• Home
 • Blog
 • Singles in het buitenland - Ierland

Singles in het buitenland - Ierland

Geschreven op | Blog

We kunnen veel leren van anderen en andere culturen, ook op single gebied. Zo heeft elke cultuur weer een eigen,interessante blik op het single zijn. Vandaag nemen we Ierland onder de loep. Het Ierse bedrijf Core Marketing heeft 1000 Ieren, waarvan 320 singles gevraagd naar hun dating gedrag begin 2020.

In Ierland is nu ruim 1.2 miljoen (1/3) van de volwassen bevolking single. Bijna 60% van de singles is ouder dan 30, waarbij de groep van 35 jaar en ouder een steeds grotere groep vormt. De meesten zijn niet vrijwillig single: ruim 65% zoekt een partner, meestal op de conservatieve manier. Maar een derde zegt dus, in ieder geval “op dit moment” niet actief bezig te zijn met de zoektocht naar een partner. Opvallend is dat het hier meer om meer vrouwen (34%) dan mannen (28%) gaat.

Waar ontmoeten de Ieren “Mr/Mrs Right”:

De paren die werden ondervraagd gaven elkaar als volgt te hebben ontmoet:

 1. Bar, pub, club                 24%
 2. Via vrienden/familie      20%
 3. Op het werk                   16%
 4. Feestje etc.                      9%
 5. Dating app/website        9%
 6. Op school/college           8%  

Via online dating hebben dus relatief weinig Ierse paren uit dit onderzoek elkaar gevonden. Bedenk je echter: dit gaat om mensen die al een partner hebben, en niet iedereen is digi-proof. Van de groep tussen de 25-34 jaar bijvoorbeeld vond in dit onderzoek 1 op de 5 hun partner via online dating.

Van de Ierse single jongeren denkt 20% dat ze hun levenspartner via apps of dating websites zullen ontmoeten. De meerderheid (ruim 30%) denkt echter dat zij hun grote liefde via familie of vrienden zullen ontmoeten. De laatste manier heeft de voorkeur van 43% van de Ierse single vrouwen ten opzichte van 34% van de vrije mannen.

Vrouwen lijken de voorkeur te geven aan een wat formelere, vertrouwde setting terwijl mannen het prima vinden om in een wat relaxtere sfeer van de bar of club een potentiele partner te ontmoeten. Maar liefst bijna de helft van de vrouwen geeft aan het heel belangrijk te vinden wat hun vrienden en familie van hun partner vinden. Ruim een derde vindt het prima om met meerdere mensen tegelijk te daten mits iedereen dit ook weet.

Wat voor voorkeuren voor “meeting points” gaven de Ierse singles nog meer aan:

 • ruim 10% vond het interessant om iemand via vrijwilligerswerk te ontmoeten;
 • bijna 20% wilde een geliefde leren kennen tijdens een reis;r
 • ruim 25% via een gemeenschappelijke sport of een hobby.

Waar letten de Ierse singles op?

 1. De meeste singles (53%) gaven aan dat ver uit elkaar wonen een negatieve impact heeft op het (niet) opbloeien van een vaste relatie.
 2. Ook als iemand liever investeert in een eigen huis dan in een bruiloft, heeft dit een negatieve impact op de relatie.
 3. Voor 30% is het belangrijk dat ten minste 1 van de partners een eigen huis heeft gekocht of huurt.
 4. “Eerst een huis, dan kinderen” is voor 28% van de mannen en 23% van de vrouwen een belangrijke relatie topic.

Interessant onderzoek feitje is dat in Ierland de meerderheid het weliswaar niet eens is met de stelling dat “op een bepaalde leeftijd je getrouwd met kinderen moet zijn”, toch gaven maar liefst twee keer zoveel mannen (25%) als vrouwen (12%) aan dit wel als “motto” te hebben. Een op de vier mannen voelt hierdoor dus (zelfopgelegde) druk.

Dating & Sociale media

Ruim 40% zoekt eerst op sociale media informatie op over degene met wie ze op een date willen gaan. Ruim 60% van de vrouwen is bang voor “cat fishing”, waarbij de persoon aan de andere kant van het internet niet is wie ze zeggen dat ze zijn. Bijna de helft van de mannen geeft aan hier bang voor te zijn:

"Don’t phub me or else this is our first and last date"

“Eén afspraak is genoeg” => “Als ze meer aandacht heeft voor haar telefoon dan voor mij.” - Ierse single man

Dit bovenstaande antwoord op de onderzoeksvraag wanneer je het tot 1 afspraakje beperkt houdt geeft goed weer wat “phubbing” is. Phubbing is de samengetrokken term voor als je doet aan “snubbing” (iemand bruskeert, minachtend behandeld) door de hele tijd op je telefoon (phone) te zitten. Bij een onderzoek naar “phubbing” uit 2016 door Roberts & Meredith vond maar liefst 70% van de ruim 140 deelnemers dat het de relatiesatisfactie en hun levensvreugde negatief beïnvloedde. Er werd ook een link tussen phubbing en depressie gevonden. Dus, ook al denk jij dat je telefoon je derde hand is en bij jou hoort, de ander denkt hier wellicht heel anders over.

Mijn advies is dan ook: check van te voren hoe de ander denkt over “telefoons mee op de date”. Dan voorkom je onnodige afknappers.

Hoe goed kun jij je vinden in de Ierse dating uitkomsten? Kun je iets ervan toepassen bij je eigen dating activiteiten?

 

Bronnen:

https://onecore.ie/wp-content/uploads/2020/02/Core-Research-Dating-Relationships-2020.pdf

Roberts, James & David, Meredith. (2016). My life has become a major distraction from my cell phone: Partner phubbing and relationship satisfaction among romantic partners. Computers in Human Behavior. 54. 134-141. 10.1016/j.chb.2015.07.058

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Ik sta met haar op... maar ga niet met haar naar bed

  30 september 2022
  Ik sta met haar op… Ze heeft duidelijk geen zin. Ze kleedt zich inwendig mopperend aan. Ik zwijg terwijl ik in de badkamerspiegel naar haar kijk...
 • Kies je zwaar

  30 september 2022
  Ze heeft bij me aangeklopt omdat ze last heeft van haar overgewicht. En de diëtiste hielp haar vorig jaar mooi van 15 kilo af maar dat zit er onder...
 • Wat als de bom valt...

  30 september 2022
  Ineens komt er een appje binnen van iemand die eerder paniekklachten had gehad en daar nu prima mee omgaat. Dacht ik. Of ik wilde helpen om zijn g...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
 • Weinig geld omdenken

  10 oktober 2022
  Vandaag sprak ik tijdens een verjaardag met iemand die me vroeg of ik haar kon helpen iets ‘om te denken’. Ze vertelt dat ze mijn columns in de kr...
 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!