Skip to main content

Het Experiment

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Ze had gebeld en het had haast – of ze even aan mocht komen waaien, met mondkapje en ze zou echt afstand bewaren.

Binnen een uur zit zit ze tegenover me en kijkt me ongelukkig aan, ondertussen een paar keer diep zuchtend en met de voeten over de vloer schuivend. Ze nipt af en toe van de mok koffie die ze in haar handen houdt. Ik wacht rustig af.

Ze haalt diep adem en dan gooit ze eruit dat het al een poosje niet meer goed ging tussen haar partner en haar en nu dacht ze de hele tijd aan scheiden. De hele dag zong het door haar hoofd, ze werd er gek van. Ze kijkt me gepijnigd aan en vraagt: “Wat moet ik nou, we hebben twee schatjes van kinderen, maar hij irriteert me mateloos.”

Ik vraag voorzichtig wat hij doet wat haar zo irriteert. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd, ze gaat helemaal los. Na een tirade van 10 minuten, gooi ik mijn handen gewonnen in de lucht. “Okay, ik weet nu heel goed wat je irriteert en wat hij allemaal fout doet. Hij is, zo heb je gemerkt, alleen maar met zijn werk en zijn eigen hobby’s bezig. Dus hij is al een hele poos geen leuke partner meer voor jou en de relatie gaat rap bergafwaarts. Helemaal nu het thuiswerken voor alle twee zo moeizaam gaat en alles in huis en van de kinderen op jou neerkomt. Zo hoeft het voor jou dus niet meer. Vat ik het zo goed samen?”

Enthousiast en volledig begrepen knik ze volmondig “ja” en pakt een lekker chocolaatje om het te vieren. Dit gaat goed, zie je haar denken. Ik ben even stil en vraag dan: “Hoe leuk ben jij zélf als partner geweest de afgelopen tijd”? Ze verslikt zich in haar koffie, die vraag had ze totaal niet zien aankomen.

Ze kijkt me met grote ogen en een mond vol tanden aan. Dan zegt ze, licht stotterend, “Tsja, ik was ook kortaf, … interesseerde me niet voor zijn dingen of werk…” Ze is stil en kijkt in gedachten even terug op de afgelopen weken. De gedachten doen haar pijn, ik zie haar gezicht vertrekken. “Maar” vervolgt ze dan op verdedigende toon, “ik was ook zo druk met alles, en dan moet ik ook nog aardig tegen hem doen zeker, terwijl hij dat dit niet voor mij is.” Dat laatste komt er zeer opstandig uit.

Ik kijk haar met opgetrokken, vragende wenkbrauwen aan. Ze kijkt terug, denkt diep na en zegt dan aarzelend “Maar dat is geen excuus he? We versterken elkaar alleen maar zo.” Ik knik en zeg, “Zo komt er geen verandering in de situatie. Jullie raken alleen maar meer strengelend in die negatieve spiraal als het zo doorgaat.

Ik vraag “Wil je een experiment doen met me?” Ze kijkt me argwanend aan en vraagt dan aarzelend “Wat voor experiment dan?” Ik zeg “Deze week ga je weer die leuke partner van vroeger zijn – en dat is eigenlijk niets meer of minder dan de partner die je eigenlijk graag wilt zijn en van nature bent! Wees weer attent naar hem toe, vraag belangstellend hoe zijn dag was en luister dan ook echt. Kook zijn lievelingseten en breng hem koffie, thee of wat lekkers als hij twee uur boven zit te werken op zijn kamer. Geef hem een compliment dat hij je zoontje zo goed heeft geholpen met rekenen of lezen of dat het zo fijn is dat hij boodschappen heeft gehaald. En zeg hem dat hij er zo goed uitziet vandaag, of dat die trui zo mooi kleurt bij zijn ogen.” Ze is stil.

Ik vraag zachtjes “Hoe zou jij het vinden als hij dat tegen jou zeggen?” Ze snottert nu en zegt dan, lachend door wat tranen heen, “Ik zou weer helemaal verliefd op hem worden, denk ik. Want hij is me zo lief.”

Ze kijkt me aan als Bambi die Stampertje kwijt is geraakt in het bos.

“Wedden dat je in no-time een verandering in zijn houding zult zien en hij ook weer net zo lief naar jou gaat doen?” Ze neemt de weddenschap graag aan.

Ik krijg drie weken later een appje met een foto van twee stralende mensen aan het strand. Ze zijn een weekendje met zijn 2-en weg. Had hij last-minute spontaan geregeld omdat ze 8 jaar samenwonen. De kinderen waren bij haar schoonzus en zij zaten nu in een leuk huisje aan zee; lekker uitwaaien, goede gesprekken en gewoon genieten van elkaar. Dat hadden ze beiden enorm gemist.

Ze had de weddenschap dik verloren, maar daar waren we alle twee alleen maar blij om.

 

Deze column is op vrijdag 26 februari 2021 geplaatst in De Baarnsche Courant, Sectie Welzijn.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Rollenspel

  09 oktober 2023
  Hij werkt nu drie jaar voor het bedrijf. In het begin was het allemaal leuk, maar nu – nu is het een struggle geworden. Hij heeft al een paar keer ...
 • Action Man

  28 november 2023
  Alles in zijn privéleven is een beetje vastgelopen, en nu loopt het ook niet meer lekker op zijn werk. We gaan daarom aan de gang om te kijken wat ...
 • 365 Gelukbriefjes voor 2024

  04 januari 2024
  “Ik zal blij zijn als dit jaar erop zit. Wat een shit jaar is dit geweest zeg!” roept ze terwijl ze in de stoel neerploft. De koffie die al voor ha...
 • De blinde vlek

  29 september 2022
  Ik krijg een appje van een coachee die anders met stress om wil leren gaan. Hij is duidelijk geïrriteerd. De laatste paar dagen waren er verschill...
 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • Tussentijd

  28 september 2022
  De dochter van een vriendin is overleden na een noodlottig ongeval. En nu is de hele wereld anders. “Sinds San dood is, doet niets er meer toe. Ik...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com