Coaching
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Een gewicht(ig) probleem
Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel gedurende één of meer van onze levensfases een probleem. Zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht heeft, en dat is een onderzoek dat werd uitgevoerd voordat er nog "Corona kilos" bestonden. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders is (extra) aangekomen door Corona, en slecht 4 op de 10 probeert dit er af te krijgen volgens Ipsos onderzoek in 30 landen (https://www.ipsos.com/nl-nl/gewicht-corona).
En dat overgewicht zorgt voor allerlei negatieve effecten, die ook je bedrijf en HR-beleid danig kunnen raken en in de war gooien. Denk aan verminderd welzijn, vaker ziek zijn, chronische ziektes, lagere productiviteit etc.
Hoe zorg je er daarom voor dat je op het juiste gewicht komt en blijft, of het te zwaar zijn in ieder geval binnen de perken kunt houden. Dat wordt steeds moeilijker met alle verleidingen om ons heen en “stoorzenders” zoals stress, negatieve gedachten over onszelf en de wereld, de wissel van het thuiswerken en toch nog snel even naar het werk etc.
Diëten alleen werkt niet in de praktijk omdat veel mensen heel snel weer terugvallen – en dan zelfs meer aankomen (het bekende ‘jojo effect’). Toch gaan veel mensen diëten omdat het de eenvoudigste manier is om af te vallen: een paar weken afzien en je kan al behoorlijk slanker zijn.
Maar in de praktijk heb je hier weinig baat van als je dezelfde mindset houdt. Want na het dieet ga je weer heel snel gewoon op de oude, vaak nog zwaardere, voet verder.
Als je je mindset daarentegen ook verandert, en je het daarmee het probleem van “overeten” structureel aanpakt in de kern, ga je vanzelf de juiste/betere eetkeuzes maken. Ik heb dat zelf 12 jaar geleden ook gedaan. Ik ben nu met 10 kilo er permanent af een ‘lichtgewicht’ en eet eigenlijk alles wat ik wil vanuit deze andere mindset.
Omdat ik dit iedereen gun heb ik nu, vanuit onder andere de evidence-based Acceptance & Commitment Theory (ACT) en de cognitieve psychologie, hier een incompany workshop voor gemaakt: “Lichter werken en leven: een gewicht(ig) probleem?!”.
Waaruit bestaat de workshop van een dagdeel / 3 uur: we beginnen met de basics om jouw gewicht in het juiste (Nederlands) perspectief te plaatsen. In dit psycho-educatieve gedeelte duiken we bijvoorbeeld in wie overgewicht heeft, wat een gemiddelde Nederlander eigenlijk weegt en hoe jij zelf van de gemiddelde Nederlander afwijkt etc. Daarna gaan we in op het eigen eetpatroon: we gaan ontdekken wanneer het vooral fout gaat met het eten en welke twee valkuilen ervoor zorgen dat je meestal ontspoort. Ook gaan we onderzoeken welke tactieken je vooral gebruikt om nare gevoelens/gedachten/emoties niet te hoeven voelen. En hoe effectief die zijn in de praktijk en welke andere opties er nog zijn die je nu nog niet gebruikt.
Dan belanden we vanzelf bij wat er nodig is om het door jou gewenste streefgewicht te halen: alles draait om het bewuster keuzes leren maken vanuit voor jou belangrijke normen en waarden en daar ook actief naar te gaan leven en te handelen. Daarom gaan we onderzoeken welke waarden voor jou van belang zijn en welke (eet)doelen en gewenste (eet)uitkomst daarbij horen. En dan gaan we in op het door mij zogenoemde ‘ABC-model’, waarin je wordt geleerd om in drie stappen (A, B en C) van slechts enkele seconden bewuster te leren eten en drinken. Dit ABC-tje helpt je helpt om niet alleen gezonder te leven maar ook duurzaam op gewicht te blijven.
Na de korte koffie-pauze (mooi eerste oefenmoment om het ABC-model toe te passen) volgt het praktische, extra ondersteunende gedeelte bij het ABC-model: we gaan kort in op handige levensmotto’s die je helpen veel (eet)stress te vermijden, en hoe serieus je alles wat je verstand roept eigenlijk moet nemen: je gaat uitvinden hoezeer jij door je gedachten je dieet leven laat leiden/lijden. Dan gaan we in op 8 aanvullende oefeningen vanuit meerdere psychologische disciplines die positief ondersteunen bij het veranderen van de levensstijl en het verankeren van de nieuwe mindset. De workshop wordt afgesloten met heel veel praktische eettips.
Het is dus een workshop waar elke werknemer eigenlijk duurzaam baat bij heeft: iedereen worstelt op de een op andere manier wel met zijn gewicht of eet- en drinkpatroon. De workshop geeft hier veel positieve, evidence-based, duurzame handreikingen voor. Het is ook handig om bijvoorbeeld te volgen als je een partner of kind hebt die gewicht wil verliezen. En de aanvullende tools die iedereen meekrijgt zijn op elk gebied (werk/prive/sport etc) toepasbaar, en vergroten de psychologische veerkracht en vitaliteit.
Uiteraard is van deze workshop ook weer een incompany ‘DIY e-learning workshop’ voor het intranet beschikbaar. Simpel in te voegen in elk systeem!