Skip to main content

In 16 tellen Zen

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

In 16 tellen Zen

Hij werkt op de IT-afdeling bij een snelgroeiende startup en dat bevalt heel erg goed. Sinds twee maanden heeft hij een nevenfunctie erbij. Leuk en uitdagend en hij doet het graag. De stress van de nieuwe taak, hoe interessant ook, doet hem echter letterlijk soms naar adem snakken.

Hij zegt “Ik verstijf steeds vaker van angst. Ik ben dan volledig in paniek, denk dat ik alles fout doe en het echt nooit meer goed komt.” En oh ja, hij heeft ADHD en slikt daar medicatie voor en waarschijnlijk heeft hij ook wat autistische trekken. Of ik hem kan helpen om weer meer rust in zijn hoofd, hart en lichaam te krijgen? Want dit trekt hij niet lang meer.

“Wat ontzettend rot voor je dat je je zo gestrest voelt op het moment. Daar help ik je graag bij om hier anders mee om te gaan. Heb je interesse om iets te leren dat commando’s ook geleerd wordt te doen als ze onder vuur worden genomen zodat ze snel weer logisch kunnen nadenken? Want zo voelt het misschien ook wel voor jou op de werkvloer” pols ik. “Nou, ja, zo voelt het eigenlijk inderdaad wel. En die oefening klinkt nog stoer ook” zegt hij, blij verrast.

Ik vraag of als hij de paniek voelt hij toevallig ook heeft gemerkt of hij dan hoger en sneller ademhaalt. Hij zegt gelijk “Echt wel, ik ga dan zeker twee keer zo snel ademhalen.” Ik leg hem uit dat door de snellere hartslag en de hogere ademhaling er automatisch allerlei stresshormonen vrijkomen in ons lichaam. Goed bedoeld, namelijk om ons te helpen ‘het gevaar’ te bestrijden. Maar het gevaar bestaat vaak alleen in onze gedachten. Herkent hij dit? Hij knikt weer gelijk ‘ja’.

Ik vertel dat het goede nieuws is dat we ons lichaam ook weer het ‘all clear’ signaal kunnen geven door onze ademhaling weer naar het normale tempo terug te brengen. Dit doen de commando’s met behulp van de ‘4 x 4’ ademhalingsoefening. Het wordt ook wel box breathing genoemd. In no-time ga je uit de paniekstand. Hoe gaat deze 4 x 4: je ademt vier tellen rustig in, je houdt de adem vier tellen vast, je ademt vier tellen rustig uit en je houdt hem weer vier tellen vast. Dit doe je vier keer. Daarom heet hij de 4 x 4. We doen het een keertje samen, hij wordt gelijk rustiger.

De volgende keer dat ik hem zie vertelt hij enthousiast dat hij de 4 x 4 regelmatig op de dag doet: “Het lijkt wel magie, die oefening. Ik word er zo snel rustig van, bijna helemaal Zen. Niet normaal, joh het effect van die simpele ademhaling.”

Hele eenvoudige tips en tools kunnen je leven al erg positief beïnvloeden zonder dat je er veel voor hoeft te veranderen of te doen. Probeer deze ook eens?

Deze column is ook gepubliceerd op 22 april 2024 in de Baarnsche Courant.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • "De Grote Liefde"

  30 september 2022
  Ze vertelt dat ze net vijftig is geworden en een fijne partner in haar leven mist. Of ik toevallig leuke mannen ‘in voorraad’ heb en haar daaraan k...
 • Nieuwe rond - (g)een nieuwe kans

  30 september 2022
  Hij wil even met me sparren over het volgende. Op zijn 18de heeft hij met een aantal mannen een opleiding gedaan, en langzamerhand is iedereen (bi...
 • "Wat een flutoefening dacht ik eerst"

  25 september 2022
  Hij is eind vijftig en, zoals hij zelf aangeeft, “even van het padje af”. We proberen nu samen (online) uit te puzzelen hoe hij weer op het juiste ...
 • 4 x 4

  07 augustus 2023
  Ze komt eigenlijk bij me om anders met werkstress om te gaan. Haar baan in de verpleging vergt veel van haar – ze staat constant aan. Als ik haar v...
 • Maak je mijn glas weer even vol?

  28 september 2022
  Ze zit er helemaal doorheen want alles, maar dan ook echt alles, zit tegen. Ik vraag belangstellend wat er allemaal tegen zit. Dat is niet tegen d...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com