Skip to main content

Action Man

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Action Man

Alles in zijn privéleven is een beetje vastgelopen, en nu loopt het ook niet meer lekker op zijn werk. We gaan daarom aan de gang om te kijken wat hij kan doen om alles weer op de rit te krijgen en hij weer lekker in zijn vel kan zitten.

Een grote reden waarom het niet goed met hem gaat blijkt te zijn dat hij eigenlijk helemaal geen vrije tijd meer voor zichzelf heeft. Hij voelt zich overspoelt door alles - niets komt meer uit zijn handen, zowel thuis als op het werk. Hij wil zijn ‘mojo’ terug hebben.

We komen erachter dat bijtanken in het weekend niet meer lukt. Hij is co-ouder en hij zorgt om de week voor zijn drie tieners. De andere, ‘kinderloze’ week, werkt hij meer en reist hij al vier jaar in het weekend naar zijn LAT-relatie in Belgie. Zij is gescheiden en heeft nog kleine kinderen thuis. Vermoeiend voor hem als vijftiger zegt hij, met een halve grijns, en het rijden breekt hem echt op. Hij twijfelt al langer sterk of er toekomst in deze relatie zit: hij wil sowieso niet die kant op verhuizen en zij niet zijn kant.

Ik vraag hem waar hij nu de meeste behoefte aan heeft. Hij zegt meteen: “Rust, zodat ik weer kan nadenken en dingen ook echt gaan doen.” Ik stel daarom voor dat we eerst gaan kijken hoe we zijn energie weer goed op peil kunnen brengen en houden, zodat hij weer focus heeft op het werk en thuis lekkerder in zijn vel zit. Dat lijkt hem een uitstekend idee.

Hij krijgt daarom ‘thuiswerk’ mee, onder andere 30 minuten elke dag iets doen waar hij blij van wordt en energie geeft. Ook vraag ik hem eens na te denken over zijn ‘ideale’ bijtankweekend en wat hij daarvoor nodig heeft.

Als ik hem twee weken later spreek begint hij meteen te vertellen hoe geweldig zijn weekend thuis is geweest. Voor het eerst weer een avondje voetbalkijken met zijn voetbalmaten. Want, oh ja dat had hij nog niet verteld maar hij had het uitgemaakt met zijn vriendin, dat gaf zoveel rust.

Op het werk merkte hij ook al verschil. Alleen moest hij nu wel gewoon focus blijven houden en dingen ook blijven oppakken en afronden. Had ik nog tips daarvoor?

Ik kijk hem aan en zeg met pretlichtjes in mijn ogen: “Nou, je bent wel gelijk van de actie nu. Ken je Action Man van vroeger, die pop?” Hij knikt enthousiast van ja. Ik vervolg, half plagend “Als je nou een poster van Action Man maakt en daar een foto van je hoofd opplakt en die ophangt, zou dat je stimuleren?” Hij lacht en zegt: “Zeker weten, die poster komt er en hang ik boven mijn bureau thuis!”

Terwijl hij de deur uitloopt wordt hij gebeld door zijn werk en ik hoor hem vrolijk zeggen “Ja, regel ik voor je. Ik ben de Action Man”. :) 

Deze column is ook in iets kortere vorm verschenen in de Baarnsche Courant van 27 november 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Daarom zijn er vriendinnen

  27 september 2022
  Of: Hoe geef je geen compliment Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat...
 • Laatste redmiddel

  24 april 2023
  Wat kun je nog doen je als je nooit echt lekker slaapt en dat dit niet komt door een speciale ziekte, je hebt dit gewoon ingebakken meegekregen. De...
 • WOOP

  30 september 2022
  Hij zucht gefrustreerd als ik hem vraag waar ik hem mee kan helpen. “Ik wil even gewoon met je sparren” zegt hij. “Ik heb namelijk allemaal ideeën ...
 • Een gewicht(ig) probleem

  30 september 2022
  Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel een probleem, zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht had nog voor Corona! Maar l...
 • "Ik ben niet meer de oude"

  30 september 2022
  Ze neemt een slok koffie en zucht even. Ik vraag voorzichtig “Gaat het?” Ik weet dat ze chemo heeft gehad en daar nog steeds last van heeft en sne...
 • Oefening voor als je het moeilijk hebt

  30 september 2022
  Heb je het ergens heel erg moeilijk mee? Probeer dan deze oefening eens. 1. Denk aan de persoon van wie je het allermeest op de hele wereld houd. ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com