Skip to main content

Onderzoek speeddating: Testosteron maakt mannen in eerste intantie populairder

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Onderzoek speeddating: Testosteron maakt mannen in eerste intantie populairder

Testosteron (het hormoon dat onder andere je zin in seks beïnvloedt bij mannen en vrouwen) en cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) hebben, denkt men, te maken met of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt.

Om hier meer over te weten te komen is er een onderzoek op basis van speeddating met 79 heteroseksuele single deelnemers uitgevoerd. Er werd gekeken of er verschil was in cortisol en testosteron niveaus in het speeksel als de deelnemers een potentiele partner gingen ontmoeten. Ter controle werd er ook gekeken of er verschil was in deze hormoonniveau ’s bij het ontmoeten van mensen van dezelfde sekse, dus als het “slechts” om potentiele vriendschappen zou gaan. Wat bleek? Tijdens de speeddate ging het testosteron niveau bij de vrouwen omhoog terwijl bij mannen en vrouwen het cortisol niveau daalde. De onderzoekers concludeerden daaruit dat vóór de date mannen meer van het beide hormoon hadden aangemaakt, terwijl bij vrouwen dit alleen voor het stresshormoon gold. Uit het onderzoek kwam onder meer ook naar voren dat:

 1. Mannen die verhoogde cortisol niveaus hadden bij het begin van de speeddating, waren populairder. Echter, er kwam ook naar voren dat testosteron als zodanig geen verband hield met de uitkomst van de date.
 2. Mannen en vrouwen die een grotere verandering in cortisol niveaus hadden, bleken selectiever te zijn.
 3. Vrouwen die met hoog testosteron maar een laag cortisol niveau de speeddate ingingen, waren het meest selectief.

De onderzoekers vermoeden op basis van dit onderzoek dat cortisol een sterkere rol dan testosteron speelt bij het aantrekkelijk vinden van iemand anders.

Zou het kunnen dat stress bij mannen voor de eerste date het de man in eerste instantie aantrekkelijker maakt voor vrouwen omdat vrouwen dat bijvoorbeeld aandoenlijk vinden? Maar eenmaal verderop in de date valt dat “voordeel” weg en ga je op andere dingen letten?

Hoe zit dat met jou? Ben jij kieskeuriger tijdens een date als je erg gestrest was voor de date?

 

Bron: Van der Meij, L., Demetriou, A., Tulin, M., Méndez, I., Dekker, P., & Pronk, T. (2019). Hormones in speed-dating: The role of testosterone and cortisol in attraction. Hormones and Behavior, 116, 104555.

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Een gewicht(ig) probleem

  09 mei 2022
  Gewicht is voor iedereen eigenlijk wel een probleem, zeker nu ruim 50% van de volwassenen matig of ernstig overgewicht had nog voor Corona! Maar li...
 • Slaapoefening:: vooral voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan

  27 september 2022
  Oefening: het inslaap alarm Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te ...
 • Maak je mijn glas weer even vol?

  28 september 2022
  Ze zit er helemaal doorheen want alles, maar dan ook echt alles, zit tegen. Ik vraag belangstellend wat er allemaal tegen zit. Dat is niet tegen d...
 • Eerste liefde

  14 februari 2023
  Hij is 7 jaar oud en, net zoals ik, op het verjaardagsfeestje van zijn moeder. Zijn moeder maakt zich wat zorgen: hij is de laatste paar dagen zo s...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com