Roeien of Kanoën?

Geschreven op | Blog
Andrew Draper via Unsplash

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Roeien of Kanoën?

Ze is midden veertig en zegt gedecideerd, de armen over elkaar slaand: “Ik wil dit niet meer, ik ben het zat.”

Ik knik bevestigend, en zeg “Okay, dat is duidelijke taal. Maar… even dat ik je goed begrijp: wát wil je precies niet meer?”

Ze vertelt dat ze het zat is ‘het sloofje’ thuis te zijn voor haar tienerzoon en twee bonusdochters van 10 en 13, die bijna elk weekend komen logeren: “Ze eten alles op wat los en vast zit, ruimen niets op, overal slingeren vieze kledingstukken, het toilet en de badkamer lijken meer op een oorlogszone…. Die drie doen waar ze zin in hebben, ik speel continu voor taxi en er kan geen ‘dank je wel’ af. Ik wil het niet meer.”

Ik zeg dat ik daar helemaal in kan komen en pols voorzichtig hoe het zit met de partner met wie ze al een poos samenwoont: gaat dat goed of valt hij ook onder de quote dat ze het zat is? Ze zegt, gelijk blij kijkend: “Nee, dat is een schat. Hij kan het gelukkig ook heel goed vinden met mijn zoon. Hij werkt wel heel veel, ook in het weekend. Dus dan komt alles op mij neer. En dat vind ik soms best zwaar. Dat begrijpt hij gelukkig, en hij kookt dan vaker door de week.”

“Ah,” vat ik samen “dus jij en je partner ondersteunen elkaar goed op het thuisfront. En hoe is het op je werk, want je werkt toch drie dagen?” Ze knikt bedachtzaam en zegt, traag: “Nu je het zo vraagt… ook daar ben ik bepaalde dingen behoorlijk zat. Ik wil niet meer dat iedereen maar van alles bij me dumpt en verwacht dat ik alles voor ze oplos. Ik ben weliswaar de officemanager …” Ze valt stil. Ik vul spontaan voor haar aan: “… maar niet gekke Henkie!’. We schieten beiden spontaan in de lach.

“Hoe pak ik dit allemaal nu het beste aan, heb jij een idee? Ik loop echt vast zelf” polst ze, wat verlegen. Ik zeg neutraal: “Het valt me op dat je heel veel vertelt over wat je niet wil. Dat kun je vergelijken met een roeier – die roeit ergens van weg, met zijn rug naar een bestemming. Je hebt ook kanoërs, die varen met hun gezicht naar hun doel toe en kunnen daardoor goed bijsturen en op de juiste stromen meevaren.” Ze laat dat even bezinken.

“Kanoën is veel handiger lijkt me” zegt ze dan. Ik knik bevestigend en voeg toe, “Bovendien is het veel fijner om toe te gaan werken naar iets dat je graag wil, een positief doel dat je wil bereiken. Als je focust op wat je niet wil – dan werk je vanuit een negatief doel.”

Ze knikt instemmend en we beginnen met positieve doelen op te stellen. Ze ‘kanoot’ mijn voordeur uit.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Daarom zijn er vriendinnen

  27 september 2022
  Of: Hoe geef je geen compliment Het is bloedheet en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even een heel vrolijk zomerjurkje aan te trekken dat...
 • Ik sta met haar op... maar ga niet met haar naar bed

  30 september 2022
  Ik sta met haar op… Ze heeft duidelijk geen zin. Ze kleedt zich inwendig mopperend aan. Ik zwijg terwijl ik in de badkamerspiegel naar haar kijk...
 • De mismaakte vinger

  28 september 2022
  Bij een snoei ongelukje in de tuin is hij een stukje vinger verloren. Hij werd afgeleid door een voorbijkomende brommer en knipte in plaats van he...
 • "Ik bepaal toch zelf wat mijn kleinkind bij mij mag?!"

  25 september 2022
  Ze spreekt me aan in de supermarkt. Ze weet wie ik ben en wat ik doe. Of ik haar even ergens mee kan helpen, vraagt ze, als ik tenminste een moment...
 • "De buren vroegen: gaat het wel goed met je?"

  30 september 2022
  We spreken elkaar telefonisch om even bij te praten. Hij (sportieve, energieke veertiger met eigen bedrijf en gezin) kwam een paar weken geleden b...
 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Snel in slaap vallen - 3 oefeningen

  29 september 2022
  Heel veel mensen vallen moeilijk in slaap en voor hen is wakker liggen een groot probleem. Algemene tip: focus je niet op het niet kunnen slapen m...
 • "Beppie, hou je mijn tassie even vast"

  28 september 2022
  “Ze vinden me niet meer zo aardig sinds ik met de coaching begonnen ben!” Boos en teleurgesteld komen de zinnen eruit, als antwoord op de vraag ho...
Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

concept & webdesign smackitcreations.com