Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te lijf: eet of drink je dit al? | JNS Coaching Baarn
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te lijf: eet of drink je dit al? | JNS Coaching en Levenslooppsychologie
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te lijf: eet of drink je dit al? | JNS Levenslooppsychologie Baarn
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te lijf: eet of drink je dit al? | JNS LevensCoach Utrecht
Coaching
Psycholoog
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te lijf: eet of drink je dit al?
“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te lijf: eet of drink je dit al?
Een eerdere post ging over het bloeddrukverlagende effect van watermeloen. Maar er zijn veel meer dingen die je zelf kunt gaan eten en/of drinken om je bloeddruk goed te houden of te verlagen. Een globaal overzicht van een aantal groenten, vruchten en specerijen die de bloeddruk positief kunnen ondersteunen vind je beneden, onder andere gebaseerd op een artikel in MedicalNewsToday.
Nog niet alles is wetenschappelijk (sterk) bewezen, zoals het gebruik van kaneel bijvoorbeeld. Dus wees kritisch op wat je leest, zoals eigenlijk natuurlijk voor alles geldt.
Bananen
Het mineraal kalium in bananen helpt het effect van natrium te neutraliseren (zout) en heeft een bloeddrukverlagende werking. Rijpe bananen bevatten gemiddeld zo’n 360 milligram kalium.
Andere voedselbronnen rijk aan kalium zijn:
Avocado’s
Cantaloupe en honingmeloenen
Heilbot
Paddestoelen
Zoete aardappelen
Bonen
Tomaten
Mensen met een nierproblemen wordt ten zeerste aangeraden om eerst met hun dokter te overleggen als ze hun eetpatroon willen wijzigen omdat te veel kalium voor hen schadelijk kan zijn.
In 2015 bleek uit onderzoek dat vier weken duurde dat het dagelijks drinken van 250 ml rood bietensap leidde tot een lagere bloeddruk. Gemiddeld nam de bloeddruk af met 8/4 mm Hg. De eerste positieve effecten waren al merkbaar binnen 24 uur volgens de onderzoekers.
(Bos)bessen en aardbeien
Dit fruit bevat anthocyanen, een soort van flavonoïden, die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Uit een studie onder ruim 34.000 deelnemers met hoge bloeddruk bleek dat diegenen die de hoogste dosis anthocyanen hadden ingenomen via vooral bosbessen en aardbeien een verminderd risico van 8% hadden op hoge bloeddruk in vergelijking met de groep met een lage dosis.
Granaatappel(sap)
Volgens een studie uit 2012 die 28 dagen duurde kan door het dagelijks drinken van een glas granaatappelsap ook je bloeddruk worden verlaagd. Als je dit in een fles koopt, check dan goed dat er geen suiker aan is toegevoegd.
Kaneel
Het vroegere dure kaneel werd in de Middeleeuwen gebruikt om hoesten, artritis, en keelpijn te genezen. Ook wordt kaneel wel ingezet bij problemen met de spijsvertering, bronchitis, diabetes en bij gebrek aan eetlust, hoewel dit niet altijd wetenschappelijk ondersteund is.
Een analyse van drie verschillende onderzoeken met kaneel bij pre-diabetes en diabetes patiënten met hoge bloeddruk bracht aan het licht dat kaneel de systolische bloeddruk met 5.39 mm HG en diastolische bloeddruk met 2.6 mm HG had verminderd. Meer onderzoek hiernaar is echter nodig.
Zowel rauw als gebakken heeft knoflook een positief effect op de gezondheid.
Uit onderzoek met knoflook extract bleek dat zowel de onder- als bovendruk van mensen met een hoge bloeddruk was verminderd. Daarnaast wordt knoflook ook veel gebruikt voor verschillende kwalen die verband houden met bloedsysteem en het hart, zoals hoog cholesterol en een hartaanval.
Knoflook wordt ook door sommige gebruikt bij het voorkomen van verschillende kankersoorten,zoals longkanker, prostaatkanker, borstkanker en darmkanker, maar niet alles hiervan wordt (nog) gestaafd door onderzoek.
Let op: knoflook kan bloed verdunnend werken.
Pure chocolade
Uit een meta-analyse van 15 onderzoeken bleek dat regelmatig/dagelijks een stukje pure chocolade dat minimaal 70% cacao bevat de bloeddruk in mensen met een hoge bloeddruk of prehypertensie lijkt te helpen verlagen.
Spinazie en sla en donker groene bladgroenten
Eet regelmatig biologische spinazie en/of sla uit de volle grond. De kalium helpt, zoals bij bananen, een hoge bloeddruk tegen te gaan. Waarom is biologisch en uit de volle grond te prefereren? Die bevatten minder nitraat.
Spinazie is een superfood: er zitten heel veel voedingsstoffen in en het bevat weinig calorieën. Spinazie, met zijn proteïne, vitamines en mineralen is goed voor je huid, haar en botten. Ook als je last van constipatie hebt, kan spinazie eten helpen doordat het veel water en vezels bevat.
Voeding met lycopeen
Voedingsmiddelen met lycopeen lijken te helpen de bloeddruk te verlagen en te helpen het cholesterol aan te pakken. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, wortelen, rode meloen, papaja, roze grapefruit, en pompoen. Ook lijken deze vruchten en groenten te ondersteunen bij het metabool syndroom en bij verschillende hart- en vaatziekten. De onderzoeken zijn niet altijd even eenduidig, dus meer onderzoek is nodig.
Zure Montmorency kersenconcentraat
Onderzoekers van Northumbria University hebben al verschillende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van dit drankje gedaan. Zij vonden in een onderzoek in 2016 met vijftien deelnemers een significante verlaging van de bloeddruk met7 mmHgin drie uur na inname van 60ml van het drankje, vergelijkbaar wat medicatie doet.
Uit andere onderzoeken bleek dat dit drankje ook zowel de kwaliteit als de kwantiteit van slaap kan beïnvloeden, kan helpen bij jicht en helpt de spieren te herstellen na intensief sporten. Het is online verkrijgbaar als het niet lokaal te verkrijgen of te bestellen is. Google op “Montmorency cherry concentrate”.
LET OP: Sommige voedingsveranderingen kunnen leiden tot snelle resultaten. Als je medicatie voor je bloeddruk gebruikt, kan het zijn dat de combinatie van voeding en medicijnen tot bijvoorbeeld een te grote daling van je bloeddruk leidt. Er zitten bovendien meer stoffen dan benoemd in een vrucht of groente en alles hangt (natuurlijk) met elkaar samen. Controleer je bloeddruk daarom regelmatig als je veranderingen in je eetpatroon gaat doorvoeren en overleg altijd eerst met je (huis)arts of diëtist.

Judith Niekel-Sjoerds
Neem contact op
Blog Archief:

Kies je zwaar

Oude(r) regel

Maximaal re-integreren

"Wat een flutoefening dacht ik eerst"

De klager

Kort lontje

Lichter werken en leven: veerkrachtiger door en met zeflcompassie

"Mama, je lijkt oma wel?!"
