Roeien of Kanoën?

Geschreven op | Blog
Andrew Draper via Unsplash

Ze is midden veertig en zegt gedecideerd, de armen over elkaar slaand: “Ik wil dit niet meer, ik ben het zat.”

Ik knik bevestigend, en zeg “Okay, dat is duidelijke taal. Maar… even dat ik je goed begrijp: wát wil je precies niet meer?”

Ze vertelt dat ze het zat is ‘het sloofje’ thuis te zijn voor haar tienerzoon en twee bonusdochters van 10 en 13, die bijna elk weekend komen logeren: “Ze eten alles op wat los en vast zit, ruimen niets op, overal slingeren vieze kledingstukken, het toilet en de badkamer lijken meer op een oorlogszone…. Die drie doen waar ze zin in hebben, ik speel continu voor taxi en er kan geen ‘dank je wel’ af. Ik wil het niet meer.”

Ik zeg dat ik daar helemaal in kan komen en pols voorzichtig hoe het zit met de partner met wie ze al een poos samenwoont: gaat dat goed of valt hij ook onder de quote dat ze het zat is? Ze zegt, gelijk blij kijkend: “Nee, dat is een schat. Hij kan het gelukkig ook heel goed vinden met mijn zoon. Hij werkt wel heel veel, ook in het weekend. Dus dan komt alles op mij neer. En dat vind ik soms best zwaar. Dat begrijpt hij gelukkig, en hij kookt dan vaker door de week.”

“Ah,” vat ik samen “dus jij en je partner ondersteunen elkaar goed op het thuisfront. En hoe is het op je werk, want je werkt toch drie dagen?” Ze knikt bedachtzaam en zegt, traag: “Nu je het zo vraagt… ook daar ben ik bepaalde dingen behoorlijk zat. Ik wil niet meer dat iedereen maar van alles bij me dumpt en verwacht dat ik alles voor ze oplos. Ik ben weliswaar de officemanager …” Ze valt stil. Ik vul spontaan voor haar aan: “… maar niet gekke Henkie!’. We schieten beiden spontaan in de lach.

“Hoe pak ik dit allemaal nu het beste aan, heb jij een idee? Ik loop echt vast zelf” polst ze, wat verlegen. Ik zeg neutraal: “Het valt me op dat je heel veel vertelt over wat je niet wil. Dat kun je vergelijken met een roeier – die roeit ergens van weg, met zijn rug naar een bestemming. Je hebt ook kanoërs, die varen met hun gezicht naar hun doel toe en kunnen daardoor goed bijsturen en op de juiste stromen meevaren.” Ze laat dat even bezinken.

“Kanoën is veel handiger lijkt me” zegt ze dan. Ik knik bevestigend en voeg toe, “Bovendien is het veel fijner om toe te gaan werken naar iets dat je graag wil, een positief doel dat je wil bereiken. Als je focust op wat je niet wil – dan werk je vanuit een negatief doel.”

Ze knikt instemmend en we beginnen met positieve doelen op te stellen. Ze ‘kanoot’ mijn voordeur uit.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • De mismaakte vinger

  28 september 2022
  Bij een snoei ongelukje in de tuin is hij een stukje vinger verloren. Hij werd afgeleid door een voorbijkomende brommer en knipte in plaats van he...
 • Een gewicht(ig) probleem

  09 mei 2022
  Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel een probleem, zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht had nog voor Corona! Maar li...
 • “Van afvoerputje naar professioneel nee/ja zegger”

  27 september 2022
  Hij installeert zich uitgebreid op de gemakkelijke bank met een grote cappucino, inspecteert eens goed de onbekende ruimte en kijkt me dan met een ...
 • P(f)ew: relationship troubles and mobile phone

  28 september 2022
  Is there a link? Yes, according to PEW research done in October 2019 50% of the significant others are bothered by their partner’s use of the thir...
 • Nieuwe rond - (g)een nieuwe kans

  30 september 2022
  Hij wil even met me sparren over het volgende. Op zijn 18de heeft hij met een aantal mannen een opleiding gedaan, en langzamerhand is iedereen (bi...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!