Skip to main content

Life Audit

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Life Audit

Hij is bijna 50 en heeft op zijn werk net een cursus gedaan met daarbij een Life Audit. Hier geef je dan aan of je op verschillende terreinen (denk aan werk, relaties, gezondheid etc) goed bezig bent. Dus eigenlijk inventariseert de audit hoe je er nu bij staat op meerdere gebieden.

Hij doet het goed, vertelt hij me vergenoegd. Op alle gebieden scoort hij lekker maar er zijn natuurlijk altijd verbeterpuntjes. Bijvoorbeeld op het gebied van vrije tijd, daar kan hij wel wat meer tijd en aandacht aan besteden. Dus dat wil hij ook gaan doen.

Ik knik begrijpend en zeg “Fijn om te horen dat het zo lekker loopt allemaal. En er zijn altijd dingen die net even iets beter of soepeler kunnen lopen natuurlijk. Dus goed bezig zou ik zo zeggen. Wat brengt je bij mij?” Hij zegt “Nou, ik zou heel graag jouw mening eens willen hebben en kijken wat ik nog meer zou kunnen doen. En checken dat ik geen dingen mis nu met deze audit bijvoorbeeld. Daar was ik eigenlijk wel benieuwd naar.” Ik zeg “Oh leuk, dat doe ik heel graag en ik denk met alle plezier met je mee.” Hij heeft de life audit niet bij de hand, maar zal het mailen naar me.

Ik geef hem linkjes mee voor twee andere tests die, als ik hem goed begrepen heb, heel aanvullend zijn op zijn test. Eentje gaat namelijk in op wat voor jou waardevol is en hoe je daarnaar nu leeft. Dat ga je bekijken in die test voor 10 verschillende gebieden. De andere test geeft een goed inzicht in je krachten en sterktes.

Hij zegt meteen nadat ik hem de eerste test heb uitgelegd: “Shit, daar kijkt die life audit eigenlijk helemaal niet naar. En dat is natuurlijk wel belangrijk.” Ik leg uit dat (levens)geluk ontstaat als bijproduct wanneer we dingen doen die waardevol en belangrijk voor ons zijn. Dus wil je een waardevol en gelukkig leven leiden dan is het heel fijn om goed voor ogen te hebben wat belangrijk voor je is en waar je voor gaat. Want een leuk, comfortabel leven is fijn maar misschien niet zo heel waardevol voor iemand – en dan kun je nog heel ongelukkig zijn terwijl je het in de ogen van anderen heel goed hebt.

Hij kijkt me aan en zegt: “Oh, ik heb nu al zin om die testen in te gaan vullen en te gaan kijken of en hoe dat overeenkomt met wat heb ik al heb gedaan. Dit is ook al heel verhelderend.”

We spreken af dat de volgende keer we de 3 testen gaan bespreken en dan gaan kijken welke stappen hij graag zou willen gaan zetten op basis van de verkregen inzichten.

Hij lacht me toe en zegt “ik vind dit echt gaaf om te doen.” “Goed bezig” zeg ik, ter afscheid.

=> Hoe ziet jouw life audit eruit en wat is er voor jou waardevol in je leven?

=> Handel en leef je daar genoeg naar?

 

Deze column is in iets kortere vorm ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 13 maart 2024.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • P(f)ew: Checking up on old loves…

  28 september 2022
  A love flame may not sometimes not be everlasting as many of us have found out during our lifespan. One of the perks (?) of the online world, is t...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...
 • Praatjesmaker

  21 november 2022
  Praatjesmaker Ze vindt het moeilijk om een gesprek te beginnen en te eindigen vertelt ze me. “Dan kom ik bijvoorbeeld op straat een medestudent te...
 • De blinde vlek

  29 september 2022
  Ik krijg een appje van een coachee die anders met stress om wil leren gaan. Hij is duidelijk geïrriteerd. De laatste paar dagen waren er verschill...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com