Skip to main content

Over booty en foodie calls

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Over booty en foodie calls

“Booty calls” …

We weten het allemaal: het datingleven gaat niet over rozen en de maneschijn is meestal ook ver te zoeken. 

Sommige mensen daten om er iets specifieks uit te krijgen. Waarschijnlijk heb je bijvoorbeeld het begrip “booty call” wel eens gehoord: je maakt ad-hoc afspraakjes omdat je seks wil, meestal later op de avond via de telefoon. Uit het onderzoek door Jonason blijkt de booty call tussen romantiek en seks in te zitten, maar met name meer richting seks te gaan. Ook zijn de mensen die aan booty calls doen minder emotioneel betrokken dan bij lange-termijn relaties maar hebben weer meer seksuele variatie dan de “one-night stand”. Niet zo verrassend, de laatste naam zegt het eigenlijk al: weinige variatie. 

Bij booty call heteroseksuele relaties wordt het fysieke uiterlijk zeer gewaardeerd. Uit 8 verschillende studies tussen 1990 en 2006 bleek dat booty calls zowel aantrekkelijk kan zijn voor vrouwen als mannen. Voor mannen omdat het om een “seks met een lage investering” gaat. Voor vrouwen omdat het ze de kans biedt om met mogelijke partners eerst “een testritje” te maken. Grappig feitje: kussen op de mond komt bijna nooit voor in one-night-stands en ook minder vaak bij booty calls. Ook praten en handje vasthouden komen minder voor bij booty calls dan bij serieuze relaties. Wanneer gaat het “uit” met de booty calls? Het lijkt dat de uitknop aangaat zo gauw een van de partners gaat inzetten op een vastere relatie. Maar meer onderzoek naar de booty calls is nodig om hier zeker over te zijn. 

… en “foodie calls”, ook bekend als: “gratis eten, en de rest kun je vergeten”

Relatief nieuw onder het relatie research vergrootglas is de “foodie call”. Dat kun je volgens ons het beste in het Nederlands als volgt vertalen: “gratis eten, en de rest kun je vergeten”. Dit zijn namelijk afspraakjes waarbij de ene persoon al van tevoren totaal niet romantisch geïnteresseerd is in de ander, maar gewoon een gratis etentje verwacht en daarvoor gaat. En daarvoor zet je dan de ander expres op het verkeerde (romantische) been. 

In het bovengenoemde onderzoek naar foodie calls bij man-vrouw dates had 23% (eerste onderzoek) tot 33% (tweede onderzoek) van de vrouwen wel eens een foodie call gedaan. De vrouwen die dit significant meer deden geloofden in traditionele man-vrouw verhoudingen (de man betaalt voor het eten etc.) en scoorden hoog op de dark triad persoonlijkheden, waar onder andere narcisme toe wordt gerekend. Zij zagen het als geen probleem (“acceptable” om een foodie call te organiseren. De meeste vrouwen gaven aan het echter totaal onacceptable (extremely unacceptable”) of redelijk onacceptabel (moderately unacceptable”) te vinden. 

De onderzoekers geven aan dat foodie calls zich niet alleen beperken tot de wereld van dating, maar ook voorkomen in veel andere relatievormen en bij alle seksen. 

Kanttekening bij het onderzoek: Het ging bij beide studies niet om een representatieve steekproef dus je kan niet stellen dat dit geldt voor vrouwen in het algemeen. 


Ga eens bij jezelf na of jij wel eens aan “booty” of “foody calling” hebt gedaan, waarom en in welke relatievorm dit was (dating, familie, vrienden etc). 
Fact check: Nancy Gheysens, MSc

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • "Het is dit jaar weer niet gelukt"

  28 september 2022
  Gefrustreerd kijkt ze me aan, terwijl ze met een klein notitieboekje in haar rechterhand zwaait. “Hier, kijk maar, dit waren mijn voornemens voor ...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
 • Vakantiep(r)et

  30 september 2022
  Hij kijkt me chagrijnig aan. Ik heb hem net gevraagd hoe zijn vakantie was. “Nou, het was echt (met een snerende stem) geweldig. Ik ben zó bijgeko...
 • Feestdagenstress

  29 december 2022
  Vroeger was bij haar thuis Kerst het hoogtepunt van het jaar, met een prachtig versierde kerstboom. En het kerstdiner op beide dagen met de hele (s...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com