Skip to main content

Dead sexy

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Dead sexy

Wolfspinnen en hun gevaarlijke liefdesverklaring 

Als we gaan daten zorgen we ervoor dat we er zo aantrekkelijk als maar mogelijk is uitzien en gedragen. Dat trekt immers potentiele partners aan. In principe hangt daar voor ons geen leven of dood aan vast. Dit is echter niet zo bij de wolfspin, zo bleek uit recent onderzoek. 

Mannelijke wolfspinnen dansen als ze een partner willen aantrekken met hun harige poten als een bezeten dirigent een orkest dirigeert. Hoe hariger en hoe wilder de bewegingen, des te fitter hij overkomt op de vrouwtjes. En dat maakt gewild en geeft je dus een grotere kans op nageslacht. Herken je dat? 

Maar dit machogedrag maakt ze ook gemakkelijk zichtbaar voor insectenetende vogels en andere dieren die graag spinnen eten. Om te kijken of dat ook echt zo was, hebben onder meer bioloog Uetz van de Universiteit van Cincinatti een experiment opgezet waarbij blauwe gaaien in gevangenschap werden getraind (?!) om knoppen in te drukken wanneer ze wel of geen wolfspin zagen op videoschermen. Toen dat onder de knie (beter: knop) was, hebben ze video’s gemaakt van een ondergrond bedekt met gevallen bladeren waarop ze beelden plaatsen van een mannelijke wolfspin die of stilstond, bewoog of een liefdesdans aan het doen was. De getrainde gaaien kregen vervolgens de videos op een plat beeldscherm op de grond te zien. 

Als je van bovenaf keek, verdwenen de zwarte-en-bruine spinnen temidden van de dode bladeren. De gaaien konden dan ook moeilijk de spinnen zien als ze in “freeze”-mode waren en niet bewogen. De gaaien zagen de spinnen gemakkelijker als ze aan het lopen waren maar de spinnen werden snel gezien als ze hun rituele liefdesdans deden, met alle mogelijke dodelijke gevolgen van dien. 

Misschien leuk om te vermelden: spinnen communiceren aanvullend met elkaar via multimodale communicatie: vrouwelijke spinnen laten een ferronenspoor achter in hun spindraad en op de grond als ze daar met hun buik over wrijven. Wanneer een mannetje in hun gezichtsveld komt, gaan ze springen en schudden met hun poten op de bladeren waardoor vibraties ontstaan. Die worden opgevangen door de poten van potentiële partners. De mannen zwaaien dan met hun voorpoten om de aandacht van het vrouwtje te trekken. 

Maar daardoor trekken de macho-mannetjes ook meer de aandacht van insectenetende dieren, die de spinnen erg smakelijk vinden. En door spinnen te eten zorg je bovendien als vogelmoeder dat je baby zich goed kan ontwikkelen omdat je taurine binnenkrijgt, dat belangrijk is voor de neurologische ontwikkeling van je kleine vogeltjes. Dus zijn vogels erg alert op deze hapjes.

Waarom opteren mannelijke spinnen dan voor het opvallende “dead sexy” dansje? De onderzoekers stellen dat genetische fitness gemeten wordt aan of je wel of geen nageslacht produceert. Hoewel het dus logisch lijkt als spin om je diep onder de bladeren te begraven en te doen alsof je dood bent om zo lang mogelijk te blijven leven, levert dit dus niets op voor het diersoort als zodanig. En dus heeft de “dodendans” ook zijn nut. Helemaal omdat volgens Uetz vrouwtjesspinnen, ook al hebben ze minuscule hersenen, zeer kieskeurig zijn. Dus wil je paren als mannelijke spin, dan moet je als een gek dansen en je harige pootjes goed laten zien, met alle risco’s van dien. 

Met dit in gedachten, hoe kijk jij nu aan tegen het daten in de mensenwereld? Zie je paralellen? Overwint jouw partnerwens jouw angsten om te (gaan) daten? 

Tegenlezer: Nancy Gheysens, MSc

Bronnen: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376635718301426?via%3Dihub

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190620121431.htm

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • Tolereren of accepteren?

  30 oktober 2023
  Ze heeft al 12 jaar een fijne relatie met haar vriend. Sinds een jaar wonen ze samen en hebben ze alles op orde: huisje, boompje, twee auto’s in pl...
 • Laatste redmiddel

  24 april 2023
  Wat kun je nog doen je als je nooit echt lekker slaapt en dat dit niet komt door een speciale ziekte, je hebt dit gewoon ingebakken meegekregen. De...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
 • “Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

  27 september 2022
  Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ...
 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com