Skip to main content

Slapen met de juiste intentie

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Slapen met de juiste intentie

Je verwachting is dat je elke nacht een bepaald aantal uur slaap moet hebben anders functioneer je niet goed, voel je je ellendig en sleep je je voort gedurende de dag.

En in de werkelijkheid loopt het vaak anders: je slaapt amper terwijl je ongelukkig ligt te woelen en je onderhand kampioen plafond staren bent. Probeer deze “ik moet x uur slapen want anders…” dwanggedachte over het fixed aantal uur los te laten. Dat zorgt voor veel stress, waardoor de kans dat je dat “ideale” uuraantal ook gaat halen alleen maar kleiner wordt. Als je het vervangt door een realistischere gedachte, je zogenaamde intentie of doel van die dag, dan heb je minder stress en help je je lichaam sneller in de juiste slaapmodus te komen. Want slaap overvalt je letterlijk en figuurlijk en dat gebeurt alleen als je ontspannen bent.

Oefening: Neem een van de volgende intenties en houd die de hele dag en nacht voor ogen. Leef en handel ernaar. Je zult merken als je een bepaalde intentie als doel hebt, je er ook naar gaat handelen/leven. En dan komt de slaap gemakkelijker.

Voorbeeld intenties:

 • Ik ga vannacht 7 (of hoelang je wilt) uur uitrusten in bed.
 • Ik ga vannacht zoveel mogelijk ontspannen in bed.
 • Ik ga me niet meer druk maken over mogelijk slaaptekort.
 • Ik ga vannacht elke negatieve gedachte over het niet-slapen negeren.
 • Ik ga vannacht genieten van elk momentje rust. Ik ga me vannacht niet druk maken over hoe ik me morgen voel.
 • Ik ga een actieve dag hebben en vanavond tevreden naar bed.
 • ..... (vul hier het rijtje aan met je eigen intenties). 

 

Oefening: Houd in een slaapdagboek bij hoe het ging en of je een verandering bespeurde. I

s de verandering positief? Ga er dan mee door!

Merk je geen verschil of gaat het slapen slechter? Probeer een andere intentie uit.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Ik wil niet mee naar zijn kleinkind

  25 september 2022
  Ze kijkt me opstandig aan en zegt: ”Ik heb het volgende probleem. Mijn man en ik zijn sinds vijftien jaar bij elkaar. Wij hebben geen kinderen. Hij...
 • Zure matten

  13 november 2023
  Ze komt voor het eerst bij me. De eerste sessie zegt ze “hallo” en begint gelijk te huilen. Als ze wat rustiger is krijg ik het verhaal te horen: z...
 • "Beppie, hou je mijn tassie even vast"

  28 september 2022
  “Ze vinden me niet meer zo aardig sinds ik met de coaching begonnen ben!” Boos en teleurgesteld komen de zinnen eruit, als antwoord op de vraag ho...
 • P(f)ew: relationship troubles and mobile phone

  28 september 2022
  Is there a link? Yes, according to PEW research done in October 2019 50% of the significant others are bothered by their partner’s use of the thir...
 • Paniek in de tent

  28 september 2022
  Ik krijg een Whatsapp videotelefoontje van een onbekend nummer. Ik neem op en ik zie een vrouw die me redelijk panisch aankijkt. Ze stelt zich voor...
 • Ont-moeten

  04 september 2023
  Ze kijkt me gestrest en wat argwanend aan. Dit is de eerste keer dat ze bij iemand aanklopt om hulp. Normaal trekt ze alles prima maar vorige week...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com