Skip to main content

Bon Ton

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Bon Ton

Hij woont nu 9 maanden weer samen en dat valt hem vies tegen. Eigenlijk wil hij de stekker eruit trekken, en jammer dan van het nieuwe huis dat ze net samen hebben gekocht. Hij trekt dit niet meer, en hij kan alleen nog maar negatief denken.

Op alle fronten krijgt hij nu de hele tijd kritiek: zijn puberkinderen uit zijn eerste huwelijk vinden hem niet meer gezellig en ‘zien hem te weinig’ nu hij in een andere plaats woont. Het kost veel tijd en moeite om elkaar te zien en de weekenden zijn ook vol met sporten en rijdt hij eigenlijk alleen heen en weer naar het sportveld etc. Wat doet hij daar dan?

En in zijn nieuwe relatie mag hij zich niet met de opvoeding bemoeien maar woont hij wel samen met haar kinderen die heel anders opgevoed zijn. En ook zij is ineens heel anders nu ze samenwonen. Hij voelt zich echt in een hoek gedrukt met van alles dat er ‘moet’. Zo hoeft het voor hem niet meer.

We gaan dus aan de gang om te kijken hoe we meer rust en ‘fun’ voor hem terug kunnen krijgen in het dagelijkse leven. Ik geef hem praktische tips en tools hiervoor mee en dat werkt, zegt hij aangenaam verrast, al in de volgende sessie. Hij voelt zich veel relaxter en kan daardoor ook beter alles handelen. Zelfs meningsverschillen met de bonuskinderen kan hij nu (rustig!) naast zich neerleggen: “we zijn het eens dat we hierin dan verschillen en ik kan het daarbij laten.” Ik zeg oprecht dat ik dat heel knap van hem vind - en dat in zo’n korte tijd - en hij kijkt me verguld aan.

Hij zegt “Ja, soms gaat het wel stroef hoor. Zo ging ik uit eten met mijn kinderen op zondagavond en toen ik dat zei, zei mijn vriendin: ‘Oh, leuk, ik wil wel mee.’ En toen zei ik gelijk: nee, jij bent niet uitgenodigd.” Hij kijkt me aan en verwacht (weer) een complimentje. Ik knik echter neutraal en vraag: “Oh, hoe reageerde zij toen?” “Ja, zij vond dat niet leuk natuurlijk en was geïrriteerd” antwoordt hij. Ik zeg “Mag ik je eens wat spiegelen in een rollenspel om je te laten ervaren hoe je op meerdere manieren ‘nee’ kan zeggen?” Dat is prima.

Hij speelt zijn vriendin die vraagt of ze mee mag en ik speel hem. De eerste keer reageer ik exact hoe hij reageerde, en ik zie hem het als een best scherpe afwijzing ervaren. Dan zeg ik “En nu ga ik weer ‘nee’ zeggen, maar met een andere twist: ’Schat, wat leuk dat je mee wil maar we hebben dit nu al zo afgesproken. Een volgende keer, okay? Leuk!’” Hij kijkt me wat verbijsterd aan en zegt: “Dat voelt veel fijner.”

We oefenen met meer voorbeelden om ‘nee’ te zeggen die bij hem passen én een ‘bon ton’ zetten zodat de ander zich niet gekwetst of afgewezen hoeft te voelen.

Deze column is ook gepubliceerd in de Baarnsche Courant van 11 December 2023.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...
 • Het begint bij een kop koffie

  28 september 2022
  Het gaat echt niet meer.’ De man oogt vermoeid. Hij kijkt naar me met samengeknepen ogen en gebalde vuisten. ‘De huisarts zegt dat ik meer moet on...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • "Ik bepaal toch zelf wat mijn kleinkind bij mij mag?!"

  25 september 2022
  Ze spreekt me aan in de supermarkt. Ze weet wie ik ben en wat ik doe. Of ik haar even ergens mee kan helpen, vraagt ze, als ik tenminste een moment...
 • Ik wil niet mee naar zijn kleinkind

  25 september 2022
  Ze kijkt me opstandig aan en zegt: ”Ik heb het volgende probleem. Mijn man en ik zijn sinds vijftien jaar bij elkaar. Wij hebben geen kinderen. Hij...
 • Roeien of Kanoën?

  30 september 2022
  Ze is midden veertig en zegt gedecideerd, de armen over elkaar slaand: “Ik wil dit niet meer, ik ben het zat.” Ik knik bevestigend, en zeg “Okay, ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com