Stoppen met roken? Belonen met een klein bedrag kan verschil maken of het lukt of niet | JNS LevensCoach Utrecht
Stoppen met roken? Belonen met een klein bedrag kan verschil maken of het lukt of niet | JNS Coaching Baarn
Stoppen met roken? Belonen met een klein bedrag kan verschil maken of het lukt of niet | JNS Levenslooppsychologie Baarn
Stoppen met roken? Belonen met een klein bedrag kan verschil maken of het lukt of niet | JNS Coaching en Levenslooppsychologie
Coaching
Psycholoog
Training
Personal Coaching
Bedrijfscoach
Stoppen met roken? Belonen met een klein bedrag kan verschil maken of het lukt of niet
“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”
Stoppen met roken? Belonen met een klein bedrag kan verschil maken of het lukt of niet
Ik heb zelf nooit gerookt, maar het schijnt moeilijk te zijn om hier mee te stoppen. Bij mij op school werd veel gerookt (denk jaren 70). Waarom ik niet ben gaan roken? Ik vermoed dat het toch te maken had met het feit dat mijn ouders mij 100 gulden beloofden (vergelijk dit maar met 100 euro nu). Dat was een lekkere wortel die mij was voorgehouden en die mij voor mijn gevoel zeker op het rechte pad heeft gehouden.
Roken is ongezond: je krijgt er allerlei nare ziektes van en je kan er dood aan gaan. En als je het nog niet geloofde, dan is het nu overduidelijk te zien met foto’s op de pakjes. Roken is trouwens ook schreeuwend duur geworden in mijn ogen: een pakje kost 10 Euro hoorde ik toevallig terwijl ik bij de klantenbalie van een supermarkt stond te wachten. Daar kan ik heel veel andere (leuke) dingen mee doen in een jaar.
Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Dit blijkt door de nicotine die er inzit. Dat goedje is erg verslavend. Toch lijkt er een simpele “truc” het afkicken van roken te kunnen bevorderen.
Gepubliceerd in de Cochrane Database of Systematic Reviews, analyseerde een nieuw systematische review 33 onderzoeken met in totaal 21.600 deelnemers. En wat bleek: een (kleine) financiele beloning helpt rokers te stoppen met roken. Eigenlijk dus het hetzelfde wat mijn ouders bij mij deden, maar dan vanuit een andere invalshoek. (Nee, mijn ouders waren trouwens geen psychologen.)
De review analyseerde onderzoeken uit onder meer Amerika, Europa en de Filipijnen die in verschillende omgevingen waren uitgevoerd, zoals op het werk, gezondheidsklinieken etc. Al die studies hadden gemeen dat ze allemaal werkten met een kleine beloning voor het stoppen in de vorm van contant geld of tegoedbonnen. De ontvangen bedragen varieerden van $45 tot $700. Studies die meegenomen werden in het Cochrane onderzoek moesten deelnemers minstens 6 maanden gevolgd hebben om te checken of ze niet alsnog weer begonnen met roken. Met behulp van onder meer ademtests werd in de onderzoeken gecontroleerd of er gerookt was door de deelnemers.
Uit het Cochrane onderzoek bleek dat deelnemers die een beloning ontvangen significant meer gestopt waren met roken dan mensen die geen beloning hadden ontvangen. Van de beloonde mensen was ruim 10% succesvol gestopt met roken, tegenover 7% die zonder beloning hadden getracht te stoppen. Dit is 3% verschil en lijkt weinig maar hierbij dient wel in het achterhoofd te worden gehouden dat ook kleine verschillen al helpen om de sterfte en ziekten door roken te verminderen – en dus ook de kosten die hiermee gemoeid zijn. Elk leven telt.
Uit het onderzoek bleek ook dat de beloonde mensen minder geneigd waren weer te beginnen met roken, ook al was de beloning eenmalig geweest. Het maakte hierbij kennelijk ook niet uit hoe laag of hoog de beloning was geweest.
Kennelijk is het effectief om het stoppen met roken te bevorderen door hier een beloning in de vorm van geld of bonnen bij te gebruiken als stimulans. En omdat stoppen met roken voor velen heel lastig is, is dit misschien net het duwtje in de rug dat bij eerdere pogingen ontbrak.