Skip to main content

Slapen met de juiste intentie

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Slapen met de juiste intentie

Je verwachting is dat je elke nacht een bepaald aantal uur slaap moet hebben anders functioneer je niet goed, voel je je ellendig en sleep je je voort gedurende de dag.

En in de werkelijkheid loopt het vaak anders: je slaapt amper terwijl je ongelukkig ligt te woelen en je onderhand kampioen plafond staren bent. Probeer deze “ik moet x uur slapen want anders…” dwanggedachte over het fixed aantal uur los te laten. Dat zorgt voor veel stress, waardoor de kans dat je dat “ideale” uuraantal ook gaat halen alleen maar kleiner wordt. Als je het vervangt door een realistischere gedachte, je zogenaamde intentie of doel van die dag, dan heb je minder stress en help je je lichaam sneller in de juiste slaapmodus te komen. Want slaap overvalt je letterlijk en figuurlijk en dat gebeurt alleen als je ontspannen bent.

Oefening: Neem een van de volgende intenties en houd die de hele dag en nacht voor ogen. Leef en handel ernaar. Je zult merken als je een bepaalde intentie als doel hebt, je er ook naar gaat handelen/leven. En dan komt de slaap gemakkelijker.

Voorbeeld intenties:

 • Ik ga vannacht 7 (of hoelang je wilt) uur uitrusten in bed.
 • Ik ga vannacht zoveel mogelijk ontspannen in bed.
 • Ik ga me niet meer druk maken over mogelijk slaaptekort.
 • Ik ga vannacht elke negatieve gedachte over het niet-slapen negeren.
 • Ik ga vannacht genieten van elk momentje rust. Ik ga me vannacht niet druk maken over hoe ik me morgen voel.
 • Ik ga een actieve dag hebben en vanavond tevreden naar bed.
 • ..... (vul hier het rijtje aan met je eigen intenties). 

 

Oefening: Houd in een slaapdagboek bij hoe het ging en of je een verandering bespeurde. I

s de verandering positief? Ga er dan mee door!

Merk je geen verschil of gaat het slapen slechter? Probeer een andere intentie uit.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Weinig geld omdenken

  10 oktober 2022
  Vandaag sprak ik tijdens een verjaardag met iemand die me vroeg of ik haar kon helpen iets ‘om te denken’. Ze vertelt dat ze mijn columns in de kr...
 • Stille moed

  30 september 2022
  Hij is net 18 geworden en het afgelopen jaar de nodige klappen gehad: zijn beste vriend is plotsklaps overleden, hij is zelf ziek geweest én hij we...
 • Kwartiertje boos per dag

  11 juli 2023
  Hij is begin 40 en kijkt me vrolijk aan. Ik kijk vrolijk terug. Door dit te spiegelen hebben we gelijk contact. “Wat brengt je bij me” vraag ik bel...
 • “Ik heb de hele dag door pijn – lastig leven zo” 

  28 september 2022
  Ik sta in de AH en wat ik moet hebben staat precies achter twee mannen die aan het praten zijn, hun wagentjes netjes geparkeerd tussen hen in. Ik h...
 • Onbegrip

  30 september 2022
  We kennen elkaar van sport en lopen toevallig gezamenlijk de supermarkt in. Anderen passeren ons rakelings om snel de winkel in te schieten. Hij z...
 • "De Grote Liefde"

  30 september 2022
  Ze vertelt dat ze net vijftig is geworden en een fijne partner in haar leven mist. Of ik toevallig leuke mannen ‘in voorraad’ heb en haar daaraan k...
 • Lichter werken en leven: veerkrachtiger door en met zeflcompassie

  28 september 2022
  Waarom zijn we vaak zo mega kritisch op anderen maar vaak vooral nog strenger voor onszelf en ons eigen werk? En stoppen we veel tijd in die puntje...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com