eten en drinken

Bon Ton

Het begint bij een kop koffie
