• Home
 • Blog
 • Slapen met de juiste intentie

Slapen met de juiste intentie

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Slapen met de juiste intentie

Je verwachting is dat je elke nacht een bepaald aantal uur slaap moet hebben anders functioneer je niet goed, voel je je ellendig en sleep je je voort gedurende de dag.

En in de werkelijkheid loopt het vaak anders: je slaapt amper terwijl je ongelukkig ligt te woelen en je onderhand kampioen plafond staren bent. Probeer deze “ik moet x uur slapen want anders…” dwanggedachte over het fixed aantal uur los te laten. Dat zorgt voor veel stress, waardoor de kans dat je dat “ideale” uuraantal ook gaat halen alleen maar kleiner wordt. Als je het vervangt door een realistischere gedachte, je zogenaamde intentie of doel van die dag, dan heb je minder stress en help je je lichaam sneller in de juiste slaapmodus te komen. Want slaap overvalt je letterlijk en figuurlijk en dat gebeurt alleen als je ontspannen bent.

Oefening: Neem een van de volgende intenties en houd die de hele dag en nacht voor ogen. Leef en handel ernaar. Je zult merken als je een bepaalde intentie als doel hebt, je er ook naar gaat handelen/leven. En dan komt de slaap gemakkelijker.

Voorbeeld intenties:

 • Ik ga vannacht 7 (of hoelang je wilt) uur uitrusten in bed.
 • Ik ga vannacht zoveel mogelijk ontspannen in bed.
 • Ik ga me niet meer druk maken over mogelijk slaaptekort.
 • Ik ga vannacht elke negatieve gedachte over het niet-slapen negeren.
 • Ik ga vannacht genieten van elk momentje rust. Ik ga me vannacht niet druk maken over hoe ik me morgen voel.
 • Ik ga een actieve dag hebben en vanavond tevreden naar bed.
 • ..... (vul hier het rijtje aan met je eigen intenties). 

 

Oefening: Houd in een slaapdagboek bij hoe het ging en of je een verandering bespeurde. I

s de verandering positief? Ga er dan mee door!

Merk je geen verschil of gaat het slapen slechter? Probeer een andere intentie uit.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • “Ik heb de hele dag door pijn – lastig leven zo” 

  28 september 2022
  Ik sta in de AH en wat ik moet hebben staat precies achter twee mannen die aan het praten zijn, hun wagentjes netjes geparkeerd tussen hen in. Ik h...
 • "Wat een flutoefening dacht ik eerst"

  25 september 2022
  Hij is eind vijftig en, zoals hij zelf aangeeft, “even van het padje af”. We proberen nu samen (online) uit te puzzelen hoe hij weer op het juiste ...
 • Tussentijd

  28 september 2022
  De dochter van een vriendin is overleden na een noodlottig ongeval. En nu is de hele wereld anders. “Sinds San dood is, doet niets er meer toe. Ik...
 • (On)zekere moeder

  23 januari 2023
  Haar hele leven loopt ze er al tegenaan: alles moet perfect zijn. Maar met een klein kindje in huis en een kat merkt ze dat dingen niet meer gaan h...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com