Skip to main content

Uitstelgedrag

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Het eerste bijbaantje is niet naar wens gegaan. Het jongleren met volle borden en drankjes op een terras was geen succes gebleken. Toen bij de vierde keer werken ze hete thee over haar hand had gehad, had ze zo’n ernstige brandwond opgelopen dat het weken pijn had gedaan. Ze had daarna nog wel netjes persoonlijk uitgelegd dat ze niet meer terugkwam. En haar baas kon dat goed begrijpen.

“Zo stom, ik voel me aan alle kanten falen. Ik had het echt langer moeten volhouden. Je stopt toch niet na vier keer?” klinkt het gefrustreerd. Ik zeg geruststellend dat ik het alleen maar slim vind als je stopt met iets als blijkt dat het echt niet je ding is. “Ja, maar zo snel al, dat hoort toch niet?!“ zegt ze, niet overtuigd. Ik haal mijn schouders nonchalant op en zeg “Ik vind het alleen maar slim, wat voor zin heeft het om iets tegen heug en meug te blijven doen? Je hebt het geprobeerd, en het is niet jouw ding. Prima toch, ga je wat anders proberen. Misschien vind je werken in een winkel wel veel leuker.”

Het is even stil. Dat je gewoon dingen kort mag uitproberen en dan ook mee mag stoppen is niet iets wat ze gewend is. Ze kijkt me bedachtzaam aan terwijl ze dit laat bezinken. Maar, en nu kwam de andere aap uit de mouw, haar uniform moest ze nog wel terugbrengen. En dat lukte elke keer maar niet. De gedachte alleen al deed de moed in haar schoenen zinken en bezorgde haar ondertussen slapeloze nachten. Ze kijkt me wat vertwijfeld aan.

"Hoe goed werkt dat uitstellen van het terugbrengen van het uniform voor je? Wat is de winst op de korte termijn voor je?” vraag ik dan. “Nou, dat ik niet terug hoef te gaan natuurlijk!” zegt ze meteen. “En wat levert dat je op de langere termijn op?” is mijn volgende vraag. “Heel veel stress, want ik ga er steeds meer tegen op zien lijkt wel” antwoordt ze sip.

Ik leg uit dat als we dingen uitstellen we niet alleen er steeds meer tegenop gaan zien maar dat het ook ons plezier in het ‘nu’ vermindert omdat het in ons achterhoofd blijft spoken. Daar is ze het hardgrondig mee eens.

Hoe los je dat op? We besluiten te gaan oefenen met het terugbrengen van het uniform door een spiegeloefening te doen. Zij is eerst de baas en ik kom het uniform bij het restaurant terugbrengen. “De baas” is erg blij dat het weer goed met me (haar) gaat én dat het uniform er weer is. Als zij zichzelf speelt, blijft ze zelfs nog even wat drinken als haar baas (ik) dat aanbiedt. Na het rollenspel kijkt ze me opgelucht aan. Dat viel best mee.

Het uniform is ondertussen terug.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • SOS signaal

  09 oktober 2023
  Hij valt stil en kijkt me gefrustreerd aan. Net heeft hij me uitgebreid verteld over zijn fijne relatie die heel lang goed gaat en dan, ineens, ont...
 • Mini Bodyscan

  28 september 2022
  Welcome to the guided meditation of the mini body scan. I also like to call this exercise a reboot of your body and mind in less than 10 minutes. I...
 • P(f)ew: Checking up on old loves…

  28 september 2022
  A love flame may not sometimes not be everlasting as many of us have found out during our lifespan. One of the perks (?) of the online world, is t...
 • WOOP

  30 september 2022
  Hij zucht gefrustreerd als ik hem vraag waar ik hem mee kan helpen. “Ik wil even gewoon met je sparren” zegt hij. “Ik heb namelijk allemaal ideeën ...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com