Skip to main content

Tolereren of accepteren?

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Tolereren of accepteren?

Ze heeft al 12 jaar een fijne relatie met haar vriend. Sinds een jaar wonen ze samen en hebben ze alles op orde: huisje, boompje, twee auto’s in plaats van een beestje. Ze heeft het naar haar zin in haar baan, op wat kleine irritaties na. “Lekker burgerlijk dus” besluit ze, half smalend. “Dat klinkt heel mooi en toch hoor ik een hele grote ‘maar’? Klopt dat, je bent immers niet voor niets hier?” pols ik dan. Ze wiebelt en draait op haar stoel.

Ze kijkt me dan aan en zegt, aarzelend: “Ik durf het eigenlijk niet goed te zeggen maar ik vind iemand anders erg leuk en dat blijft maar in mijn hoofd spelen.” Zo, het hoge woord is eruit en ze kijkt me angstig aan. Er volgt niet een, kennelijk verwachte, negatieve reactie, en ik zie haar meer ontspannen.

Ik kijk meelevend naar haar en vraag “Oe, dat lijkt me heel lastig en vervelend voor je?” Ze knikt heftig ‘ja’ en zegt: “Ja, die ander is een vriend van een vriend die ik af en toe daar zie op een feestje. En ik wil echt niets met hem beginnen hoor, ik moet er zelfs niet aan denken. Maar ik vind hem gewoon leuk en ik krijg die gedachte niet uit mijn hoofd. Die blijft maar terugkeren, zonder dat ik er iets aan kan doen.”

We sparren over wat de redenen zijn dat ze hem zo leuk vindt. We komen erachter dat hij heel veel eigenschappen heeft die zij zelf ook heeft en leuk vindt van zichzelf. En ‘bekend maakt bemind’, zonder dat je per se met iemand ook daadwerkelijk een romantische relatie wilt. Ze denkt hierover na en zegt dan, “Ik zie hem inderdaad als een bijna 100% manlijke versie van mezelf. Maar dat zoek ik écht niet in een relatie, ik wil juist iemand die me aanvult.” Dit inzicht helpt haar de nare, terugkomende gedachte niet meer zo serieus te nemen.

Haar vriend is superlief maar ze verschillen als dag en nacht: zij is heel ambitieus en wil nog van alles. Hij is helemaal happy hoe het is. En daar wordt ze, als ze eerlijk is, gek van en ze twijfelt al lang om het daarom uit te maken. Die gedachte blijft ook maar in haar gedachten rondspoken. Ze krijgt het niet duidelijk voor zichzelf, al jaren niet en ze ging steeds maar met de stroom mee daarom. En nu is ze bijna 30 en kriebelt het steeds meer. Wat moet ze hier nu mee?

Ik zeg “Ik provoceer soms om mensen te helpen het voor zichzelf duidelijker te krijgen. Mag ik dat eens bij jou proberen?” “Graag” zegt ze.

“Er is een verschil tussen ‘tolereren’ en ‘accepteren’. Om dat verschil zelf eens duidelijk te voelen: wil jij door je ouders getolereerd of geaccepteerd worden?” vraag ik dan. Ze zegt meteen: “Geaccepteerd natuurlijk.” Ze valt dan stil, en zegt, zachtjes tegen zichzelf: “Ik tolereer hem, al jaren.”

Ik vraag dan, even zachtjes: “Heb je een kinderwens?” Ze knikt meteen ‘ja’. Ik vraag, nog iets zachter, “Is dit ook de man met wie je kinderen wil krijgen?” Ze schudt gelijk heel hard ‘nee’ met haar hoofd, terwijl de tranen over haar wangen beginnen te rollen.

Deze column is, in iets kortere vorm, ook verschenen in de Baarnsche Courant van 30 oktober 2023. 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Kort lontje

  12 juni 2023
  Het is haar allemaal kennelijk te veel geworden dus nu schiet ze van alles in de stress, terwijl ze vroeger zo relaxed was, vertelt ze. Ze huilt oo...
 • De verbale boksbal

  28 september 2022
  e gaat onrustig en gejaagd zitten op het bankje. De cappuccino-to-go drinkt ze in drie slokken op en ‘lepelt’ dan met haar vinger het overblijvend...
 • Career Story Interview (CSI): Wat is het precies?

  25 oktober 2022
  We maken het allemaal wel een paar keer mee in ons leven. Je belandt op een bepaald (werk)kruispunt in je leven en je weet niet welke afslag je zul...
 • Je kopje leegmaken voor 2021

  28 september 2022
  Het is weer december, dit jaar is omgevlogen ondanks (of misschien juist wel door) COVID-19. En deze maand is altijd druk, met alle feestdagen en ...
 • Excelleren

  12 januari 2023
  Hij wil alles perfect doen op het werk en thuis. Maar de laatste tijd loopt het niet meer lekker en is hij gestrest om niets. Laatst was hij zo bo...
 • (On)zekere moeder

  23 januari 2023
  Haar hele leven loopt ze er al tegenaan: alles moet perfect zijn. Maar met een klein kindje in huis en een kat merkt ze dat dingen niet meer gaan h...
 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...
 • Nieuwe Prioriteiten

  20 mei 2024
  Hij is een paar keer bij me geweest om gemakkelijker om te gaan met liefdesverdriet, oftewel ‘luddevedu’. Het is nu iets meer dan een jaar uit met ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com