• Home
 • Blog
 • Career Story Interview (CSI)

Career Story Interview (CSI)

Geschreven op | Blog

We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zult nemen.

Het kan bovendien zomaar verbonden zijn met een andere mijlpaal in je leven, zoals een ‘kritieke leeftijd’ bereiken waarop je bepaalde dingen “moet” zijn of “moet hebben gedaan”. Want dat heb je meestal onbewust met de paplepel meegekregen. Denk aan 30 jaar worden met gedachten als “ik moet nu volwassen doen en een gezin stichten en echt carrière maken, anders is het te laat”. Of 40 worden, een leeftijd waarbij je meer gaat stil staan bij levensvragen: “Is wat ik nu doe ook echt wat ik wil doen, wat is belangrijk voor mij?” Als 50-er: “Wat wil ik nog bereiken en doen, als ik iets anders wil gaan doen moet het nu.” En als 60-er ben je meestal bewuster bezig met: “wat is nu echt belangrijk in mijn leven en wat wil ik nalaten, als ik wat wil nalaten?”

Op die kruispunten maalt er van alles door je hoofd, op de voorgrond maar vaak nog veel irritanter als continue achtergrondmuziek tijdens alles wat je doet: wat kan ik, wat is haalbaar, wat zijn mogelijke consequenties inclusief de vele beren die je in gedachten al je pad ziet blokkeren.

En ondertussen kom je er niet uit, raak je steeds ongelukkiger en ontevredener want “dit is het ook niet”. Je gaat aan alles twijfelen en je bent in staat om de knuppel in het hoenderhok te gooien en een enkeltje richting Timboektoe te boeken. Het liefst meteen.

Herkenbaar?

Career Story Interview, ofwel CSI, kan je helpen beter grip te krijgen op wie je bent, wat belangrijk voor je is en wat de rode draad in jouw werk en jouw leven is. Want soms zijn we die draad gewoon even kwijtgeraakt tussen de bomen in het bos, als we die draad überhaupt al hadden gevonden. Maar die draad is echt (weer) te vinden!

De aanpak

Samen gaan we via jouw jeugdhelden en favoriete boeken/films terug in de tijd. Als CSI-detectives pakken jouw levensdraad op en gaan onderzoeken wat voor jou nu cruciaal en de kern is. Dit neemt slechts 1 sessie van ongeveer 2 – 2.5 uur in beslag. Tijdens de sessie krijg je vaak al goed zicht op jouw rode draad en wat belangrijk voor je is. Daarna krijg je jouw levensverhaal uitgewerkt toegestuurd, met ‘thuiswerkvragen’. Deze vragen helpen je bij het integreren van de rode draad in je leven en wat voor vervolgstappen je met deze kennis zou willen zetten. Dat bespreken we dan in de tweede, en laatste sessie die ongeveer 1 uur duurt.

Waarom zou je CSI willen doen?

CSI is een fijne, ontspannen en goed doordachte, op wetenschappelijke inzichten gebaseerde methode. Je hoeft hierbij verder geen IQ testen te doen, ingewikkelde competentieopdrachten uit te voeren, vragenlijsten in te vullen etc. Centraal staat wie er tijdens jouw jeugd belangrijk voor je was en waarom dit zo was. Tijdens je jeugd werd je je immers al bewust van wat voor jou belangrijk was en welke mensen jou daarom aanspraken en inspireerden. Het grote voordeel van CSI vind ik dat JIJ centraal staat – jouw normen, waarden en ervaringen, jouw morele kompas, jouw talenten en kennis – dat is waar het om draait.

Andere testen die je helpen om meer grip te krijgen op talenten, mogelijke jobs en vervolgstappen gaan vaak uit van diverse categorieën, variërend van “doener, dromer, denker …” en kleurcodes (“jij bent rood, geel, blauw of groen…”) tot aan specifieke competentie-, interesse- en IQ-testen op basis waarvan dan een advies volgt. Maar jij bent niet in een categorie te vatten, je bent een uniek mens. Jij kan de kleur geel scoren in een bepaalde test, of een “doener” zijn net zoals je collega – maar dat betekent niet dat jullie hetzelfde willen en wensen! Bovengenoemde testen kunnen je helpen om meer inzicht in jezelf, je capaciteiten en je talenten te krijgen. Maar vaak draait het toch om redelijke “standaard uitkomsten”. Het zijn immers meestal gestandaardiseerde testen.

Dit in tegenstelling tot CSI dat helemaal op jou gericht is. Ik vergelijk CSI daarom ook wel met cadeautje voor jezelf: even “me, myself and I” tijd, net zoals je dat boekt bij een professionele masseur of schoonheidsspecialiste. Je wordt even goed en op een prettige manier onder handen/onder de loep genomen zodat je er weer tegenaan kunt. Op sommige momenten in je leven is dat nodig en nuttig. Die momenten kent iedereen, dat hoort bij het leven. Ik vergelijk die kruispunt-momenten graag met soms even dobberen in stilstaand water, om zo weer de juiste levensroute verder af te kunnen varen.

Lijkt het je leuk en wil je samen met mij je rode draad weer oppakken? Mail dan naar info@jnscoaching.nl of bel/app 06-23836820. Ik vertel je er graag meer over!

 

Bronnen:

Savickas, M. L. (2005). The Theory and Practice of Career Construction. In S. D. Brown & R. W. Lent (Eds.), Career development and counseling: Putting theory and research to work (p. 42–70). John Wiley & Sons, Inc..

Taber, B. J., Hartung, P. J., Briddick, H., Briddick, W. C., & Rehfuss, M. C. (2011). Career Style Interview: A Contextualized Approach to Career Counseling. The Career Development Quarterly, 59(3), 274–287. doi:10.1002/J.2161-0045.2011.TB00069.X

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Door de drukte zie je de mensen om wie je geeft te weinig... en dan is het ineens te laat

  16 november 2022
  Meestal zijn de personen die ons het dierbaarst zijn als eerste het slachtoffer van onze drukte. We gaan er meestal ook nog vanuit dat die achter o...
 • Oefening voor als je het moeilijk hebt

  30 september 2022
  Heb je het ergens heel erg moeilijk mee? Probeer dan deze oefening eens. 1. Denk aan de persoon van wie je het allermeest op de hele wereld houd. ...
 • Excelleren

  12 januari 2023
  Hij wil alles perfect doen op het werk en thuis. Maar de laatste tijd loopt het niet meer lekker en is hij gestrest om niets. Laatst was hij zo bo...
 • Het Experiment

  28 september 2022
  Ze had gebeld en het had haast – of ze even aan mocht komen waaien, met mondkapje en ze zou echt afstand bewaren. Binnen een uur zit zit ze tegeno...
 • Mini Bodyscan

  28 september 2022
  Welcome to the guided meditation of the mini body scan. I also like to call this exercise a reboot of your body and mind in less than 10 minutes. I...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!