Skip to main content

"Mama is boos!" deel 2 app versie

Geschreven op | Blog
Afbeelden van OpenClipart-Vectors via Pixabay

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

"Mama is boos!" deel 2 app versie

Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s morgens en tijdens mijn eerste slokjes koffie kreeg ik de hele riedel over me heen. De zoon-van-22-die-tijdelijk-weer-thuis-woont-omdat-de-opleiding-Corona-dicht-is is vertrokken naar een cursus vanmorgen en het schatje heeft gevraagd of er vanavond een loge mag blijven slapen. Want morgen is deel 2 van de cursus en anders moet de loge vijf uur rijden elke dag. Tuurlijk mocht dat – op voorwaarde dat zoonlief zijn kamer netjes op orde heeft en mama-lief daar geen omkijken naar heeft. En mama is de beroerdste niet dus ze heeft lekker eten en toetje voor vanavond gekocht. En gisteren nog expres in het dorp een salade voor zoon-met-cursus gehaald voor lunch vandaag. En, laten we het vooral niet vergeten, ook nog eens bij de sushi-toko twee (één voor hem en één voor de loge) besteld om mee te nemen voor de tweede cursusdag want de cafetaria is natuurlijk Corona-dicht. “Sushi”, vraag ik voorzichtig. Ze zucht en zegt “Dat vindt hij zo lekker en als je dinsdag online bestelt dan krijg je woensdag 50% korting dus dat is dan goed te doen en makkelijk mee te nemen”. “Ze boffen maar met jou”, zeg ik. “Ja, dat vind ik ook eigenlijk” zegt ze nog steeds helemaal pissed off terug. “Dus”, pols ik nu ze een beetje is uitgeraasd, “wat is het probleem?” “Ik loop vanmorgen zijn kamer in om het logeerbed alvast neer te leggen en het is me toch een teringbende! De tranen sprongen in mijn ogen. Ik geneerde me dood. Dus ik was net een uur lang bezig om die zooi op te ruimen. Alles wat ik van de week gewassen en gestreken had was in een hoek gepleurd, overal stonden lege kopjes met gore theezakjes erin…” Ze stopt, totaal verbluft en gefrustreerd. “Zo heb je hem niet opgevoed”, zeg ik meelevend. “Nee”, zegt ze met een diepe zucht, “echt niet.” We zijn beiden even stil en denken na. “Wat ga je doen?”, zeg ik dan. Ze antwoordt, en ik hoor een grijns in haar stem, “hem even appen denk ik en duidelijk zeggen wat me dwars zit.” Ik zeg, met ook een duidelijke grijns in mijn stem: “Goed idee, hij heeft recht op duidelijkheid en grenzen! En daar ben je heel goed in. Ik ben benieuwd.” “Ik stuur je de app wel ter info toe,” zegt ze lachend. Even later krijg ik een “doorgestuurde app” die duidelijk met veel gusto is geschreven: 1. Veel plezier vandaag 2. Je hebt je niet aan de afspraak gehouden om je kamer op te ruimen: het was 1 bende qua kleren etc. Schaam me rot voor loge. Je doet geen mallemoer verder in huis en je had beloofd alles op te ruimen. Net een uur bezig geweest om alles in orde te maken voor je loge. Terwijl ik druk ben. En alles voor je doe incl sushi bestellen voor jou en je vriend en salade halen, wassen en strijken voor je etc. Ik werk me suf om onder andere jouw studie te helpen meebetalen. Zo hoeft het voor mij niet. Ik loop nu een uur dit …werk te doen met tranen in mijn ogen: wat een disrespect voor mij! 3. Dit is de laatste loge voor jou zoals je zult begrijpen. 4. Ik begrijp dat je mijn wassen en strijken niet goed vindt gezien de enorme op elkaar gepropte hoeveelheid kleding die ik had gedaan voor je en overal lag weggefrommeld. Je krijgt een waszak op je kamer en succes. 5. Als je nu gaat appen: “Mijn kast is ook te klein”… B*s. Kijk maar eens bij je grote broer voor tips. En ter overweging: misschien zijn 10 grijze truien ook wel niet nodig of verhuis er een paar naar je bovenste legplank in je kledingkast – die ook een functie heeft. 6 Lekker slim dat dikke extra kussen op je bed- geen wonder dat je last hebt van nek- en schouderpijn? Zeg dat vooral ook tegen de fysio volgende week. 😏 Nou dat was het. En ja, ik ben echt teleurgesteld in je gedrag. Je had het beloofd. Lieve groetjes en tot straks.” Na vijf minuten komt er weer een doorgestuurde app: “Ja, ik ga het nog opruimen.” Het schatje heeft neutraal geantwoord. Dan volgt een uur later nog een appje die wat langer is (kennelijk heeft hij pauze): “Heel erg bedankt. Het spijt me echt. Vrijdag ga ik mijn kamer deep cleanen en veel weggooien.” Boze-mamma stuurt me een😏 erachteraan. De film Schatjes! is er niets bij.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • (Ab)normale angst

  16 oktober 2023
  Hij is midden 40 en loopt er tegenaan dat hij sinds 1 jaar in loondienst is gegaan. Jarenlang was hij zelfstandig ondernemer maar de stress van elk...
 • Rollenspel

  09 oktober 2023
  Hij werkt nu drie jaar voor het bedrijf. In het begin was het allemaal leuk, maar nu – nu is het een struggle geworden. Hij heeft al een paar keer ...
 • Je kopje leegmaken voor 2021

  28 september 2022
  Het is weer december, dit jaar is omgevlogen ondanks (of misschien juist wel door) COVID-19. En deze maand is altijd druk, met alle feestdagen en ...
 • SOS signaal

  09 oktober 2023
  Hij valt stil en kijkt me gefrustreerd aan. Net heeft hij me uitgebreid verteld over zijn fijne relatie die heel lang goed gaat en dan, ineens, ont...
 • Ont-moeten

  04 september 2023
  Ze kijkt me gestrest en wat argwanend aan. Dit is de eerste keer dat ze bij iemand aanklopt om hulp. Normaal trekt ze alles prima maar vorige week...
 • Enorme uitglijder

  25 juli 2023
  Ze is helemaal van het padje af gegaan en in een burn-out beland vorig jaar. Zij die altijd zo sterk was en alles onder controle had. Niets was haa...
 • Bij het foute (rechten)eind

  27 februari 2023
  Ze kijkt me ongemakkelijk aan en wiebelt wat op haar stoel. Ik vraag of ze het fijn vindt als ik eerst even uitleg wie ik ben, wat ik doe en wat ze...
 • Eeuwige Student

  01 juni 2023
  Hij belt op en vraagt of hij even met me kan praten. Als ik hem later terugbel, steekt hij gelijk van wal. Hij heeft een zoon en een dochter. En d...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com