Skip to main content

4 x 4

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

4 x 4

Ze komt eigenlijk bij me om anders met werkstress om te gaan. Haar baan in de verpleging vergt veel van haar – ze staat constant aan. Als ik haar vraag of ze privé ook last van stress heeft aarzelt ze even. Dan haalt ze diep adem en begint te vertellen.

Ze heeft het zwaar voor haar kiezen gehad: een man met een drugs- en gokverslaving heeft diepe sporen in haar financiële en emotionele leven en dat van haar twee dochters achtergelaten. Na 10 jaar heeft ze alles weer zo’n beetje op de rit. De schulden die haar ex-man had gemaakt tijdens hun huwelijk zijn afbetaald en ze trouwt nooit meer in gemeenschap van goederen, zegt ze gedecideerd. Als ze ooit weer wil trouwen, want haar geloof in de mensheid (lees: manheid) is behoorlijk aangetast.

Ook met haar ene dochter loopt het moeizaam: die heeft een ‘aardje naar haar vadertje’. Laatst kwam ze thuis en lag er op de kamer van dochterlief lachgas. Ze had er niet om kunnen lachen. De dochter heeft een maand lang huisarrest. Maar die is nu ook bijna 18 en protesteert van alle kanten. Dochterlief zegt dat ze dan de laatste paar maanden tot haar 18de wel bij haar ex gaat wonen. Die ex gaat nu weliswaar goed, maar toch. Zijn verleden hè, dat is misschien toch nu niet de beste optie voor haar dochter.

En dan had ze ook nog haar hoogbejaarde vader, die slecht slaapt en laatst uit bed was gevallen. Bleek de stakker een gebroken heup te hebben en zat hij nu in een revalidatiecentrum. Daar was ze dan ook mantelzorger voor.

“Tjemig, wat krijg jij het voor je kiezen” zeg ik meelevend. “Waar zou je nu het meest bij gebaat zijn?” vraag ik dan. Ze denkt even na en zegt dan: “Gewoon even te kunnen spuien bij iemand die me niet kent en niet veroordeelt, dat is al fijn.” We blijven even stil en ze zegt dan: “Ik wil zo graag weer rust in mijn hoofd. Het is zo vol en zwaar, ik voel me constant alsof ik in paniek ben.” ”Dat verbaast me niets met zoveel op je bordje” zeg ik.

Ik vraag haar waar haar ademhaling zit: hoog bij de borst of meer in haar buik? Ze wijst meteen op haar borst. Ik leer haar de 4 x 4 ademhaling, ook wel ‘box breathing’ genoemd. Je ademt vier tellen rustig in, houd de adem vier tellen vast, ademt vier tellen uit en dan houd je je adem weer vier tellen vast. Dit doe je vier keer. We doen het samen.

“Het voelt gelijk veel kalmer” zegt ze dan verrast. Ik adviseer “Ga dit doen de komende tijd, het liefst elk uur bijvoorbeeld, en kijk wat het je brengt.”

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 7 augustus 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Lichter werken en leven met zelfkritiek

  09 mei 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • Lichter werken en leven: veerkrachtiger door en met zeflcompassie

  28 september 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
 • Je snackmonstertje te lijf

  27 september 2022
  Oefening: het ‘late night snackmonster’ te lijf Komt het snackmonster ook bij jou langs als je nog wat later op de avond op de bank zit te hangen...
 • (Z)waar woord

  30 september 2022
  Hij heeft een donderwolk boven zijn hoofd. Als ik vraag wat er aan de hand is, steekt hij gelijk van wal: “Er zijn enorme problemen op het werk. We...
 • Wereldpijn

  23 oktober 2023
  Ze is dik in de 80, stevent recht op me af in de supermarkt en zegt: “U bent van die columns toch, mag ik wat vragen?” We zoeken een rustig plekje ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com