Skip to main content

Regelmatig met vakantie is letterlijk goed voor je hart – maar kan ook pijnpunten in je relatie blootleggen

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Regelmatig met vakantie is letterlijk goed voor je hart – maar kan ook pijnpunten in je relatie blootleggen

Kun je niet wachten tot je (eindelijk!) op vakantie kan gaan? Heel begrijpelijk, even lekker weg van alles en de boel de boel laten. Nieuwe indrukken opdoen in een ander land of cultuur, of thuis gewoon even andere dingen doen dan je normaal doet. Iedereen krijgt het wel te horen: “Ga op vakantie, je moet er even uit. Zal je goed doen.” Maar is dat ook zo? 

Voor sommigen is vakantie opnemen en naar vreemde oorden vertrekken heel lastig. Ze vinden het prima thuis. Op vakantie gaan kan dan ook heel veel stress opleveren. Want niet iedereen zit te springen om nieuwe ervaringen en het onbekende. Dus als je dan toch “moet” omdat het gezin aan je trekt etc, dan kies je sneller voor een vertrouwde plek of je neemt een eigen huisje (tent/caravan) mee. Dan weet je in ieder geval waar je qua overnachtingen aan toe bent. Een ander vindt het juist super om niet te weten waar je morgen gaat slapen en wat je gaat doen. Leve het avontuur!

Wat iemand een “vakantie” vindt varieert dus (sterk) per persoon. En het andere (vakantie)ritme en omgeving kan ook stress in een relatie bloot leggen. Je kan elkaar dan niet ontlopen en zit 24 uur op elkaars lip. Na de winter- en zomervakantie zien mediatoren dan ook in januari en september een piek in het aantal scheidingen. De “rustige” maanden zijn voor hen juni tot en met augustus. Logisch naar mijn mening: iedereen is weg, zijzelf ook een aantal weken, dus het aantal zaken is dan sowieso lager.  

Onderzoek naar de effecten van vakantie op onder meer ons welzijn neemt toe sinds tientallen jaren. Zo bleek wintersport relaties te hebben met een groter ervaren gezondheidsgevoel en welzijn voor werkenden. Maar deze effecten bleken kortdurend te zijn. Ook de effecten van een thuisvakantie (in en om het eigen huis) in plaats van naar andere oorden te vertrekken heeft de belangstelling van onderzoekers. Want is het ook inderdaad zo dat weggaan op vakantie “beter” voor je is dan thuisblijven?

Recent onderzoek bekeek wat het effect was van regelmatig op vakantie gaan voor het hart. De onderzoekers vonden dat deelnemers die regelmatig in het afgelopen jaar trips hadden gemaakt een lager risico hadden op het metabool syndroom en metabole symptomen, die risicofactoren zijn voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Geregeld weg gaan bleek dus goed voor je hart te zijn. Zij adviseren dan ook om echt gebruik te maken van al je vakantiedagen en met regelmaat dagen op te nemen. Onderhoud je relatie ook goed, anders kun je, zoals je net hebt kunnen lezen, met name na de vakantie van een koude kermis thuiskomen. 

Tips van mij en collega lIfecoach Nancy Gheysens om het vakantiegevoel langer te laten duren: 

Neem een koelkastmagneetje mee van alles wat indruk maakte op je, zoals het land zelf, een eiland, stad of een museumtentoonstelling etc. Hang die op je koelkast als trigger om weer aan fijne herinneringen te denken. 
Kook regelmatig zelf een gerecht van het land, streek en stad waar je geweest bent. Online en in de bibliotheek zijn genoeg gratis recepten te vinden. 
De volgende keer dat je iets te vieren hebt ga eens naar een restaurant van het land waar je zulke goede herinneringen aan hebt. Of naar een restaurant van een land waar je de volgende keer naar toe wilt gaan. Ook voorpret is alvast vakantiepret!
Dronk je bijvoorbeeld een bepaalde koffie, water, thee, ouzo, of Pastis op vakantie en vond je dat lekker? Doe dat ook de dag na terugkomst. Blijf je nog even langer in de vakantiesfeer. Zo drinkt Judith nu regelmatig Griekse bergthee, die ze ook in het lokale reformhuis kan kopen.
Zet je lievelingsfoto van je vakantie op je telefoon en (werk)computer/laptop als screensaver.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Wat doe je als je kind ineens geen contact meer met je wil? En je hebt alles uit de kast getrokken?

  20 maart 2023
  Ze zit er helemaal doorheen. Ze begint te huilen als ik de deur opendoe en nog steeds huilend zit ze tegenover me. Een zakdoek wordt in dank afgeno...
 • Eerste liefde

  14 februari 2023
  Hij is 7 jaar oud en, net zoals ik, op het verjaardagsfeestje van zijn moeder. Zijn moeder maakt zich wat zorgen: hij is de laatste paar dagen zo s...
 • Nieuwe rond - (g)een nieuwe kans

  30 september 2022
  Hij wil even met me sparren over het volgende. Op zijn 18de heeft hij met een aantal mannen een opleiding gedaan, en langzamerhand is iedereen (bi...
 • Tolereren of accepteren?

  30 oktober 2023
  Ze heeft al 12 jaar een fijne relatie met haar vriend. Sinds een jaar wonen ze samen en hebben ze alles op orde: huisje, boompje, twee auto’s in pl...
 • Nieuwe Start

  14 oktober 2022
  All good things end sooner or later.... Voor heel veel mensen is er nu een nieuwe tijd aangebroken door Corona en de (energie)crisis. Dingen zijn ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com