Skip to main content

ChatGTP

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

ChatGTP

Ze vermoedt dat ze of ADD of ADHD heeft. Daar loopt ze nu zo tegenaan dat ze het graag zeker wil weten. Ze komt sparren om te kijken hoe ze dit het beste kan aanpakken. Zowel op het werk als privé heeft ze last van het feit dat ze snel overprikkeld is en zich ‘overwhelmed’ voelt.

Ze vertelt “Dan moet ik me echt terugtrekken en kan ik niemand om me heen hebben. Thuis is dat wel te doen, dan zeg ik dat tegen mijn man en ga ik naar de slaapkamer. Maar op het werk is het voor mijn gevoel net een kippenhok. Ik werk nu veel thuis, maar ik mis hierdoor veel. Maar wanneer ik naar kantoor ga ben ik om 14 uur kapot en komt er niets meer uit mijn handen.” Ze zucht diep en kijkt teleurgesteld naar beneden.

Ik zeg “Ja, zo’n kantoortuin lijkt me ook heel afleidend en veel energie kosten. Heb je al eens overwogen om een noise-cancelling koptelefoon te gaan gebruiken?” Ze zegt dat ze daar wel eens over na heeft gedacht maar dat ze zich schaamde om dat te gaan doen. Dat stond zo stom vond ze. Ik vraag haar of zij het erg zou vinden als een collega dit doet op het werk omdat hij anders te veel afgeleid zou zijn. Ze zegt gelijk “Nee joh, kan mij dat schelen, als hij daar lekkerder mee werkt, prima toch.”

Het kwartje valt al halverwege de zin. “Ik kan het gewoon vragen aan mijn teamleider en mijn collega’s uitleggen en gewoon kijken of het helpt, he?” vraagt ze, me wat schaapachtig aankijkend. Ik geef haar een knipoog en knik ‘ja’. We sparren verder over waar ze zich kan laten testen en wat ze daarvoor moet doen.

Ze bericht later via de chat dat de koptelefoon is besteld. Ze is wel wat down want het testen op AD(H)D gaat hem niet worden: te duur en haar ziektekostenverzekering vergoedt niets. Ik tip haar eens bij haar werkgever te checken of ze zouden willen bijdragen.

De volgende sessie vertelt ze blij dat haar leidinggevende het zeker wil voorleggen aan HR maar dat ze dan voor hem wel moet opschrijven waarom de test nodig en nuttig is. “Logisch natuurlijk, maar ik heb nu allerlei spoedklusjes en die gaan voor. En dan gaat het weer op de lange baan. Want ik moet daar echt voor gaan zitten,” zegt ze, sip. Ik vraag haar of ze ChatGTP kent, dat nieuwe AI-programma. “Ja, daar werk ik af en toe mee” zegt ze. “Nou, gebruik dat om je casus te schrijven. Je typt de kernwoorden in en voilà, een prima basisstuk. Hoef je alleen fijn te slijpen waarschijnlijk” zeg ik. Ze kijkt me stil aan terwijl een montere grijns over haar gezicht trekt. “Ga ik zo gelijk doen” zegt ze blij.

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 29 januari 2024.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Zure matten

  13 november 2023
  Ze komt voor het eerst bij me. De eerste sessie zegt ze “hallo” en begint gelijk te huilen. Als ze wat rustiger is krijg ik het verhaal te horen: z...
 • Succesvol leven en werken: hoe doe je dit op dit moment?

  30 september 2022
  Hoe succesvol ben jij geweest deze week? Je denkt nu vast gelijk aan alles waar je bovenaan een of andere ranking bent geëindigd, van de meeste omz...
 • Maak je mijn glas weer even vol?

  28 september 2022
  Ze zit er helemaal doorheen want alles, maar dan ook echt alles, zit tegen. Ik vraag belangstellend wat er allemaal tegen zit. Dat is niet tegen d...
 • Kopje thee om beter te slapen?

  30 september 2022
  Het is zo eenvoudig als het lukt: zalig slapen. Lekker in bed gaan liggen, je hoofd op het kussen leggen en binnen een paar minuten in dromenland ...
 • Mini Bodyscan

  28 september 2022
  Welcome to the guided meditation of the mini body scan. I also like to call this exercise a reboot of your body and mind in less than 10 minutes. I...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com